Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, ajunge la Washington, vineri, în prima vizită oficială a sa la Casa Albă de la preluarea mandatului de Donald Trump și pentru prima oară după schimbul de replici dur și fără precedent în istoria relațiilor SUA-Ucraina, între liderii celor două țări, de săptămâna trecută.
Prezența președintelui ucrainean la Washington vine în contextul negocierilor de pace pe care partea americană le poartă cu cea rusă, până acum fără prezența Ucrainei. Donald Trump cere, de mai multe zile, ca Ucraina să plătească pentru ajutorul umanitar și militar pe care SUA i l-a oferit în anii care au trecut de când Rusia a declanșat invazia, în februarie 2023.
Soluția găsită de Donald Trump, care a spus, anterior, că vrea să ia de la Ucraina „tot ce pot să iau, pământuri rare, petrol, orice”. Acordul, inițial respins de Zelenski, a fost revizuit și a ajuns la o formă care pare să fie acceptabilă pentru ucraineni.
Chiar și așa, liderul de la Kiev cere în continuare garanții de securitate de la americani, garanții pe care guvernul SUA nu pare deloc dispus să le ofere.
Miercuri seară, la prima ședință oficială a cabinetului său, Donald Trump a spus că Europa, nu SUA, ar trebui să ofere garanții de securitate Ucrainei pentru că „ei sunt vecinii lor”.
Zelenski ar urma să semneze acordul pentru minerale
„Zelenski vine vineri, în prezent este confirmat”
a anunţat Trump la ședința cabinetului său.
Decizia președintelui ucrainean de a semna acordul pentru minerale vine după zile întregi de tensiuni, discuții în contradictoriu, insulte și critici între Washington și Kiev, în ceea ce a părut să fie cea mai rapidă și fără precedent prăbușire a relațiilor între SUA și Ucraina din istorie.
Acordul iniţial propus de guvernul american era un memorandum care prevedea cedarea către SUA a jumătate din resursele naturale ucrainene, respectiv petrol, gaze naturale, uraniu, litiu şi alte minerale rare, înţelegere văzută de Trump ca o formă de compensaţie pentru ajutorul oferit Ucrainei de SUA în războiul cu Rusia.
Noua versiune a acordului, însă, presupune crearea un fond comun de investiţii SUA-Ucraina în care Ucraina va contribui cu veniturile generate de exploatarea resurselor sale naturale. Zelenski susține în continuare că acest acord este preliminar şi va deschide calea către alte acorduri mai concrete asupra contribuţiilor şi funcţionării fondului de investiţii. Chiar în acord se precizează că e vorba de o înțelegere bilaterală care va fi urmată de un acord mai larg de funcționare al fondului efectiv.
Președintele ucrainean spune că își dorește ca măcar o propoziție despre garanții de securitate pentru Ucraina să fie inclusă în acordul pentru minerale, însă a recunoscut că acest lucru nu s-a întâmplat.
„Dacă nu avem garanții de securitate, nu vom avea un armistițiu. Nimic nu va funcționa, nimic”
a declarat Volodimir Zelenski.
Anterior, liderul de la Kiev a spus că nu are de gând să semneze acordul fără să primească, în prealabil, garanții de securitate din partea SUA. Rămâne de văzut ce vor discuta Trump și Zelenski și dacă președintele ucrainean va semna, până la urmă, chiar și în absența garanțiilor americane.