În perioada Sărbătorilor Pascale, mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizați zilnic în întreaga țară pentru a asigura ordinea publică, siguranța traficului rutier și intervenția în caz de urgență, notează Agerpres, citat de Antena 3 CNN.
„În perioada 18 – 21 aprilie, pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, atât în zonele cu aflux mare de persoane, cât şi în proximitatea lăcaşurilor de cult, se vor afla 9.600 de poliţişti, în medie, zilnic. Alături de ei acţionează la nivel naţional celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice”
a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar-șef Bogdan Ghebaur, într-o conferință de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
El a precizat că au fost luate măsuri pentru menținerea ordinii publice în proximitatea bisericilor, în locurile aglomerate, zonele de agrement, localitățile turistice și în apropierea punctelor de trecere a frontierei.
1.600 de polițiști rutieri vor supraveghea traficul
La nivel național, aproximativ 1.600 de polițiști rutieri vor acționa zilnic în zonele cu risc crescut de accidente, pe rutele de acces către biserici și destinații turistice.
Pentru monitorizarea traficului, în intervalele cu flux ridicat vor fi folosite elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație, iar polițiștii rutieri vor avea la dispoziție peste 450 de aparate radar.
„Recomandăm tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minimum de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece mini-vacanţa de Paşte în linişte. Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor de trafic şi cu atenţie sporită, mai ales în noaptea de Înviere, când avem persoane care se deplasează spre lăcaşurile de cult. În zonele aglomerate, nu lăsaţi copiii să se joace nesupravegheaţi, spuneţi-le că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi învăţaţi-i să apeleze la poliţişti ori de câte ori au nevoie de ajutor. Asiguraţi-vă că încuiaţi locuinţa atunci când plecaţi de acasă. În caz de urgenţă sau dacă aţi asistat, ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist sau la Serviciul Unic de Urgenţă 112”
a transmis Bogdan Ghebaur.
Aproape 8.000 de jandarmi în Noaptea de Înviere
Un mesaj similar a fost transmis de Jandarmeria Română. Maior Ana Maria Burchi, purtătorul de cuvânt al instituției, a recomandat participanților la evenimentele religioase sau culturale să evite comportamentele care pot tulbura ordinea și să respecte indicațiile forțelor de ordine.
„Zilnic peste 6.000 de jandarmi sunt prezenţi la toate evenimentele care se desfăşoară în spaţiul public pentru evitarea oricăror incidente. În noaptea de Înviere, aproximativ 8.000 de jandarmi vor fi prezenţi în stradă pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la nivel naţional în apropierea celor peste 14.000 de lăcaşuri de cult, dar şi pe traseele de deplasare ale oamenilor”
a precizat Burchi.
Ea a adăugat că, în stațiunile de pe litoral – precum Mamaia, Vama Veche, Mangalia și Costinești – vor fi formate echipe mobile de intervenție, pregătite să intervină în caz de incidente.
„Pe litoral, în staţiunile în care se înregistrează un număr mare de turişti, precum Mamaia, Vama Veche, Mangalia şi Costineşti, jandarmii vor constitui echipe mobile de intervenţie pregătite să intervină în caz de tulburare a ordinii publice. Zilnic, peste 170 de jandarmi montani se află pe traseele şi staţiunile turistice, echipaţi şi pregătiţi să intervină pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale”,
a completat purtătoarea de cuvânt.
Pompierii, mobilizați pentru intervenții rapide
Pompierii vor fi și ei în alertă. Locotenent colonel Marin Adrian, purtătorul de cuvânt al IGSU, a anunțat că aproximativ 5.000 de pompieri vor fi mobilizați zilnic, sprijiniți de peste 4.000 de mijloace tehnice.
„Având în vedere specificul acestor zile, marcate de o participare numeroasă a credincioşilor la slujbele religioase şi de o creştere a activităţilor în zonele turistice, instituţia noastră a intensificat acţiunile de verificare şi control, acordând o atenţie sporită lăcaşurilor de cult, structurilor de cazare din incinta mănăstirilor, structurilor turistice, precum şi obiectivelor economice din zonele cu afluenţă mare”
a declarat reprezentantul IGSU.
El a mai precizat că au fost organizate sesiuni speciale de instruire pentru preoți și personalul clerical, axate pe procedurile de evacuare în caz de urgență și utilizarea corectă a stingătoarelor de incendiu.