În ziua de azi există fel și fel de societăți, cu fel și fel de angajați, dintre care unii sunt nevoiți să muncească în condiții care le pun viața în pericol, însă… alții creează chiar ei, cumva, condițiile neprietenoase. Nu mai vorbim nici de angajatori care…unii încearcă să scape de taxe, iar alții sunt buni de plată în caz de orice. Treburile se complică atunci când se întâlnesc unii cu alții… direct proporțional. Se întâmplă la Murfatlar, unde un angajat al unei societăți de colectare deșeuri feroase și neferoase a avut ghinionul de a avea un accident la locul de muncă, explodându-i o butelie în față. Andrei Moldoveanu, „angajatul-victimă”, acuză societatea deținută de Luciana Teletin, de mai multe nereguli, cum că protecția muncii nu ar fi făcută la timp și că în timpul spitalizării nu figura asigurat.
În schimb, lucrurile ar fi stat altfel, spune reprezentanta firmei, lăsându-se cu violență din partea mamei angajatului, cereri de transport la spital internațional și nerespectarea regulilor de a conduită.
UPDATE 30/09: Ce spune ITM
Contactați de jurnaliștii SeaPress, inspectorii ITM au precizat pentru SeaPress faptul că incidentul a fost comunicat de către reprezentanții firmei Cromeet SRL și că așteaptă să fie depus dosarul. Așadar, după cum a relatat și Luciana Teletin, incidentul a fost anunțat la ITM și ancheta este în desfășurare.
Este un eveniment comunicat de către firma SC Cromeet SRL, punct de lucru Murfatlar. Este comunicarea evenimentului, s-a întâmplat pe 05.09 la 14:10 și la noi s-a comunicat pe 06, Au comunicat în mai puțin de 24 de ore. Trebuie să depună dosarul (…) a precizat pentru SeaPress Bălan Mădălina, inspector șef adjunct ITM
A explodat butelia în timp ce o tăia
Moldoveanu Andrei Alexandru, în vârstă de 22 de ani, cu experiență de mai multe luni în firma Cromeet SRL specializată pe deșeuri feroase și neferoase, după o pauză de 6 luni în care a muncit în Germania, a revenit în luna Septembrie la Luciana Teletin și Marian Teletin, directorii firmei, pentru a fi angajat din nou.
De pe data de 2 septembrie a.c., Andrei Moldoveanu a reînceput activitatea în firmă, ocupându-se cu tăierea obiectelor feroase, inclusiv a buteliilor, desi în contractual acestuia de angajare scrie că ocupația constă doar în sortarea obiectelor. Acest lucru nu s-ar fi desfășurat corespunzător, buteliile fiind tăiate fără a fi desfăcute și curățate. În data de 5 septembrie, angajatul a avut ghinionul de a face parte dintr-un dezastru, o butelie explodând în timp ce încerca să o taie, cu gaz în ea. Moment care a dat naștere la un adevărat scandal, fiind vorba de mai multe nereguli, spune angajatul pentru SeaPress.
Am fost pus din prima zi să tai butelii de oxigen, de gaz. Nu scria în contractul de muncă faptul că eu trebuie să fac asta. Nici nu am fost instruit să utilizez polizorul respectiv de mari dimensiuni, industrial. Nici nu am primit echipament de protecție, doar salopetă și bocanci. (…) L-am întrebat pe șeful de acolo, dacă este o problemă, dacă există posibilitatea de a exploda și a spus că nu, ca d-aia au ajuns la fier vechi. Mi-a zis într-un mod ironic <<încearcă, dar nu o să poți să le desfaci>> pentru că aveau robinetele de la butelii în forma aceea hexagonală, erau tocite, nu puteai să…(…) Din ce am înțeles, ele trebuiau toate desfăcute, spălate, lăsate la aerisit, după aceea să fie tăiate. (…) Acolo era vorba să fie totul repede… au fost presiuni foarte mari. (…) Am lucrat și în trecut la ei. Și dacă evitam să fac un anumit lucru, existau certuri. Și ca să nu mai fie niciun fel de ceartă am zis bine, hai… În a patra zi, joi 5 septembrie, în jurul orei 13:30, eram aproape gata, mai aveam doar trei butelii de tăiat, iar în jurul orei 14:00 o butelie a explodat în fața mea, aruncându-mă la aproximativ un metru, iar polizorul mi-a sărit din mână. În timp ce îmi dezbrăcam hainele arse, am observat că mâinile, fața și părul sunt arse, iar în acel moment am intrat în șoc.” a precizat angajatul respectiv pentru SeaPress
Protecția Muncii semnată abia la spital?!
Andrei Moldoveanu a precizat că în urma exploziei a fost dus la un spital privat de către soțul Lucianei, Marian Teletin, unde nu exista o secție pentru arși, motiv pentru care medicul a insistat să se deplaseze de urgență la Spitalul de Urgență Constanța, loc în care, acuză angajatul Moldoveanu, abia atunci ar fi semnat protecția muncii și că i s-ar fi cerut să susțină că nu a fost un accident de muncă.
„Mi-a explodat butelia în față, lângă mine nu era nimeni. Lângă locul unde tăiam, la aproximativ 20 de m, doamna Teletin Luciana, are câteva cuști pentru câini, pisici, pe care le ia de pe stradă, apoi le comercializează în Marea Britanie. Am mers acolo și i-am arătat dânsei. A sunat la Regina Maria, la Iowemed, iar după 30-40 minute, aflu că trebuie să vină soțul dânsei, Marian Teletin, să mă ducă la spitalul privat Heka, cel de lângă Kaufland, de la Constanța. Am ajuns acolo, m-a văzut un doctor care a spus că nu mă poate lăsa în acel spital pentru că nu au secție de arși. Și au spus că trebuia de la început sunat la 112. Iar domnul Teletin a încercat să se eschiveze, a încercat să facă în așa fel încât să mă ducă el cu mașina, să nu mai vină ambulanța. Domnul doctor a refuzat, a venit salvarea, m-a dus la urgență. Am mai stat și acolo vreo oră, în sala de așteptare. Timp în care s-a prezentat un domn de la Protecția Muncii, eu nu aveam nici Protecția Muncii semnată… Mădălin Tănase se numește, a mai venit un angajat al firmei care se ocupă cu actele firmei, Trofin Constantin și mi-au spus, s-au pus în jurul lui, au zis << semnează protecția muncii acum. Și hai că-ți dăm și noi ceva, semnează că nu este accident de muncă…>> Am semnat. M-au internat pe la ora 5 și ceva… sau 6. Iar a doua zi, s-a prezentat domnul Teletin Marian să-mi spună că se roagă pentru mine. A treia zi, parcă, după internare, s-a prezentat domnul de la Protecția Muncii, Mădălin Tănase, și mi-a zis dacă pot să declar… în favoarea lor ca să nu existe probleme. I-am spus că nu pot să scriu. Mâna dreaptă era mai afectată. A zis <<bine, după ce te externezi să vii la sediu firmei să facem acolo toate formele legale>>.” a precizat angajatul.
Deși în capturile de ecran primite chiar de la acesta, în care discuta cu Mădălin Tănase, respectivul îi cere actele și declarația pentru dosarul de cercetare pentru ITM. Iată mesajele:
S-a întocmit dosar penal
De asemenea, Moldoveanu Andrei Alexandru, a contactat poliția la 4 zile după ce a intrat în spital, având bănuiala că angajatorii lui vor să „mușamalizeze” incidentul. Acesta spune și că ar fi fost externat mai devreme, cu mult înainte să se vindece.
După ce am văzut că vor să mușamalizeze cazul, pe 9 septembrie am sunat la 112 și am solicitat un echipaj de poliție pentru a declara ce s-a întâmplat, de fapt. A venit poliția, m-a și filmat, am dat o declarație. A fost și filmat. Mi-au zis să vin la Secția 4 de Poliție, cea din Palas, să continui cu plângerea penală în detaliu. Cam atât cu poliția.După care, pe 13 septembrie, s-a prezentat doamna Teletin la spital, dimineața, la ora 09 sau 10, nu era în programul lor de vizite… și a vorbit cu doamna doctor Ștefănescu Raluca. Nu știu ce au discutat, dar următoarea zi, pe 14, sâmbătă, doamna doctor a spus că voi fi externat luni, pe 16. Ea a spus că sunt vindecat. Iar eu nu sunt vindecat. La câteva zile după, m-a durut foarte tare, mă ardea foarte tare, se formase un fel de puroi pe rană. M-am dus la urgență și mi-au spus că este spre vindecare, să nu mă panichez, dar nu este vindecat. După externare, au început toți cu presiuni: adu-ne biletul de externare, adu-ne concediu medical, să vii să declari pentru ITM, am și câteva mesaje… Eu fiind angajat de 4 zile, eu nu figuram în Casa de Sănătate asigurat, nu aveam plătită… poate după externare au plătit-o. Dar eu în momentul incidentului nu am fost asigurat medical de către firma lor. Când am revenit la poliție, la secția 4, iar ei au trimis la Murfatlar la poliție dosarul… s-a întocmit dosar penal… au zis că o să mă cheme, secția de poliție fiind în primăria Murfatlar… ” precizează Andrei Moldoveanu.
Care este realitatea!? Ce spune angajatoarea Luciana Teletin
Luciana Teletin, angajatoarea lui Moldoveanu Andrei, cel care a adus toate acuzațiile de mai sus, a fost deschisă unui dialog și a relatat pentru SeaPress un incident despre care tânărul a omis să vorbească ( 😊 ) anume că mama respectivului s-a prezentat la sediul firmei lor pentru a cere pretenții și să fie transportat la un spital în Turcia imediat. De asemenea, aceasta spune că angajații ar fi avut echipament corespunzător și că acesta nu ar fi purtat mânecile speciale, iar singura parte din corp pe care acesta a suferit arsuri, ar fi chiar porțiunea pe care nu a purtat echipamentul, mânecile fiind puse prin curtea societății, nefolosite.
„ Dosarul este în cercetare. ITM-ul știe despre lucrul acesta! A fost la un spital privat, la spitalul Heka a fost. Accidentul s-a întâmplat în jurul orei 15:00 sau 14 și ceva. În circa… 15 minute, maxim 20 de minute, conform nenumăraților martori care au fost în curtea în care s-a întâmplat, el a fost transportat direct la serviciul de urgență, la Heka. Așa m-am gândit eu, să meargă la Heka, pentru că este un spital privat, este un spital bun. El avea arsuri pe o mână și părul pârlit. Și pielea mai roșie pe față, dar nu arsă… Este vorba despre o butelie mică de voiaj, pe care a executat o tăietură cu o …drujbă. Eu nu am fost lângă el să văd cum s-a întâmplat exact, dar a suferit o arsură. Adică nu trebuia să taie butelia aia dacă are capacul pus, era imposibil să nu o vadă. Pe urmă, dacă avea niște mâneci de protecție, care zăceau aruncate pe acolo, pe jos, după cum le-am și găsit eu, ulterior, nu se întâmpla lucrul ăsta, pentru că exact suprafața neacoperită de echipament de protecție a fost suprafața afectată. Dar numai pe o singură mână a avut niște arsuri mai… așa. A fost la Heka, cei de la Heka au spus <<domnule, nu e de competența noastră. Mergeți la Spitalul Județean pentru că este secție de arși. Și de la spitalul Heka a plecat direct la spitalul Județean. >> Accidentul a fost declarat imediat la ITM, este înregistrat la ITM, a fost un accident care s-a produs cu martori. A fost un accident cu arsură. Nu am considerat că este un accident grav să suni la 112, să vină ambulanța. Dacă era o situație de genul ăsta, categoric venea ambulanța și îl transportam la spital. Dar a fost transportat cu una din mașinile firmei la Constanța.Avea și echipament de protecție, a fost și instruit. Angajarea s-a făcut ca la carte cu toate formele care se fac pentru angajare, cu medicina muncii, cu protecția muncii. El a mai avut un contract la noi, el a mai lucrat la noi.(…) Are semnat o fișă că a primit echipament de protecție. Avea bocanci în picioare, avea pantaloni de salopetă, avea tricou pe el, dar el trebuia să poarte niște mâneci, purta ochelari de protecție, purta căști care îi apărau urechile(…) Cum să nu aibă echipament?! Apărătorile sunt speciale, din piele întoarsă, strânse la încheietura mâinii, strânse pe elastic și înalte până la umeri, dacă avea lucrurile alea puse pe mână, nu se ardea. Ca dovadă că pe picioare nu s-a ars” a adăugat Teletin Luciana pentru SeaPress.
Pumni din partea mamei angajatului
După ce i-a cerut cu trei zile în urmă transportul de urgență în Turcia al fiului ei, pentru a fi tratat acolo, mama lui Moldovean Andrei s-a deplasat în data de 09 septembrie în curtea firmei la care s-a întâmplat incidentul și după câteva discuții aprinse, aceasta ar fi lovit-o pe Luciana Teletin.
A doua zi de dimineață, pe data de 6, pe la ora 07:00, m-a sunat mama lui și mi-a spus așa <<urgent, dar urgent, îl duceți pe Andrei în Turcia, ca să nu mă duc eu acum să vă reclam pe la procuratură. (…) Pe data de 09, mama lui a venit în incinta societății și a spus așa <<vreau să vorbesc cu doamna Teletin!>>
Femeia m-a văzut, a venit spre mine și mi-a spus <<vreau să vorbim fără martori. Să-mi spuneți ce îi oferiți lui Andrei pentru accidentul de muncă pe care l-a avut!>>
Zic <<cum adică ce îi ofer lui Andrei pentru accidentul de muncă pe care l-a avut?! Vreți de la mine bani…sau ce?! Ce vreți de la mine?! >>
Și zice << ce îi oferiți pentru accidentul de muncă pe care l-a avut…>> (…) în capul lor a fost că nu se declară accident de muncă sau mai știu eu ce…. și atunci… să stoarcă niște bani. Drept pentru care mama lui a consdierat de cuviință să mă lovească cu doi pumni în față, așa, pe nepregătite.. A venit poliția, a luat-o poliția, a dus-o cu mașina la sediul poliției. Eu am fost și am depus plângere pentru lovituri și pentru ce vrea de la mine.” a relatat Luciana Teletin.
Pretenții de transport și tratament la spital internațional
Întrebat despre acest eveniment pe care a omis să ni-l spună, Andrei Moldovean a confirmat cele întâmplate. Acesta spune că ar fi fost bine să fie tratat în orice altă țară pentru „a nu rămâne cu semne”.
Da, a lovit-o, dar a fost legitimă apărare. Mama a zis că trebuie să fiu dus în Turcia, undeva, ca să nu rămân cu semne. Din ce mi-a spus mama, a spus că avea acele mâneci de protecție în mână și gesticula… mi-a spus că a lovit-o cu mâna stângă.(…) În Turcia sau în Germania să mă ducă… sau în orice altă țară, să fiu la fel cum eram. Să nu rămână cicatrici.” a precizat Moldoveanu Andrei.
„ Îi dau mesaje încotinuu”
De asemenea, Luciana Teletin a mai spus că îi cere insistent angajatului fișa de concediu medical pentu a-I putea da salariul la finalul lunii Septembrie.
Pe data de 16 m-a sunat, mi-a dat o poză, parțial făcută, după biletul de externare, în care el apare ca neasigurat și fără ocupație. I-am explicat de ce apare neasigurat, pentru că abia la sfârșitul lunii se depun declarațiile pentru luna septembrie. Am vorbit cu un medic dacă se poate face o înregistrare manuală… mi-a explicat că nu se poate. Până la urmă, pe data de 17 dimineața, cei de la Casa de Asiguări au făcut o înregistrare manuală pentru el, astfel încât să apară înregistrat în sistem. Și i-am spus că nu ai cum să apari fără ocupație, că ai contract de muncă de pe 2. Păi dacă tu așa ai declarat că nu ai ocupație, ce să-ți fac?! Îi dau mesaje încontinuu: trebuie să iei concediu medical, pentru că se termină luna septembrie. Tu nu ești la serviciu pentru că ești bolnav. Calitatea de bolnav, ți-o atestă documentul care se numește concediu medical. Eu pe data de 17 dimineața, a doua zi după ce s-a externat el din spital, i-am trimis pe telefon dovada înregistrării lui în sistemul de asigurări de sănătate. Adică du-te și îți iei concediu medical. Și mi-a spus, mă duc la control, după 2 sau 3 zile. De atunci, în continuu, nu răspunde la telefon. Nu am cum să îl plătesc fără concediu medical la finalul lunii septembrie. Mă rog de el să îmi aducă concediu medical. Legal, official, nu îl pot plăti. Pot să îi dau niște bani din buzunarul meu, dacă vreau.” a mai adăugat Teletin.
„Încă sunt la pat”
Întrebat, de asemenea, de ce nu răspunde la telefon și de ce nu duce concediul medical la firmă pentru a putea fi plătit, Moldovean Alexandru Andrei a precizat că ar fi la pat și că a și răcit. 😊
Încă nu am dus la nimic pentru că încă sunt la pat. Și am și răcit… am ieșit mai bolnav decât eram că am dormit în frig” a spus acesta.
Mama lui are interdicție să se apropie de sediu
Teletin Luciana pare să fie interesată de starea angajatului, din ceea ce a relatat pentru SeaPress. Ea spune că a trimis pe cineva la casa lui Moldovean Alexandru, însă acesta nu a vrut să iasă din casă.
Am trimis pe cineva la el acasă, eu nu mă apropii de casa lor după incidental cu mama sa, de pe data de 9, iar ea are interdicție să se apropie de sediu. Am trimis pe cineva la el acasă și nu a vrut să iasă. Mesaje îi dau, nu răspunde. El trebuia să vină să dea declarație despre accident, așa se desfășoară dosarul de cercetare al unui accident de muncă” a încheiat proprietara firmei.
În concluzie, avem un angajator care nu prea vrea să ofere bani cu forța și care nu și-a supravegheat echipa, lăsându-i să taie butelii cu gaz în ele, dar și un angajat care ar vrea spitalizare în Turcia sau în Germania. Concluzia… rămâne la autorități. Vom reveni cu detalii.
Luciana Teletin este căsătorită cu Marian Teletin, care este implicat de asemenea în incidentul de mai sus. Acesta este cunoscut în Constanța pentru talentul său, fiind pictor.