Guvernul a adoptat, în ședința de luni, proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, iar propunerea legislativă a Executivului urmează să fie trimisă Parlamentului, pentru adoptare în regim de urgență, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Mihai Constantin. În luna iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca țara noastră să trimită sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, însă România a cerut aliațior, în special Statelor Unite, să livreze un „sistem similar sau echivalent”.
Executivul a aprobat și va trimite la Parlament, în regim de urgență, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale”, a anunțat Mihai Constantin, la finalul reuniunii de luni de la Palatul Victoria.
Ministerul Apărării Naționale a menționat că va furniza unul dintre cele şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+ cumpărate de la SUA. Patru dintre ele au ajuns deja în România – două sunt operaţionalizate. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada imediat următoare. Donaţia va fi făcută prin modificarea Legii 222 din 2017 prin care România a cumpărat şapte sisteme Patriot de la Statele Unite, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari.
La finalul lunii august, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut aliaților să nu întârzie și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise, relatează Kyiv Independent. Îndemnul vine în contextul în care România, Olanda și SUA au anunțat în iunie că vor dona sisteme Patriot Kievului, dar nu le-au livrat până acum. „Plătim toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți omenești”, susține Kuleba, scrie digi24.ro.