Coaliţia PSD-PNL-UDMR a decis, marţi, să susţină revocarea din funcţie a lui Toni Greblă, preşedintele Autorității Electorale Permanente, instituție responsabilă cu organizarea alegerilor. Decizia alianței de guvernare înseamnă că în Parlament va fi declanșată procedura de revocare.
Procedural, Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului vor începe procedurile de revocare a şefului AEP.
Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6 și prim-vicepreședinte în PNL, a publicat marți pe Facebook, un mesaj în care sugerează că Toni Greblă urmează să fie revocat din funcție.
O veste bună… Vom face curățenie la AEP. România are nevoie de instituții care să își îndeplinească misiunea cu bună credință, transparență, profesionalism și echidistanță”
a scris Ciucu pe Facebook.
Contactat de HotNews.ro, Ciprian Ciucu a confirmat că în cadrul coaliției s-a decis revocarea din funcție a lui Toni Greblă.
Toni Grebă conduce AEP din martie 2023, impus de PSD
Toni Greblă a fost impus de PSD la șefia Autorității Electorale Permanente în primăvare lui 2023, cu un an înaintea celui mai important an electoral – patru tipuri de alegeri. Cu 251 de voturi pentru, Parlamentul l-a validat pe Toni Greblă la șefia instituției.
Toni Greblă a fost propus de PSD pentru un mandat de 8 ani în fruntea AEP.
Toni Greblă a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă, iar la momentul numirii era prefect al Capitalei.
Greblă a fost senator PSD în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO.
În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA.
În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.
În perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat, transmite hotnews.ro.