Ministerul Apărării (MApN) precizează, într-un răspuns adresat unei interpelări în Camera Deputaților, că doar 20% din bugetul alocat apărării este destinat înzestrării armatei. Conform datelor publicate pe site-ul MApN, România a cheltuit în 2024 peste 13 miliarde de lei – echivalentul a circa 2,6 miliarde de euro – pe achiziții „de active fixe și tehnică militară”.
Produsul intern brut al României estimat în 2024 este de 340-350 de miliarde de euro. Suma de 2,6 miliarde de euro cheltuită pe înzestrarea armatei reprezintă astfel un procent efectiv de circa 0,74% din PIB.
România rămâne pe deplin angajată în procesul de modernizare a apărării, bugetul alocat, care reprezintă peste 2% din produsul intern brut, dintre care 20% este destinat înzestrării, reflectând angajamentul NATO privind investițiile în apărare (Defence Investment Pledge)”, se arată în răspunsul MApN.
În 2024, armata română a cheltuit peste 20 de miliarde de lei (echivalentul a peste 4 miliarde de euro) pe salarii, indemnizații, drepturi bănești, pensii.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că este mulţumit de execuţia bugetară pentru anul trecut care se apropie de sută la sută. Potrivit ministrului, MApN a avut o alocare de 2,28 la sută din PIB şi a cheltuit 2,26 la sută.
Execuţia bugetară pe anul trecut se va apropia de 100% pentru că la nivelul ministerului s-au făcut acele lucruri care să permită o execuţie bugetară superioară celei din 2023 şi cred că este un lucru bun pentru că ne-a permis să facem lucruri pe care Armata le aştepta, pe care ni le doream, în cadenţa pe care ne-am propus-o”, a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul Apărării Naţionale a mai spus că sunt unele întârzieri în ceea ce priveşte livrarea de echipament militar. „Asta ţinând seama că din punct de vedere al achiziţiilor, din cauza provocărilor de securitate, a mediului de securitate, există întârzieri în ceea ce priveşte livrările de echipamente militare, dintr-un motiv foarte simplu: cererea a crescut exponenţial”, a precizat Tîlvăr. Angel Tîlvăr a mai spus că ministerul pe care îl conduce a cheltuit banii alocaţi de la buget, „foarte bine”.
Politico: Viitorul democrațiilor europene depinde de banii alocați înzestrării armatelor
Miniștrii apărării din Germania, UK, Franța, Polonia și Italia au admis, după o întâlnire avută la Varșovia, că viitorul democrației în Europa depinde de sumele pe care statele europene le vor cheltuie pentru apărare, informează Politico.
2025 va fi anul cheltuielilor în industria de apărare a Europei, în care vom renunța la birocrația care a încetinit acest proces. Vom strânge rândurile și va trebui să arătăm unitate și să demonstrăm că luăm în serios valorile europene, inclusiv securitatea, pe care o considerăm prioritatea nr. 1 a noastră în acest moment”, a spus ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz.
Polonia își propune să cheltuiască 4,7% din PIB pe apărare în anul 2025 – fiind, de departe, statul NATO cu cea mai mare astfel de sumă alocată cheltuielilor pentru apărare.
Regatul Unit, Franța și Germania vor cheltui în jur de 2% din PIB – actuala „țintă” bugetară prevăzută pentru statele membre NATO, în vreme ce Italia are prevăzute cheltuieli de 1,49% din PIB pentru apărare.
Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut recent membrilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică, scrie digi24.ro.