Duminică dimineața, 23 februarie, o femeie din Mangalia a postat pe o rețea de socializare două fotografii cu sateliții lui Elon Musk, numindu-i “lumini ciudate”. Reactiile internauților nu au întârziat să apară.
Unii dintre internauți au recunoscut sateliții Stalink și au confirmat că nu este nimic îngrijorător, iar alții au făcut glume pe seama postării.
“ Satanaaaa!!” , “Aceleași obiecte ciudate perfect drepte și foarte luminoase au fost văzute seara târziu 2024-2025 deasupra Comunei Limanu, dispărând spre mare.Intr-o liniște surdă nu se auzea de la aceste obiecte nici un zgomot.Ciudate obiecte și foarte luminoase “ , “Pot fi și reziduri cosmice” au adăugat aceștia.
Ce sunt, de fapt, sateliții?
Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit.Constelația va consta din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre. SpaceX intenționează, de asemenea, să vândă o parte din sateliți în scopuri militare,științifice sau exploratorii, potrivit Wikipedia.
Peste 50% dintre sateliții activi de pe orbita terestră sunt ai lui Musk
Din 2019, Musk a trimis rachete SpaceX în spațiu aproape săptămânal, fiecare dintre ele transportând sateliți de mărimea unei canapele pe orbita terestră. Sateliții comunică cu terminale de pe Pământ ca să livreze internet de mare viteză în aproape fiecare colț al planetei.
Astăzi, peste 4.500 de sateliți Starlink zboară pe deasupra noastră, reprezentând peste 50% dintre toți sateliții activi care sunt pe orbită. Aceștia au schimbat deja aspectul cerului nopții, înainte chiar ca planurile lui Musk de a avea până la 42.000 de sateliți pe orbită în următorii ani să se concretizeze.
Puterea tehnologiei care a ajutat să crească valoarea SpaceX la aproape 140 de miliarde de dolari abia a început să se simtă.
Starlink este de multe ori singura cale de acces la internet pentru persoanele aflate în zone de război, zone aflate departe de civilizație sau locuri lovite de dezastre naturale. Sistemul este folosit în Ucraina pentru coordonarea atacurilor cu drone și pentru strângere de informații, potrivit Digi24.