16 suspecţi au fost reţinuţi după mai multe ore de audieri în dosarul şpăgilor din Portul Constanţa în care sunt vizaţi vameşi, funcţionari din port, oameni de afaceri de pe litoral, dar şi politicieni. Potrivit procurorilor ar fi vorba de mită de peste 6 milioane de euro care au fost date pentru contracte în Portul Constanța. Ion Dumitrache, şeful PSD Constanţa care este suspectat că şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine o parte dintre aceste contracte a anunţat că se suspendă din toate funcţiile politice.
Faptele ar fi fost săvârşite începând din 2024. Mai exact, spun surse din anchetă, este vorba despre contracte de dragare sau lucrari de construcţie în Portul Constanţa sau în şantierul Midia.
Cine sunt suspecții reținuți
Buduru Petrică, Creţu Cătălin, Tucan Jean-Paul, Aktimur Munur, Cristea Cătălin Viorel, Costea Vasile şi Liliac Daniel au fost reţinuţi. Aceştia vor fi prezentaţi judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.
Bogatu Eugen, Pilcă Aurelian-Cătălin, Stamat Marius, Ion Dumitru, Țăranu Laurențiu, Chirilă Florin-Laurnețiu, Mocanu Luciana-Izabela, Boja Luminița, Vișan George-Gabriel vor fi propuși pentru arestare preventivă.
În prezent, trei procurori lucrează la cea mai amplă investigatie in care se verifică toate contractele din ultimii ani de la malul mării.
Procurorii DNA au efectuat, luni, 41 de percheziții în Portul Constanța, dar și în locații din Dâmbovița, Brașov și București, într-un dosar de corupție, în care sunt implicați funcționari și oameni de afaceri.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2024 – 2025, de către funcționari publici și oameni de afaceri a unor infracțiuni de luare și dare de mită în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța. În cursul zilei de 24 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”
a informat luni DNA, printr-un comunicat.
În dosar sunt vizați, printre alții, șefi și funcționari din cadrul Portului Constanța, iar valoarea mitei s-ar ridica la peste 6 milioane de euro.