Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat miercuri, 14 mai, o conferință de presă organizată în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România. Manifestarea a fost prilejuită de inițiativa realizării unei plăci memoriale dedicată deținuților politici români anticomuniști care au participat la refacerea Cazinoului din Constanța după cel de-al Doilea Război Mondial, placă memorială ce a fost dezvelită în aceeași zi, pe faleza orașului, în proximitatea Cazinoului.



VIDEO
În cursul anilor 2020-2023 lucrările de reabilitare a clădirii Cazinoului au scos la lumină mai multe artefacte, bilete scrise cu creionul pe hârtie de sac, care confirmă mărturiile legate de participarea, în perioada anilor 1951-1953, a circa 100 de deținuți politici din coloniile de muncă de la Canal la lucrările de refacere a acestei clădiri emblematice.



VIDEO
Revenit la splendoarea sa de altădată, Cazinoul își va redeschide în curând porțile, un bun prilej să ne amintim de cei care în anii grei ai represiunii comuniste de tip stalinist și-au lăsat amprenta în refacerea acestei clădiri-simbol, în memoria cărora Asociația Foștilor Deținuți Politici Români a dezvelit o placă memorială încastrată pe faleza orașului, în imediată vecinătate a Cazinoului.



Așadar, s-a adus un modest omagiu tuturor celor care au trecut prin închisorile comuniste și în mod special celor 100 de deținuți politici anticomuniști care, în pofida suferințelor îndurate, au trudit pentru refacerea Cazinoului și ale căror povești de viață așteaptă încă să fie dezvăluite.