Consiliul local al municipiului Constanţa s-a reunit în şedinţă extraordinară de îndată, luni, 24 martie, începând cu ora 12.00. Ședința s-a desfășurat prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință. La ședință au fost prezenți toți cei 27 de consilieri locali. Niciunul dintre cele două proiecte nu au reușit să treacă.
Mai mulți cetățeni au solicitat intervenția în cadrul ședinței.
Ordinea de zi
1.Proiect de hotărâre nr. 126/2024 privind abrogarea Capitolului I din Anexa 6 la Hotărârea consiliului local al municipiului Constanţa nr. 412/2024 privind stabilirea impozitelor şi taxelor municipiului Constanţa în anul 2025.
Proiectul nu a trecut. Proiectul a fost votat cu 12 voturi pentru, 8 împotrivă și 7 abțineri.
2.Proiect de hotărâre nr. 127/2025, pentru modificarea HCL 413/2024 privind aprobarea Regulamentului de instituire şi administrare a taxei de salubrizare, precum şi stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare.
Proiectul nu a trecut. Proiectul a fost votat cu 13 voturi pentru și 14 abțineri.
Ar mai fi o singură soluție în privința taxei de 200 de lei. Tribunalul Constanța urmează să decidă la data 31 martie dacă va fi sau nu anulată.
Astăzi, 24 martie, a avut loc ultimul termen în dosar, iar magistrații au rămas în pronunțare pentru data de 31.

„În primul rând, aș vrea să fac un apel către Consiliul Local să voteze responsabil pentru cele două proiecte de hotărâre. În primul rând, primul reprezintă o taxă de vedere se comportă mai degrabă ca un impozit în plus pentru deținătorii de mașini iar în al doilea rând pentru că cel de-al doilea proiect nu afectează cu nimic activitatea Primăriei dar ar da o șansă bunicilor și părinților noștri, în special pensionari, care nu se descurcă cu depunerea declarațiilor de impunere online să aibă timp să le depună până la 30 iunie fără a sta la cozi. Domnilor consilieri, indiferent că sunteți la putere sau nu, haideți să nu ajungem în permanență pompieri de serviciu. După 4 ani s-a ajuns în situația ca bugetul să nu aibă venituri din activități economice. Mare parte din venituri a venit din taxe și impozite impuse. Haideți să ne concentrăm pe soluții benefice. Noi, consilierii AUR, nu vom vota niciodată taxe și impozite în plus, cu excepția ajustării celor existente cu inflația. Important nu este să arătăm presei că ne facem imagine, ci că venim cu toții cu soluții concrete.”
a declarat Ovidiu Cupșa.
„Eu vreau să atrag atenția asupra unui fapt, până în momentul de față, nu am primit rapoartele de specialitate. Este o scăpare sau o intenție? Am văzut că s-a dat un comunicat de presă de către SPIT prin care se prelungește perioada de depunere a documentului de impunere a taxei de salubritate și aș vrea să știu în ce baza a fost dat acest dat acel comunicat. Cred că cetățenii nu mai au încredere în cuvântul primarului. Ce se întâmplă după 30 aprilie? Se aplica sancțiuni? Haideți să votam prelungirea acestui HCL și să nu le mai facem din pix”
a intervenit Florin Cocargeanu.
Secretarul general al municipiului, Dinescu Fulvia, a răspuns întrebării consilierului Cocargeanu spunând că:
„Cu privire la rapoartele de specialitate, în articolul 136, alineatul 10, se precizează că în cazul ședințelor extraordinare convocate de îndată, rapoartele compartimentelor de specialitate se întocmesc în procedură de urgență cel târziu odată cu proiectul hotărârii. Cele două proiecte de hotărâre au fost înregistrate odată cu convocarea vineri, 21 martie, ora 13.30”
a declarat secretarul general al municipiului, Dinescu Fulvia.
Ovanesian: Orașul este „cotropit” de mașini din alte județe
„Potrivit două temeiuri din cuprinsul Articolului 109 din Codul Administrativ și 847 din Codul Civil nu au nicio legătură cu instituirea unei taxe pentru ocuparea domeniului public sau privat al municipiului și nu reglementează de nici o manieră faptul că nu poate fi folosit domeniul privat în mod gratuit. Taxa este discriminatorie pe deoparte pentru că este instituită doar pentru persoane fizice, dar aplicată și pentru cele juridice, în al doilea rând, este instituită doar pentru cei cu domiciliul fiscal în municipiul Constanța. În momentul de față, este în mod evident „cotropit” de autoturisme din diverse alte județe.”
a spus Felicia Ovanesian.
Primarul Vergil Chițac a preluat cuvântul: Sunteți populiști care nu oferiți soluții exacte
„Să votăm pentru constănțeni! Avem în baza de date la SPIT, în momentul de față, înregistrate 80.229 de familii care dețin în total 105.392 de mijloace de transport. Vreau să spun că mai mult de 30% dintre familii care dețin mașini, au mai mult de 2 mașini, care în marea lor majoritate staționează pe domeniul public. Pe dumneavoastră vă interesează doar scandalul. Nu pot sa nu observ, și mă refer aici la cei care au fost implicați în exercițiul precedent, că pe dumneavoastră nu vă interesează interesul constănțenilor. Nu va interesează că cei care nu au mașini, inhalează pe nedrept noxele celor ce au mașini. Nu vă interesează că ei nu au pe unde sa circule pentru că trotuarele sunt ocupate de mașini. Nu vă interesează că nu mai sunt spații verzi în jurul blocurilor pentru că sunt mașini parcate acolo. Îmi amintesc cum vi se umplea gura când vorbeați de spații verzi. În realitate nu v-a interesat niciodată interesul constănțenilor. De fapt, interesul dumneavoastră se rezumă la mine. Părerea mea, sunteți populiști care nu oferiți soluții exacte, ci doar căutați vinovați, iar vinovatul sunt eu.”