Donald Trump merge mai departe cu taxele vamale usturătoare, care vizează 60 de state. Noile cote ar urma să intre în vigoare de miercuri. În plus, importurile din China vor fi taxate cu 104%.
După ce au rămas aproape toată ziua pe verde, bursele americane au închis în scădere, în urma acestui anunț. Administrația republicană spune însă că Trump duce negocieri cu lideri din toată lumea și că ar putea face concesii. La Bruxelles va fi discutat miercuri un plan de măsuri, ca răspuns la taxele anunțate de americani.
La un eveniment dedicat relansării sectorului minier din Statele Unite, Donald Trump a dat asigurări că totul decurge conform planului în privința taxelor vamale.
„Câștigăm aproape două miliarde de dolari zilnic din taxe vamale. Ne descurcăm foarte bine și facem înțelegeri individuale, nu mai participăm la acorduri universale. Japonezii vin aici ca să ne înțelegem. Oficiali din Coreea de Sud vin să semneze cu noi un acord. Și alții sunt pe drum”.
spune Donald Trump, președintele SUA
Însă, în timp ce se poartă aceste negocieri, importurile vor fi taxate în funcție de valorile din tabelul dezvăluit de Trump săptămâna trecută. În dreptul Uniunii Europene apărea o cotă de 20%.
„Am vorbit cu președintele înaintea acestei conferințe de presă. Nu ia în calcul asta (n.r. o amânare a taxelor vamale). Președintele se așteaptă ca aceste taxe să intre în vigoare.”
relatează Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe
Reacție dură din partea Beijingului
China a răspuns cu propriile taxe, așa că este vizată de un cumul extraordinar: de 104%. Reacția Beijingului a fost dură.
„Aceasta este o manifestare tipică de unilateralism, protecționism și intimidare economică. China condamnă cu fermitate și se opune categoric acestui comportament. Presiunile, amenințările și șantajul nu sunt metodele potrivite pentru a trata cu China. Dacă Statele Unite ignoră interesele ambelor țări și ale comunității internaționale și insistă să poarte un război tarifar și comercial, China va lupta până la capăt.”
a spus Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Afaceri Externe
Politica tarifară nu este negociabilă, spune administrația Trump, deși Casa Albă gestionează o avalanșă de solicitări de discuții, din toată lumea.
„Președintele va discuta cu orice lider național care pune mâna pe telefon și ne sună. Și pot să vă spune că telefoanele au sunat în continuu. În jur de 70 de țări l-au contactat pe președinte, în vederea începerii negocierilor. Statele se dau peste cap să-și reformeze practicile comerciale și să-și deschidă piețele pentru produsele americane. De ce? Fiindcă aceste țări îl respectă pe președintele Trump.”
a spus Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe
Impactul taxelor vamale se resimte pe burse
Piețele au primit bine anunțul că administrația republicană e deschisă la negocieri. Bursele europene si cele asiatice au început ieri să recupereze din pierderi – după mai multe zile cu scăderi alarmante.
Și indicii de pe Wall Street au deschis ziua pe verde. Dar au căzut și au închis pe pierdere, după ce Casa Albă a anunțat că nu ia în calcul o amânare a taxelor.
„Piața a atins ultimul maxim la mijlocul lui februarie. De atunci, a scăzut cu aproape 20%, mai exact cu 19%, dacă ținem cont de pierderile de azi. Dacă ajungem la pierderi de peste 20%, ne aflăm pe o piață financiară în scădere. Asta nu se întâmplă prea des și e un semn că există temeri majore în piață”.
a zis Seth Sutel, The Associated Press
Junalistul – vedetă de la CNN, Richard Quest, a reacționat sugestiv după ce oficiali economici de top din administrația Trump au apărat politica tarifelor pe scară largă.
„Nu ar trebui să fie recesiune”, a spus secretarul Trezoreriei. Are dreptate, nu trebuie să provocăm o recesiune. Singura problemă sunt circumstanțele economice pe care le-a adus administrația Trump. Mulți economiști și jucători de pe Wall Street au remarcat că tocmai ei sunt pe cale să provoace recesiune. Goldman și alții avertizează că riscul de recesiune a urcat acum la 60%.”
a spus Richard Quest, CNN
Taxele vamale creează tensiuni în echipa lui Donald Trump
Nu ajută nici faptul că oameni cheie din anturajul prezidențial – Peter Navarro – consilierul lui Trump pe probleme de comerț – și Elon Musk – șeful departamentului DOGE – au ajuns să se atace public.
„Peter Navarro a spus despre Musk că nu conduce o afacere care produce mașini, ci una care asamblează mașini (n.r. cu componente produse în afară). În răspunsul său, Musk l-a numit pe Navarro un dobitoc, mai prost decât un sac cu cartofi. Așa l-a descris Musk pe Navarro, pe rețeaua sa socială. Jucătorii de la bursă mi-au transmis că ultimul lucru de care au nevoie e să apară tensiuni de acest fel. Deja primesc mesaje incerte de la Donald Trump și spun că au nevoie ca echipa din jurul președintelui să fie unită.”
spune James Matthews, corespondent Sky News
Casa Albă insistă că tensiunile de acest fel sunt normale și chiar utile.
„Vorbim despre două persoane care au viziuni cu totul diferite în privința comerțului și taxelor vamale. Dar așa sunt băieții și le vom permite să se certe în continuare în public. Ar trebui să fiți recunoscători că aveți cea mai transparentă administrație din istorie. Președintele ține cont de toate părerile și apoi ia cea mai bună decizie, în folosul publicului american”.
a spus Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe