Un minor pe nume Rahman I., a fost condamnat de Judecătoria Constanța la măsura asistării zilnice într-un centru de detenție, după ce a fost prins în flagrant în restaurantul Nikos Greek Taverna din Mamaia. Adolescentul a încercat să se scuze în fața paznicului care l-a găsit și i-a spus acestuia că a adormit și a fost închis de angajați în restaurant.
În noaptea de 27 spre 28 august 2021, în jurul orelor 01:00, a pornit alarma din restaurantul Nikos Greek Taverna, din stațiunea Mamaia. Paznicul restaurantului a mers să vadă ce s-a întâmplat, moment în care a dat peste Rahman I., un minor. Paznicul i-a cerut minorului să iasă împreună afară din restaurant, până la venirea echipajului de poliție. Rahman I. i-a spus bărbatului că a adormit în restaurant, iar angajații l-au închis în unitatea de alimentație.

În urma controlului corporal efectuat de către polițiști, asupra lui Rahman I. s-a găsit o sumă de 599 de lei. Audiat în calitate de persoană vătămată, administratorul restaurantului a declarat că în noaptea de 27 spre 28 august 2021, a fost anunțat telefonic de către polițiști despre comiterea unui furt, astfel că s-a prezentat la restaurant unde a verificat casa de marcat și a constatat lipsa sumei de 599 de lei. Bărbatul a aflat de la polițiști că autorul furtului este Rahman I., asupra căruia a fost identificată suma de 599 de lei.
Într-un final, a recunoscut
Cu ocazia audierii în calitate de suspect, Rahman I. a recunoscut fapta comisă și a declarat că a pătruns în incinta restaurantului Nikos Greek pe un geam. În interiorul restaurantului a găsit casa de marcat, în spatele unei tejghele, a deschis-o și a luat suma de bani. Ulterior a fost observat de către paznicul restaurantului. De asemenea, minorul a mai transmis că nu a fugit și s-a conformat solicitărilor acestuia de a ieși din restaurant și de a aștepta împreună poliția.
Decizia judecătorească
Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au decis să îi aplice lui Rahman I. măsura asistării zilnice, într-un centru de detenție, până la maximul de 3 ani și 4 luni pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Sentința nu este definitivă, potrivit rejust.ro.
Minuta
În temeiul art. 114 alin. (2) lit. a) C.pen. cu aplic. art. 396 alin. (10) C.proc.pen. şi art. 125 alin. (3) şi alin. (7) lit. b) C.pen. respinge cererea de înlocuire a măsurii educative a internării într-un centru de detenție a inculpatului xx … cu măsura asistării zilnice, dispusă prin Sentinţa Penală 1282/2023 a Judecătoriei Brăila definitivă prin necontestare, şi menţine durata internării într-un centru de detenție până la maximul de 3 ani şi 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. b), d) şi alin. (2) lit. b) Cod penal cu aplic. art. 113 alin. (2) Cod penal (faptă din 27/28.08.2021). În temeiul art. 127 C.pen. cu aplic. art. 72 alin. (1) C.pen. scade din durata sancţiunii pronunţate, durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la 04.11.2021 – la 25.10.2022, precum şi durata internării deja executate de inculpat de la 25.10.2022 – la 24.10.2023. În temeiul art. 274 alin. (1) C.proc.pen. obligă inculpatul să plătească 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 300 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale. În temeiul art. 274 alin. (1) teza finală C.proc.pen. cheltuielile judiciare reprezentând onorariul apărătorului din oficiu desemnat în cauză, dna. av. xx, în cuantum de 1.622 lei, rămân în sarcina statului şi dispune avansarea acestora din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpaţilor, a părţii civile şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 30 aprilie 2025.
Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea, printr-o sentință definitivă. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.”