Președintele demisionar al PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, marți, despre campania lui Călin Georgescu pe TikTok, că aceasta a fost finanțată din sursă externă.
Ciolacu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu a fost avertizat de serviciile de informații sau de alte autorități românești cu privire la creșterea acestui candidat în opțiunile de vot, ca efect al activităților pe rețelele sociale.
Premierul a indicat că banii pentru promovarea lui Georgescu pe TikTok provin din sursă externă și a explicat de ce partidele românești nu au recurs la strategii similare.
„Partidele n-au făcut acest lucru pentru că legea prevede niște plafoane pentru banii cheltuielile în online. Banii folosiți în ce s-a întâmplat (campania lui Călin Georgescu, n.r.) sunt mult mai mulți decât s-a prevăzut în lege. Asta înseamnă că sursa de finanțare este una externă. Cum se spune, follow the money (luați urma banilor, n.r.)
Eu nu sunt procuror sau judecător. Nu este treaba mea, e treaba altor autorități (…) Nu trebuie interzis TikTok în România. Am trăit în comunism, nu trebuie să creăm precedente de acest gen, fie că ne convine sau nu un rezultat electoral. Trebuie să lăsăm libertatea de exprimare, nu să venim cu astfel de lucruri (…)
Răspunsul este ‘nu’ (la întrebarea dacă a primit semnale din partea autorităților și a a serviciilor secrete în privința creșterii electorale a lui Călin Georgescu, n.r.)”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu la sediul PSD, după o întâlnire cu reprezentanții partidului în teritoriu și înaintea unei alte întâlniri, cu primarii și președinții de consilii județene.
El a remarcat că, după alegerile de duminică, „60% dintre români nu sunt reprezentați în turul al doilea prezidențial” și a comentat că în faza final a competiției electorale au promovat „doi candidați care nu reprezintă autoritățile locale„.
„Nici USR, nici domnul Georgescu nu au nicio legătură directă cu autoritățile locale„, a susținut Ciolacu.
El a mai fost întrebat dacă „e posibil un guvern PSD – USR” și a răspuns:
„E posibil. Vorbim după vot” (votul de la alegerile parlamentare, n.r.)
În perspectiva următoarelor două scrutine – cel parlamentar, din 1 decembrie, și al doilea tur prezidențial, din 8 decembrie”, premierul a estimat că formațiunea sa „nu trebuie să facă nicio strategie specială„.
Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze faptul că România are, încă, un guvern de coaliție PSD-PNL și că, în perioada următoare, „va merge la guvern„
„Vreau să vă reamintesc contextul în care Partidul Social Democrat a intrat la guvernare, după opt luni de guvernare de dreapta și știm cu toții în ce criză socială și în ce crize economice ajunsesem în acel moment.
Avem, încă, un guvern al de coaliție PSD-PNL și cred că prioritatea în acest moment este să transmitem acest lucru oamenilor, precum și faptul că Partidul Social Democrat a adus o stabilitate și o predictibilitate într-o perioadă foarte complicată„, a conchis el.