Klaus Iohannis și-a anunțat luni, 10 februarie, demisia din funcția de președinte al României. Șeful statului a transmis că a luat această decizie pentru a scuti România de o eventuală criză. Reporterii SeaPress au luat legătura cu Răzvan Pantelimon, analist politic, care a spus că președintele ar fi primit semnale din partea coaliției de guvernare cu privire la suspendarea de către Parlamentul României.
După anularea turului 2 pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2024, politica din România mai bifează o noutate, fiind prima dată când un președinte în funcție își dă demisia. Chiar dacă imediat după învestirea noului Parlament suveraniștii au început demersurile pentru suspendarea președintelui, iată că nu a fost nevoie ca Parlamentul să dezbată cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, acesta anunțându-și luni, 10 februarie, demisia.
![](https://seapress.ro/wp-content/uploads/2025/02/iohannis-demisie-1024x630.png)
„Ar fi fost o palmă dată președintelui”
Reporterii SeaPress au luat legătura cu Răzvan Pantelimon, analist politic, pentru a afla ce se va întâmpla după demisia președintelui României, dar și care a fost motivul acestei demisii neașteptate:
Conform Constituției, atribuțiile președintelui sunt preluate de către președintele Senatului, Ilie Bolojan, președintele PNL. Conform Constituției, articolul 97, în caz de vacantare a funcției, urmează ca în 3 luni de zile să se organizeze alegeri, adică în luna mai. Noi oricum în mai aveam alegerile. Nu va fi nimic schimbat, se vor desfășura alegerile în luna mai. Au fost foarte multe discuții legat de faptul că mandatul președintelui era terminat și era oarecum ilegal, potrivit unor specialiști. Constituția nu prevedea posibilitatea prelungirii la nesfârșit. Ceea ce s-a întâmplat azi, în contextul în care urma discuția despre suspendarea președintelui, el trebuia să se prezinte în Parlament și era „supus” unui șir de întrebări și să dea mai multe explicații. ”, a transmis Răzvan Pantelimon.
![](https://seapress.ro/wp-content/uploads/2025/02/razvan-pantelimon-edited.jpg)
Pentru a nu mai trece prin umilință, și-a dat demisia
Răzvan Pantelimon a mai adăugat faptul că, prin această demisie, Iohannis a evitat să își ia o palmă dură.
Suspendarea era o posibilitate în condițiile în care se realiza o majoritate calificată. La acest moment, opoziția nu are o majoritate calificată. Faptul că președintele a vorbit despre suspendare înseamnă că probabil avea niște semnale, inclusiv din partea coaliției de guvernare, că o parte a parlamentarilor ar fi votat în această direcție și ar fi fost o palmă dată președintelui, care nu mai avea mare finalitate, fiind pe ultimele luni ale mandatului. Președintele Iohannis și-a pierdut legitimitatea de foarte mult timp. Pe toate sondajele are o rată de aprobare de 5-10%. Este cea mai mică rată a unui președinte care se pregătește să părăsească mandatul. Este clar că se aștepta la o asemenea situație. Pentru a nu mai trece prin umilința respectivă, și-a dat demisia. Va fi o situație destul de complicată. Este un semnal inclusiv pentru partenerii externi. Este un semnal și pentru cei care au susținut faptul că prelungirea mandatului nu este constituțională. Este un semnal că poate au avut dreptate, nu au fost doar teorii ale conspirației.”, a mai adăugat analistul politic.
Cine are de câștigat de pe urma demisiei președintelui?
Întrebarea care stă pe buzele tuturor este: ce candidat are de câștigat de pe urma demisiei președintelui? Istoria recentă ne arată că Nicolae Ciucă, asimilat de mulți drept un apropiat al președintelui, a avut doar de pierdut de pe urma „prieteniei” cu șeful statului, fiind votat doar de 9% din românii care și-au exprimat dreptul de vot:
Dacă Crin Antonescu va rămâne până la urmă candidatul coaliției, el a încercat să se detașeze de președintele Iohannis, nu poate să rupă această legătură între coaliție și el. Nu putem vorbi de o creștere a șanselor lui Crin Antonescu, dimpotrivă, alimentează discursul suveranist și critic la adresa actualei coaliții de guvernare. Depinde de ce se va întâmpla și pe plan extern. Ceea ce se întâmplă acum cred că este un lucru care trebuie să se întâmple mai de mult. Poate Iohannis trebuia să-și dea această demisie în momentul în care s-a terminat mandatul. Ar fi fost poate altfel privit. La acest moment, nu face decât să dea apă la moară celor care vorbesc despre toată această critică a ceea ce s-a întâmplat și a modului în care au fost anulate alegerile.”, a spus Răzvan Pantelimon.
![](https://seapress.ro/wp-content/uploads/2025/01/Calin-Georgescu-1-1-1536x864-1-1024x576.jpg)
„Crin Antonescu va rămâne un candidat de sacrificiu”
Conform Constituției, interimatul, până la alegerile prezidențiale din mai, va fi asigurat de Ilie Bolojan, președintele Senatului. Ce va face coaliția de guvernare dacă lui Ilie Bolojon începe să-i placă funcția pe care o va deține doar 3 luni?
Este greu de crezut că Ilie Bolojan va deveni candidat, el nu va fi susținut de PSD. Cred că Antonescu rămâne candidat în condițiile în care va putea candida Călin Georgescu. În acel context, sunt foarte mari șanse ca Antonescu să piardă alegerile și el este oarecum în afara sistemului de partid. Înfrângerea lui nu va fi decontată de PNL și în niciun caz de PSD. Crin Antonescu va rămâne un candidat de sacrificiu. Dacă nu se va întâmpla ceva foarte special în perioada următoare, există foarte mari șanse ca Georgescu să câștige în favoare lui Antonescu.”, a conchis Răzvan Pantelimon, analist politic.
![](https://seapress.ro/wp-content/uploads/2025/01/crin-antonescu-ar-vrea-ca-georgescu-sa-candideze-din-nou-la-prezidentiale-sa-l-vedem-in-carne-si-oase-la-dezbatere-e-ca-o-holograma-945826-1024x576.jpg)