Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu s-a reunit joi într-o primă şedinţă la care presa nu a avut acces.
Cătălin Predoiu a ținut prima ședință de guvern cu ușile închise, fără accesul presei. Jurnaliștii prezenți la început au transmis că premierul interimar a păstrat așezarea la masă a miniștrilor din timpul mandatului lui Marcel Ciolacu.
Bugetul Companiei Naționale de Investiții, adoptat
Executivul a aprobat bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Printre priorităție CNI se numără proiectele de interes public şi social derulate prin CNI, precum creşe, cămine studenţeşti, infrastructură sportivă, care, astfel, ar trebui să aibă asigurate sursele de finanţare pentru acest an.
„Proiectele de interes public şi social, între care amintesc creşe, cămine studenţeşti, infrastructură sportivă, derulate prin Compania Naţională de Investiţii vor avea asigurate sursele de finanţare prevăzute în bugetul pentru acest an. Aproximativ 2,7 miliarde lei credite bugetare şi 3,9 miliarde lei credite de angajament sunt fondurile prevăzute pentru implementarea investiţiilor publice. Compania Naţională de Investiţii asigură supravegherea proiectării şi executării construcţiilor, a derulării programelor de interes public sau social în domeniul construcţiilor şi recepţia lucrărilor de investiţii. Unul dintre obiectivele de investiţii din portofoliul CNI se referă la Cazinoul din Constanţa inaugurat pe 26 martie 2025”
a precizat Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
În ședința de joi a fost discutat un proiect de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2025 al Societăţii Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.”- SA, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
„Prin Legea bugetului de stat pe anul 2025, Legea nr. 9/2025, sumele alocate de la bugetul de stat şi din venituri proprii pentru finanţarea programelor de investiţii derulate de CNI SA au fost în sumă totală de 2.669.500 mii lei credite bugetare la nivelul surselor de finanţare. Faţă de aceste sume, CNI SA a estimat realizarea unor venituri totale din exploatare de 226.024 mii lei proporţional cu lucrările ce se pot executa până la limita maximă de credite alocate”
se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Se precizează că pentru anul 2025 „se estimează a fi realizate venituri totale în sumă de 236.826,92 mii lei, care au fost fundamentate pe baza contractelor aflate în derulare în anul 2025, încheiate cu persoane fizice sau juridice, nefinanţate din fonduri publice”.
Referitor la bugetul CNI SA pentru anul 2025 se mai estimează „a fi efectuate cheltuieli totale în sumă de 154.171,19 mii lei, care au fost calculate ţinându-se cont de prevederile legale, de necesarul care să asigure desfăşurarea corespunzătoare a activităţii, de contractele de prestări de servicii sau furnizări de produse încheiate pentru acest an, de creşterea preţurilor la combustibili, gaz şi energie electrică, de creşterea preţurilor la încheierea poliţelor de asigurare, de nivelul realizat în anul 2024, de influenţele creşterii preţurilor generate de indicele de inflaţie prognozat pentru anul 2025, respectiv 4,4% precum şi de evoluţia cursului mediu de schimb 1 euro = 5,01 lei „.