Preşedintele american Donald Trump i-a transmis secretarului Trezoreriei să oprească producția de bănuți. Experții sunt de acord că baterea acestei monede costă mai mult decât valoarea reală, însă decizia a întâmpinat reacţii de opoziţie.
Președintele american Donald Trump i-a cerut secretarului Trezoreriei să oprească producția de bănuți. Acesta a scris pe contul său de pe Truth: „Este o risipă. Prea mult timp am bătut bănuți care ne-au costat literalmente doi cenți. I-am cerut secretarului Trezoreriei să nu mai producă bani noi. Să scăpăm de risipă, chiar dacă cu câte un ban odată”. Astfel preşedintele american îşi continuă lupta împotriva a ceea ce consideră deşeuri, după ce a atacat şi paiele de hârtie „inutile” ordonând revenirea la cele din plastic, relatează Corriere della Sera.
Prima monedă americană
Moneda de un cent a fost prima din Statele Unite ale Americii, născută odată cu dolarul în 1793. Pentru Trump, însă, nu mai are sens să-l bată, deoarece costă mai mult decât valorează moneda în sine. Totuşi unele voci susţin că nu este încă clar dacă întreruperea producției unei monede este de competența președintelui american. De obicei Congresul SUA este cel care autorizează baterea acesteia și nu Trezoreria.
Costul depăşeşte valoarea
Faptul că toate costurile de producere sunt mai mari decât valoarea banului, totuși, este adevărat. Experții cer de ani de zile eliminarea acestuia. Anul trecut, producerea și distribuirea unui ban a costat 3,69 cenți: ținând cont că fiecare valorează un ban, asta înseamnă că pentru fiecare bănuț există o pierdere de 2,69 cenți. Împotrivirea față de eliminarea monedei rămâne însă puternică și hotărâtă, asta pentru că americanii de rând consideră că desființarea lor nu va duce la economisirea banilor și, într-adevăr, dispariția lor va impune consumatorilor o taxă de un cent, deoarece prețurile care se termină în 99 de cenți vor fi rotunjite.
Precedentul din Marea Britanie
Un precedent poate fi găsit în Regatul Unit, unde în iulie 2024 oficialii Trezoreriei britanice au ordonat monetăriei naționale, Royal Mint, să nu mai bată monedele mai puțin valoroase, și anume bănuții. Dacă decizia ar fi confirmată, ar putea fi un punct de cotitură decisiv și și mai ales în favoarea plăților digitale, din ce în ce mai folosite de cetățeni. Prin urmare, în următorii ani, Monetăria Britanică ar putea plănui să nu mai comande monede noi de 1 și 2 pence, ceea ce ar duce la denominarea plăților în numerar în multipli de 5 pence.
Potrivit experților, atașamentul față de bănuț este mai mult sentimental și patriotic, legat mai degrabă de o melancolie decât de o valoare economică reală.