Pe parcursul zilei de joi, pompierii militari au fost prezenți la datorie pentru gestionarea tuturor solicitărilor de sprijin primite din partea populației. În acest sens, echipajele operative au intervenit cu promptitudine în peste 1.500 situații de urgență înregistrate la nivel național.
Astfel, în ultimele 24 de ore, echipajele de stingere au desfășurat acțiuni pentru localizarea și lichidarea celor 85 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării, reușind astfel să limiteze propagarea flăcărilor la vecinătăți și să elimine producerea altor situații de urgență.
De asemenea, eforturile pompierilor au fost concentrate și pe acțiunile destinate protecției comunităților locale, salvatorii acționând prompt pentru gestionarea celor 291 de solicitări privind deblocarea de persoane sau animale, înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice, descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum și alte situații care puteau pune în pericol vieți și bunuri.
Concomitent cu aceste tipuri de intervenții, pe parcursul zilei de ieri, s-au înregistrat peste 1.100 solicitări pentru acordarea de prim-ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 1.161 persoane aflate în dificultate.
Pe timpul misiunilor desfășurate, 10 persoane au fost salvate datorită răspunsului optim furnizat de către pompierii militari.
Totodată, în perioada analizată, la nivel național, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, 4 dintre acestea privind avertizările meteorologice Cod Portocaliu de vânt, în localități din județele Alba, Cluj, Constanța, Mureș și Tulcea, și 4 mesaje semnalând prezența animalelor sălbatice în județele Bacău, Brașov, Buzău și Covasna.
Încă de la intrarea în vigoare a codurilor de vreme nefavorabilă, pompierii au fost la datorie pentru gestionarea în cele mai bune condiții a efectelor înregistrate și preîntâmpinarea situațiilor care puteau pune în pericol viața și bunurile comunităților.
Astfel, în ultimele 24 de ore, salvatorii au acționat în 59 de localități din 25 de județe (AG, BC, BT, CJ, CT, DB, DJ, GL, GR, HD, IL, IF, IS, MS, NT, OT, PH, SJ, SM, SB, SV, TL, TR, VL, VN) și mun. București , unde s-a intervenit pentru degajarea unor elemente de construcție de la 42 de imobile, 61 de copaci doborâți de vânt și 13 stâlpi, fiind avariate 21 de autoturisme.
Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență. Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store și Google Play.” transmit reprezentanții IGSU.