Vineri, 31 ianuarie a.c., a avut loc un ultim termen în dosarul „Herghelia Mangalia și Lacul Corbu”, în care Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, este acuzat de DNA Constanța de abuz în serviciu. Magistrații au rămas în pronunțare pentru luna martie 2025.
Context
Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, parte în mai multe dosare de corupție instrumentate de DNA Constanța, se află, în prezent, Penitenciarul Poarta Albă, unde își execută o pedeapsă de 10 ani de închisoare după ce a autorizat plăţi nelegae şi a prejudiciat instituţia CJC cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei.
Vineri, 31 ianuarie, acesta a așteptat de la magistrații Tribunalului Constanța răspuns în două dosare importante: pronunțarea în dosarul „Geotop” cu aproape 100 de termene, dar și o sentință în dosarul „Herghelia Mangalia și Lacul Corbu”.
Magistrații au decis încă o amânare de pronunțare în dosarul Geotop, mai exact, a 13-a amânare de pronunțare, pentru data de 21 februarie 2025.
De asemenea, în dosarul „Herghelia Mangalia și Lacul Corbu” au rămas în pronunțare pentru data de 13 martie 2025. Cauza a fost repusă pe rol la data de 25 iulie 2024.
Ce spun procurorii-Herghelia Mangalia și Lacul Corbu
În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.
În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.
Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare ( n.r. în anul 2021, ianuarie ) la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
precizează DNA.
Geotop – acuzațiile DNA
În perioada iulie 2007 – aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.
Inculpații Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța.
Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).
Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).
Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive).
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Cenușă Titi.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
au precizat procurorii DNA