Inspectoratul pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea revine cu informații legate de cazul tânărului dispărut în noaptea de 27 aprilie 2025, în apele Fluviului Dunărea, în zona localității Smârdan. În ciuda eforturilor susținute desfășurate zilnic, până la acest moment ( 2 mai 2025 ) persoana nu a fost găsită. Căutările au fost și continuă să fie executate cu mijloace specifice – ambarcațiuni, sonar, echipe de scafandri și sprijin din partea Poliției Transporturi – în condiții dificile, care au îngreunat stabilirea unui perimetru clar de intervenție, potrivit oficialilor.
OFICIAL, de la ISU Delta Tulcea
Referitor la informațiile apărute în spațiul public, cu referire la evenimentul petrecut în noaptea de 27 aprilie 2025, când, în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost anunțată dispariția unui bărbat în Fluviul Dunarea, în apropiere de localitatea Smârdan din județul Tulcea, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:
Apelul a fost înregistrat la ora 02:17, în noaptea de 27 aprilie, iar imediat la fața locului a fost trimis un echipaj de căutare salvare din cadrul Secției de Pompieri Măcin care a efectuat căutări, atât pe malul fluviului, cât și cu o ambarcațiune, până dimineața.
Căutările au fost continuate de pompierii Secției Măcin și în cursul zilei de 27 aprilie, acestea fiind suspendate la lăsarea întunericului, întrucât persoana dispărută nu a fost găsită.
Misiunile au continuat și în zilele de 28, 29, 30 aprilie și 1 mai, de o echipă de pompieri, cu o ambarcațiune RIB, la fața locului fiind prezent și un echipaj SMURD. Alături de pompieri, au intervenit permanent și efective ale Poliției Transporturi*, autoritate care coordonează acțiunile operative.
În ceea ce privește intervenția echipei de scafandri, acest lucru se realizează în anumite condiții, ce țin de siguranța personalului specializat, dar și de perimetrul în care aceștia trebuie să efectueze căutările. Condițiile în care personalul intervine la misiunile de căutare în Fluviul Dunărea sunt extrem de dificile, având în vedere nivelul scăzut de vizibilitate.
Astfel, evenimentul fiind înregistrat în timpul nopții, identificarea zonei de acțiune nu a putut fi stabilită cu exactitate, mai ales că evenimentul s-a petrecut pe mijlocul șenalului navigabil, iar din informațiile primite de la autoritatea competentă, bărbatul ar fi înotat o perioadă, după ce barca în care se afla s-ar fi scufundat. Așadar, potrivit informațiilor apărute în spațiul public conform cărora ar fi fost identificată ambarcațiunea pe fundul apei și că persoana ar fi prinsă sub aceasta, situația nu se confirma, întrucât stabilirea unui perimetru pentru intervenția echipei de scafandri nu se putea realiza.
Menționăm totodată faptul că echipa de căutare navală, în urma recunoașterii efectuate cu sonarul, nu a identificat structuri submerse (crengi, trunchiuri de copaci), gropi pe fundul șenalului navigabil ori alte obiecte care să susțină ipoteza/posibilitatea ca trupul bărbatului să rămână prins în aceste medii.
Astfel, intervenția scafandrilor în mijlocul canalului navigabil și în zone limitrofe acestuia nu a fost impusă din cauza lipsei informațiilor și a indiciilor concludente care să conducă la posibilitatea ca persoana dispărută să fie în zonele amintite anterior.
Facem mențiunea că în urma unor indicii primite de la persoane civile, solicitate de aparținători, conform cărora persoana dispărută ar putea fi la piciorul podului dintre Brăila și Tulcea, în cursul zilei de ieri, 1 mai, a fost efectuată o căutare cu ajutorul unei echipe de scafandri din cadrul ISU Tulcea și ISU Brăila, însă, din păcate, bărbatul dispărut nu a fost identificat și nu au existat alte indicii care să conducă la găsirea acestuia.
Căutările sunt executate și în cursul zilei de astăzi, cu o ambarcațiune RIB, la fața locului fiind și un echipaj SMURD.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea își menține angajamentul ferm față de cetățeni și menține constant un grad ridicat de profesionalism și pregătire a personalului din subordine pentru protejarea semenilor, a bunurilor acestora, dar și a mediului înconjurător.
Important de menționat este și faptul că intervenția personalului specializat pentru căutare și salvarea persoanelor din mediul acvatic se face în condiții de siguranță pentru aceștia, la nivel național, scafandrii fiind pregătiți constant în centre specializate aparținând Ministerului Apărării Naționale
transmit reprezentanții ISU Delta Tulcea
