Volodimir Zelenski a reacționat miercuri, după ce Donald Trump a spus marți că Ucraina este de vină pentru că a fost invadată de Rusia, iar președintele ucrainean este ”extrem de incompetent”. ”Trump trăiește în dezinformare”, a răspuns Zelenski.
Volodimir Zelenski a reacționat miercuri la atacul șocant declanșat marți de Donald Trump la adresa Ucrainei.
Președintele ucrainean a declarat că Trump ”trăiește într-o bulă a dezinformării” ruse, referindu-se la cifrele prezentate de acesta cu privire la susținerea populară de care se mai bucură Zelenski.
Trump a spus că doar 4% dintre ucraineni îl mai susțin pe Zelenski, acesta fiind motivul invocat pentru a cere, precum Vladimir Putin, alegeri în Ucraina.
În realitate, cota de încredere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este de 57%, după trei ani de ofensivă rusă, și nu de 4% cum a afirmat omologul său american Donald Trump, potrivit unui sondaj publicat miercuri în Ucraina, informează AFP și Reuters.
„Cu tot respectul pentru președintele Donald Trump ca lider… el trăiește într-o bulă a dezinformării”
ruse, a adăugat el.
Zelenski a mai spus că Ucraina are „dovezi” că dezinformarea cu privire la cota de aprobare de 4% este răspândită de Rusia și că „aceste numere sunt discutate între America și Rusia”.
Cele 4% de încredere date de Trump sunt în realitate 57%
Conform celui mai recent sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS), peste 57% dintre ucraineni au declarat că au încredere în actualul șef al statului, cifră în creștere în raport cu decembrie 2024 (52%) și în ușoară scădere în raport cu septembrie 2024 (59%), arată și Agerpres.
Potrivit acestui sondaj realizat la începutul lui februarie de acest institut foarte respectat pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de locuitori pe teritoriul controlat de Kiev, 37% din populație nu are încredere în Volodimir Zelenski, în scădere de la cele 39% înregistrate în decembrie 2024.
”Președintele Zelenski se menține la un nivel destul de ridicat în ceea ce privește încrederea societății’ și ‘își păstrează legitimitatea’, mai ales în contextul unor eventuale negocieri de pace”
a comentat Institutul de Sociologie într-un comunicat.
Pentru majoritatea ucrainenilor, alegerile ar trebui să aibă loc după ce războiul se va fi terminat și după ce Ucraina va fi primit cel puțin garanții fiabile în materie de securitate, a adăugat institutul.
Volodimir Zelenski a fost ales președinte în aprilie 2019 inclusiv pentru promisiunea de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei împotriva separatiștilor proruși dirijați de Moscova și de a eradica în țară corupția.
Cota sa de popularitate scăzuse apoi, înainte de a urca din nou brusc până la 90% de opinii favorabile, după invazia rusă la scară mare lansată în 2022. Apoi, ea a început din nou să scadă.
Zelenski a explicat de mai multe ori că este imposibil de organizat alegeri într-un context de lege marțială, în condițiile în care milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate și 20% din teritoriul țării se află sub control rusesc.