La Mangalia, vineri, 17 ianuarie, a avut loc un nou termen în dosarul accidentului tragic din stațiunea 2 Mai, în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața. Procesul, care durează de aproape un an și jumătate, a ajuns la final. Vlad Pascu, autorul accidentului, a fost adus în fața magistraților. Instanța a rămas în pronunțare pentru vineri, 31 ianuarie.
UPDATE-Instanța rămâne în pronunțare
Instanța rămâne în pronunțare pentru data de 31 ianuarie.
10:00- începutul ședinței
Adrian Cuculis, avocatul familiei, a cerut instanței să clarifice poziția inculpatului în urma noii încadrări juridice.
Solicitarea a fost însă respinsă de avocatul lui Vlad Pascu, Adrian Bendeac, care a argumentat că „în urma schimbării încadrării juridice nu se impune aceasta recunoaștere”.
Parchetul a solicitat inculpatului plata despăgubirilor și plata cheltuielilor judiciare.
Parchetul cere ani grei de închisoare pentru Pascu
„Având în vedere probatoriul și declarația lui Pascu Vlad, solicităm condamnarea inculpatului la 7 închisoare pentru ucidere din culpă, 2 ani și 8 luni pentru vătămare corporală din culpă, 3 ani și 4 luni pentru conducerea vehiculului sub influența drogurilor, 4 ani și 8 luni pentru părăsirea locului accidentului”
a cerut Parchetul.
Părțile civile, prin apărător, au fost de acord cu pedeapsa cerută de parchet.
Avocatul Cuculis cere pedeapsă maximă, amintind și trecutul pe care îl are Vlad Pascu.
„Găsim oportun din modalitatea de săvârșire a faptei, trecutul pe care îl are, lipsa de dorința de a se reabilita de acest obicei(…) Concluziile mele sunt să se orienteze pedeapsa spre maxim! Am ajuns la ultimul termen al procesului… reprezintă un test pentru fiecare dintre noi. Pe lângă emoțiile pe care le avem, trebuie să discutăm chestiuni specifice și tehnice. Avem un set de părți civile, singurul element comun este că fac parte, cu toții, din grupul pe care Pascu i-a lovit sau omorât”
a spus Cuculis.
10:30-părinții lui Sebi au părăsit sala
De asemenea, Cuculis a evidențiat suferința imensă a familiei victimelor, vorbind despre trauma pierderii unui copil și despre momentul sfâșietor în care aceștia au fost nevoiți să ridice trupul de la morgă. El a criticat lipsa de empatie a inculpatului și a familiei acestuia, considerând că o atitudine mai responsabilă ar fi putut oferi măcar un sprijin moral familiei îndurerate.
Atât mama, cât și tatăl lui Sebi, au părăsit sala în lacrimi.
Avocatul a cerut instanței să ia în considerare impactul profund pe care tragedia l-a avut asupra victimelor și familiilor lor:
Cu privire la Ionescu Cristina, ar trebui să analizați ce ar putea face pe viitor. Mie îmi este teamă când mă uit la un film de groază. Cum este, însă, să vezi un film de groază în realitate? Să vezi un trup rupt în două? Lucrurile acestea nu se pot vindeca. Coșmaruri, neliniște, anxietate. Există atâtea mărturii ale supraviețuitorilor lagărelor naziste sau ale victimelor regimului comunist, care spun că retrăiesc zilnic acele momente. În cazul lui Conac Alexandru, vă rog să aveți în vedere aceleași concluzii. El a fost nevoit să își întrerupă activitățile.
a adăugat Cuculis.
11:00-BAAR: Nicio sumă de bani nu este în măsură să repare paguba
„Nicio sumă de bani nu este în măsură să repare paguba. Considerăm că o condamnare mai mare a inculpatului ar fi în măsură să ofere satisfacție părților civile… și nu o sumă de bani mai mare. BAAR nu este societate de asigurare. BAAR este o unitate înființată, la nivel național, care garantează victimelor accidentelor rutiere că vor primi despăgubiri. În lumina acestor argumente, vă rog să acceptați 250.000 de lei pentru părinți, 150.000 pentru surori și 100.000 pentru bunici.”
a relatat avocatul BAAR.
Avocatul lui Pascu: „Inculpatul nu are resurse materiale pentru a achita toate despăgubirile”
Avocatul inculpatului spune că Pascu nu are resurse materiale necesare pentru a achita toate despăgubirile.
„Apreciez că vă revine rolul de a fi imparțial și de a lua o concluzie referitoare la fapte, probe și conduita inculpatului. Am făcut eforturi pentru că legea nu explică ce înseamnă eforturile făcute de infractor pentru a reduce consecințele. Am încercat să ajungem la o înțelegere. Clientul meu, de la bun început și cu ajutorul familiei, a încercat nu să acopere integral, ci să acopere acele cheltuieli. Medierile au eșuat. În cursul urmăririi penale, ulterior precizărilor făcute de instituțiile medicale, s-au achitat toate cheltuielile, la fel și cheltuielile de judecată. Inculpatul nu are resurse materiale pentru a achita toate despăgubirile.
a spus avocatul.
O altă apărare a lui Pascu, avocata Sorina Ionela Stoica, spune că pedeapsa pe care o va aplica instanța îi va da șansa lui Pascu să se redreseze și să își schimbe viața:
„Cred ca instanta poate cântări pedeapsa pe care o va aplica și să îi dea acestuia șansa de a se redresa și de a-și schimba viața”
a spus Sorina Ionela Stoica.
11:30-Avocatul lui Pascu: Există un criminal în dosar, dar nu este prezent în sală
Un alt avocat al lui Pascu, Jean Andrei, a adăugat faptul că există un criminal în acest dosar, dar nu este prezent în sală, și anume dealerii de droguri, aflați în fiecare școală.
Înainte de accidentul de la 2 Mai, copii au fost uciși în accidente de circulație de oameni aflați sub influența drogurilor. Nu cred că, după finalizarea acestui dosar, lucrurile se vor calma. Nu am înțeles publicitatea agresivă. Toți am căzut în plasă. Există și un criminal în acest dosar, dar el nu este în sală. La fiecare liceu din București există dealeri de droguri. Pe toate rețelele de socializare există grupuri ale celor care consumă droguri. O fostă colegă de facultate îmi spunea că sunt excedați de aceste dosare. Cineva permite ca aceste substanțe să se vândă. Nu am văzut, în apropierea liceului, să se vândă arme sau mercur. Se vând doar droguri. De ce? Pentru că se fac bani.
a spus Jean Andrei.
Cuculis: Când omori 2 copii și umbli drogat pe străzile din țară, te transformi într-o persoană publică
„Înalta Curte, încă din anii 90, s-a pronunțat asupra accidentelor că nu ar fi un lucru cu intenție. Nu putem sa fim de acord cu această chestiune și dacă procedura îmi permite să fac o cerere de schimbare a încadrării juridice. Când omori 2 copii și umbli drogat pe străzile din țară, te transformi într-o persoană publică”
a spus Adrian Cuculis, avocatul familiei îndurerate.
Ce zice Vlad Pascu
„Nu știu daca ceva ar putea schimba rezultatele a ceea ce s-a întâmplat. Ca un deznodământ, am scris un memoriu în camera de detenție în care pot ajuta la individualizarea cauzei și de ceea ce s-a zis în mass media. Din păcate au fost scoase înainte pentru a mi se crea o imagine generală. Să arate ce am făcut eu înainte de perioada liceală! Am fost olimpic la matematică. Aș vrea să depun acest înscris, are 12 pagini.
Se pot vedea apelurile pe care le-am purtat cu apărarea mea față de ceea ce vom discuta azi. De multe ori am încercat să-mi exprim părerea față de mai multe măsuri. Nu am avut cum sa mi expun toate opiniile. Vreau să am parte de un proces echitabil.
De la începutul procesului a fost un lucru de neimaginat și din punct de vedere psihologic. Discuțiile de la TV au fost mult peste înțelegerea mea. Nu mă uit la TV chiar dacă este singura sursa de informații pe care o am in momentul de față.”
a spus Vlad Pascu.
„Nu pot să dau timpul înapoi. Nu pot să mă întorc în Vama Veche și să nu mă mai urc la volan. Vă rog să mă scuzați dacă am apărut arogant azi în fața dumneavoastră. Am spus ce am avut pe suflet și restul consider că este consemnat în memoriul personal, despre problema drogurilor, ziua de dinaintea accidentului, accidentul și cum s-a schimbat viata mea după accident”
a mai adăugat Pascu.
VIDEO-Vlad Pascu, scos din dubă
VIDEO-Vlad Pascu, la intrarea în sala de judecată
Știrea inițială
Acesta este primul termen după modificarea încadrării juridice. La termenul anterior, desfășurat în decembrie, una dintre fapte a fost reclasificată din vătămare corporală din culpă în vătămare corporală cu circumstanțe agravante.
Tot astăzi, 17 ianuarie a.c, la Curtea de Apel București, Vlad Pascu are un alt termen alături de mama și tatăl său, în dosarul DIICOT. Magistrații ar trebui să analizeze contestația acestora după ce Tribunalul București a dispus începerea judecății.
Părinții victimelor speră ca justiția să facă dreptate pentru pierderile ireparabile suferite.
„Sper după un an și jumătate să se facă dreptate și astăzi să i se dea sentința. Sigur, o să facem ori noi, ori ei apel, dar măcar azi să i se dea sentința. La ultimul caz, acea femeie care a dat peste patru oameni a primit 24 de ani (n.r. pedeapsă). Nu vreau 24 de ani. Vreau exact vârsta băiatului meu, 21 de ani”
a spus Valentin Olariu, înainte de a intra în Judecătorie.
Articol de ANDREEA VLAICU, VICTOR ROTARU
VIDEO-Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian
Context
Vlad Matei Pascu este judecat la Mangalia după ce a urcat la volan sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive, moment în care a produs un accident soldat cu moartea cumplită a doi tineri. Totul s-a petrecut în data de 19 august 2023. În luna octombrie a anului 2023 acesta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
La data de 23 decembrie, Judecătoria Mangalia a schimbat încadrarea juridică pentru Pascu.Astfel, tânărul care a provocat tragicul accident de la 2 Mai va fi judecat pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. 1,2,3 și 4.
Ce au spus avocații și părțile civile la ieșirea din sala de judecată
Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. (2) Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.