Vineri, 16 mai, cunoscuta activistă civică din Tulcea, Ene Sorica, s-a prezentat la Curtea de Apel Constanța, unde a înaintat recurs împotriva deciziei instanței de a-i respinge cererea de anulare a Hotărârii Curții Constituționale a României nr. 32 din 06.12.2024. Hotărârea a stat la baza anulării turului doi al alegerilor prezidențiale din anul 2024.

Activista civică a relatat că cererea sa de anulare a Hotărârii CCR a fost respinsă nemotivat.
„Sunt aici pentru un recurs împotriva unei sentințe nemotivate. Este vorba despre sentința 110 din dosarul 214/36/2025, care avea ca obiect suspendarea și anularea hotărârii ilegale 32, emisă de Curtea Constituțională a României, privind anularea alegerilor. Sunt aici să depun recursul, pe care l-am formulat cu o cerere prealabilă având ca răspuns o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Am solicitat acest lucru instanței în momentul în care am observat că Consiliul Superior al Magistraturii amenință judecătorii din România să nu anuleze alegerile, argumentând că nu au acest drept, deși hotărârea Curții Constituționale nr. 32 este un act administrativ. Mai mult, este rușinos pentru Procurorul General și pentru Consiliul Superior al Magistraturii că judecătorii CCR au săvârșit fapte penale de abuz în serviciu, neavând niciodată temei legal pentru a se autosesiza. Cu toate acestea, chiar ei recunosc acum, în hotărârea 39 referitoare la alegerile din 4 mai, că nu există un motiv conform articolului 52 din legea 370 pentru anularea alegerilor. În ce țară trăim, domnule procuror Alexe? În ce țară trăim, domnule președinte al Consiliului Superior al Magistraturii? În ce țară trăim? De ce amenințați presa?”
a declarat Ene Sorica, în fața Curții de Apel Constanța.
VIDEO
Demersul legal al lui Ene Sorica a început pe 30 aprilie 2025, când la Curtea de Apel Constanța a fost înregistrat dosarul cu obiectul suspendarea executării și anularea hotărârii CCR. Reclamanta a fost chiar Ene Sorica, iar pârâtă Curtea Constituțională a României. Pe 12 mai 2025, Curtea de Apel Constanța i-a respins cererea invocând excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești de a se pronunța asupra hotărârilor Curții Constituționale
Ene Sorica nu este la prima inițiativă de acest fel. În anul 2015 a intrat în greva foamei în fața Palatului Justiției din Tulcea, aducându-și de acasă un pat și mai multe haine, în semn de protest față de o hotărâre judecătorească pe care o considera nedreaptă.