Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins în toată țara și folosit în cadrul procedurilor judiciare
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Actualitate > Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins în toată țara și folosit în cadrul procedurilor judiciare
ActualitateUltima Oră

Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins în toată țara și folosit în cadrul procedurilor judiciare

Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins în toată țara și folosit în cadrul procedurilor judiciare politiei
Foto cu rol ilustrativ
Victor Rotaru
Victor Rotaru Publicat 30 septembrie 2024 777 Vizualizări
SHARE

Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.

Începând de mâine, 1 octombrie 2024, 18 județe vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Astfel, sistemul va fi operaționalizat în Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

De asemenea, începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au emis 8.978 de ordine de protecție provizorii, 3.622 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 87.565 de cazuri de violență domestică, dintre care 42.560 în mediul urban și 45.005 în mediul rural.

La nivel național, în primele 8 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 5,3%, față de primele 8 luni ale anului 2023, de la 38.243 la 40.260 de fapte.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 23.786 la 24.743 de fapte), amenințare (de la 4.678 la 5.135 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 2.742 la 3.439 de fapte).
Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 61 % (24.743 de fapte) și ,,amenințarea” – 13% (5.135 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 74% din total.

După locul comiterii, 21.760 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 18.482 în mediul rural, 32.508 la domiciliu și 7.752 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (40.943) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (42.295).

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 8.745 de ordine de protecție, 3.622 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 3.439 de infracțiuni.

La nivel național, au fost emise 8.978 de ordine de protecție provizorii, 3.622 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 8.187 au fost confirmate de unitățile de parchet (91%).

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 583 de infracțiuni, dintre care 349 în mediul urban și 234 în mediul în rural.

În primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. și al inspectoratelor de poliție județene Bacău, Brașov, Cluj, Călărași, Caraș – Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui, unități care au intrat în etapa I, respectiv a II-a etapă a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 9.564 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 5.193 de ordine de protecție provizorii și 4.371 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

În 1.033 de situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.

În ceea ce privește infracțiunile constatate, au fost înregistrate în total 643 de infracțiuni, dintre care 59 de distrugere, 416 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 168 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu.

Pentru 81 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 52 de rețineri, 16 arestări preventive, 2 arestări la domiciliu și 11 măsuri de control judiciar.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.

Articolul precedent Doi bărbați din Constanța, cercetați de polițiști pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor arme 30 9 Doi bărbați din Constanța, cercetați de polițiști pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor
Articolul următor Activitatea polițiștilor locali în ultima săptămână 134 Activitatea polițiștilor locali în ultima săptămână
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

VIDEO O mașină a fost lovită de un tren în Tuzla accc tren
VIDEO O mașină a fost lovită de un tren în Tuzla
Local TOP
ANR anunță controale pe apă în toată țara: amenzi de peste 120.000 de lei și peste 100 de ambarcațiuni de agrement verificate 515904131 1171809751648838 71323619489609417 n
ANR anunță controale pe apă în toată țara: amenzi de peste 120.000 de lei și peste 100 de ambarcațiuni de agrement verificate
Actualitate Local
Primarul orașului american Fort Lauderdale, în vizită la Constanța pentru consolidarea parteneriatului 1 5
Primarul orașului american Fort Lauderdale, în vizită la Constanța pentru consolidarea parteneriatului
Actualitate Local
318 de candidați din Constanța vor participa la examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar-sesiunea 2025 titularizare profesori 47104500 1
318 de candidați din Constanța vor participa la examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar-sesiunea 2025
Actualitate Educație Local
Amenzi-record și permise reținute pentru nerespectarea regulilor rutiere în Constanța Imagine WhatsApp 2025 07 07 la 15.25.23 8eebc4df
Amenzi-record și permise reținute pentru nerespectarea regulilor rutiere în Constanța
Actualitate Local
Acțiuni ale polițiștilor constănțeni: Două infracțiuni rutiere grave într-o singură seară Imagine WhatsApp 2025 06 27 la 11.24.03 d81eee3a
Acțiuni ale polițiștilor constănțeni: Două infracțiuni rutiere grave într-o singură seară
Actualitate Local

RECOMANDATE

FOTO VIDEO Protest în fața sediului ANAF din Constanța după ce Guvernul a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare Design fara titlu 66
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Protest în fața sediului ANAF din Constanța după ce Guvernul a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare

3 iulie 2025
Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare IMG 5045
EdițieLocalRecomandatRelevante

Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare

3 iulie 2025
FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați! 15de2991 7701 4ab4 91cf ae3245b98845
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați!

2 iulie 2025
FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța Imagine WhatsApp 2025 06 26 la 14.21.03 89d713a9
LocalRecomandatRelevante

FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța

26 iunie 2025
MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului 7d7ae6bc 5664 45b0 844d 70484cea3033 2048x1153 1
ActualitateJustițieLocalRecomandatRelevante

MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului

26 iunie 2025
Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța Image Editor 2025 06 26T041410.362
JustițieLocalRecomandatRelevante

Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța

26 iunie 2025
FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională Design fara titlu 58
EducațieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională

25 iunie 2025
Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului Salvamar
EdițieLocalRecomandatRelevante

Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului

24 iunie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?