Federația Rusă este gata să negocieze cu privire la Ucraina, dar o să oprească luptele doar dacă rezultatul convine părții ruse, transmite ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă după discuțiile cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan.
„Suntem gata să negociem cu Ucraina și cu Europa, cu orice reprezentanți care, în spiritul bunăvoinței, ar dori să ajute la realizarea păcii, dar vom opri ostilitățile doar atunci când aceste negocieri vor da un rezultat ferm și durabil care să convină Federației Ruse”, a spus ministrul rus, conform TASS.
UE aprobă noi sancţiuni împotriva Rusiei şi marchează sprijinul pentru Ucraina
Europa trebuie să sprijine Ucraina mai mult ca niciodată, a declarat luni şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, în timp ce blocul a convenit să impună mai multe sancţiuni Rusiei înainte de o serie de întâlniri la Bruxelles, Kiev şi Washington prevăzute în această săptămână, relatează Reuters, conform News.ro.
Oficialii europeni au fost lăsaţi pe dinafară în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a purta discuţii direct cu Rusia, respingând atât Kievul, cât şi Europa.
„Trebuie să sprijinim Ucraina acum, mai mult ca oricând”, a declarat şefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.
Ce includ sancțiunile
Cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, asupra căruia miniştrii au convenit luni, include o interdicţie privind importurile de aluminiu primar şi vânzările de console de jocuri, precum şi listarea proprietarilor şi operatorilor a 74 de nave din aşa-numita flotă fantomă a Rusiei, utilizată pentru a eluda sancţiunile.
Între timp, mai mulţi lideri şi miniştri ai UE se află luni la Kiev pentru a-şi marca sprijinul pentru Ucraina cu ocazia împlinirii a trei ani de la invazia Rusiei. Președintele interimar Ilie Bolojan participă în format Online.
Ucraina va primi o nouă tranşă de 3,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene în luna martie, a declarat la Kiev şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la un ajutor aprobat anterior. Von der Leyen a declarat, de asemenea, că Ucraina va beneficia de planurile UE de creştere a producţiei europene de arme şi a capacităţilor de apărare.
Ce urmează?
Liderii Franţei şi Marii Britanii se deplasează în această săptămână în Statele Unite pentru a se întâlni cu Donald Trump, care a semnalat că nu mai este dispus să ajute Ucraina şi vrea încetarea rapidă a ostilităţilor cu Moscova.
Kaja Kallas a anunţat, la rândul său, că se va deplasa marţi în Statele Unite pentru a se întâlni cu secretarul de stat Marco Rubio, pentru a discuta despre relaţiile UE-SUA, dar şi despre convorbirile dintre SUA şi Rusia privind încetarea războiului din Ucraina. „Puteţi discuta orice doriţi cu Putin, dar dacă este vorba despre Ucraina şi Europa, atunci şi Ucraina şi Europa trebuie să fie de acord cu această înţelegere”, a declarat Kallas.
Mai mulţi miniştri de externe prezenţi luni la o reuniune la Bruxelles au purtat culorile albastru şi galben pentru a marca sprijinul lor pentru Kiev. Unii, inclusiv ministrul spaniol Jose Manuel Albares, au spus că nu trebuie să se confunde victima, Ucraina, cu agresorul, Rusia.
„Este total inacceptabil, aşa cum doreşte SUA să facă astăzi la Naţiunile Unite, să pună cele două ţări pe picior de egalitate”, a declarat şi ministrul belgian de externe, Maxime Prévot. „Există un agresor şi există o victimă”, a punctat diplomatul.
Kallas însăşi a spus că este „clar” că „naraţiunea rusă” este reprezentată în ceea ce spune Trump despre războiul Rusia-Ucraina.
Sursa: Știripesurse.ro