Un nou semnal de alarmă vine din partea societății civile constănțene, de această dată cu privire la starea jalnică în care a ajuns unul dintre cele mai emblematice cartiere ale orașului, vechea zonă peninsulară. Mirela Doicescu, avocat în Baroul Constanța și inițiatoarea Asociației Civice TACT Tomis Așa Cum Trebuie, atrage atenția asupra unor fapte de vandalism repetate și grave, care afectează nu doar imaginea orașului vechi, ci și siguranța și confortul celor care îl vizitează sau locuiesc acolo.



Într-o postare recentă pe rețelele sociale, Doicescu descrie cum, pe o distanță de doar câteva sute de metri, a identificat mai multe exemple de degradare: ziduri mâzgălite cu graffiti, mobilier urban distrus, coșuri de gunoi vandalizate și nefuncționale. Este vorba despre echipamente urbane recent instalate, gândite să integreze specificul istoric al zonei, dar care, din lipsă de supraveghere și din cauza lipsei de reacție civică, au fost, din păcate, complet compromise.



„Pe o distanță de mai puțin de 200 de metri am constatat, cu profundă indignare, distrugeri grave: ziduri mâzgălite cu graffiti, bănci vandalizate, coșuri de gunoi noi, frumoase și adaptate specificului zonei, devalizate și pictate abuziv.
Aceasta nu este artă urbană, este huliganism. Aceasta este golănie. Sunt infracțiuni pedepsite de lege.
Distrugerea bunurilor publice este sancționată penal și civil. Nu contează dacă făptuitorii sunt minori: dacă au peste 16 ani răspund penal, iar părinții răspund civil pentru prejudiciile cauzate.
Trebuie să înțelegem: nu mai putem tolera aceste acte de distrugere în serie! Fiecare dintre noi este direct responsabil de starea în care se află orașul nostru.
Fac apel la toți cei care văd asemenea fapte:
Sunați imediat la Poliția Locală.
Faceți fotografii făptuitorilor.
Ajutați la identificarea lor.
Este timpul să reacționăm, nu doar să ne plângem de ce (nu) face administrația publică.
În jurul statuii lui Anghel Saligny, băncile sunt distruse. Coșurile de gunoi, recent instalate cu costuri mari, sunt vandalizate. Platformele de colectare a deșeurilor sunt devastate.
Chiar nimeni nu vede? Chiar nimeni nu reacționează?
Trebuie să redescoperim spiritul civic și gospodărirea comunitară.
Aceasta este o alertă adresată tuturor celor care iubesc acest oraș.
Împreună putem salva! Împreună putem schimba!”
a transmis Mirela Doicescu.

