Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: Sfinţii Constantin şi Elena 2025. Tradiţii, obiceiuri superstiţii
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Actualitate > Sfinţii Constantin şi Elena 2025. Tradiţii, obiceiuri superstiţii
ActualitateCultural

Sfinţii Constantin şi Elena 2025. Tradiţii, obiceiuri superstiţii

Sfinţii Constantin şi Elena 2025. Tradiţii, obiceiuri superstiţii constantin si elena 2019 data 73455300 28950300
Andreea Vlaicu
Andreea Vlaicu Publicat 21 mai 2025 142 Vizualizări
SHARE

Peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, alte peste 86.000 de femei poartă numele de Elena, aproximativ 19.000 se numesc Ilinca şi peste 63.000 Lenuţa. La bărbați, cel mai întâlnit nume este Constantin, aproximativ 470.000 de persoane își serbează onomastica, urmat de Costel și Costică.

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe 21 mai pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, ca protectori ai credinţei creştine, slăviţi de creştinătate „întocmai cu Apostolii”. În această zi, peste 1,75 milioane de români își serbează onomastica. Află care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții de Constantin și Elena.

Sfinţii Constantin şi Elena 2025. Constantin cel Mare s-a născut în orasul Naissus (Niş, Serbia) în secolul al III-lea şi a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii şi a preoţilor în timpul domniei sale. Acesta este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august.

În timpul domniei sale, Constantin cel Mare a luat hotărârea de a restaura Byzantionul (Constantinopol) și de a face din el capitala imperiului. Construirea și popularea noului oraș s-au desfășurat foarte rapid. La fel ca și Roma, orașul e construit pe 7 coline și împărțit în 14 districte administrative.

În perimetrul ocupat acum de Moscheea Sultanului Ahmet (Moscheea Albastră), Constantin a construit palatul imperial. Hipodromul a fost mărit la o capacitate de 50.000 de locuri. Constantin a început și construcția a două mari biserici, Hagia Sophia (Sfânta Înțelepciune) și Hagia Eirene (Sfânta Pace). La 11 mai 330 are loc inaugurarea oficială a Constantinopolului ca noua capitală a Imperiului Roman. Festivitățile au durat 40 de zile și s-au desfășurat pe hipodrom. Monedele bătute în acel an anunțau lumii evenimentul.( Sursa: wikipedia.org)

Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena, se spune că şi-a eliberat sclavii şi i-a ajutat pe creştinii persecutaţi. Aceasta a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte lăcaşuri.

Un templu al Afroditei fusese înălţat de către Împăratul Adrian pe dealul Golgotei, pentru a masca locul pătimirilor lui Hristos, dar Sfânta Elena a ordonat distrugerea statuii şi a îndepărtat pământul care acoperea mormântul Domnului Iisus şi cele trei cruci, una dintre ele fiind a lui Iisus şi celelalte două aparţinând tâlharilor care au fost răstigniţi cu El. Pentru a afla care este crucea pe care Fiul lui Dumnezeu a fost răstignit, acestea au fost atinse de trupul unei persoane care murise de curând. Iar în momentul atingerii de una dintre cruci, omul a înviat.

În ajunul luptei cu păgânul Maxenţiu, suveranului Constantin i s-a arătat pe cer, în plină zi, semnul Crucii, ca simbol al biruinţei: “Întru acest semn vei învinge”. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Mama sa Elena este strâns legată de taina şi puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creştine.

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus şi al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Șerbia). După moartea tatălui sau din 304, a fost proclamat împărat. El a intrat în conflict cu Maxențiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcția pe care el o deținea. În ziua premergătoare luptei cu Maxențiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasa și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i se descoperă Hristos și-l îndeamnă să puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin a respectat ce I s-a spus şi a ieșit biruitor din luptă, informează creştinortodox.ro.

În anul 313, Constantin a dat un decret prin care a oprit prigonirea creștinilor și, astfel, creștinismul a devenit religie permisă în imperiu. Religia creștină va deveni religie de stat, în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale.

Unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din ţară închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este Catedrala patriarhală din Bucureşti, ctitorie a voievodului Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab (1654-1658), care a fost sfinţită în 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei şi al Întregului Orient, Împreună cu mitropolitul Ştefan al Ţarii Româneşti şi cu episcopii de Râmnic şi de Buzău.

Sfinţii Constantin şi Elena, supersitiţii

-În ziua praznicului de Constantin și Elena, pentru voie bună și liniște în familie, este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți
-În România există o serie de obiceiuri şi superstiții în această zi. Din bătrâni se spune că aceia care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.
-În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.
-În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.
-În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.
-Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.
-Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

Romaniatv.ro

Articolul precedent Reacţia Guvernului Moldovei la acuzaţiile lui Simion: „Numărul mare de oameni care au ieşit la vot arată cât de mult le pasă” reactia guvernului moldovei la acuzatiile lui simion numarul mare de oameni care au iesit la vot arata cat de mult le pasa 974253 Reacţia Guvernului Moldovei la acuzaţiile lui Simion: „Numărul mare de oameni care au ieşit la vot arată cât de mult le pasă”
Articolul următor VIDEO Vlad Pascu, în fața instanței. Familiile victimelor spun că au primit 20.000 de euro pe card UPDATE 21dcf282 df92 4878 ab0a a8be8e00c1c0 VIDEO Vlad Pascu, în fața instanței. Familiile victimelor spun că au primit 20.000 de euro pe card UPDATE
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

OPT ani de proces cu 65 de termene în dosarul DNA al fostului primar, Nicolae Matei / „Tabăra Năvodari”, dosarul cu prejudiciu de peste 3,5 MILIOANE de euro Imagine WhatsApp 2024 12 17 la 11.35.44 957ec934
OPT ani de proces cu 65 de termene în dosarul DNA al fostului primar, Nicolae Matei / „Tabăra Năvodari”, dosarul cu prejudiciu de peste 3,5 MILIOANE de euro
Justiție Local TOP
Licitație nouă pentru terenul lui Bucăloiu Constantin-Louiss, apropiat al lui Constantin Frățilă 377072
Licitație nouă pentru terenul lui Bucăloiu Constantin-Louiss, apropiat al lui Constantin Frățilă
Ediție Local TOP
Noul campus dual de la Universitatea Ovidius: O firmă din București se va ocupa de proiectarea tehnică UOC 1 1 e1740857741192
Noul campus dual de la Universitatea Ovidius: O firmă din București se va ocupa de proiectarea tehnică
Ediție Local TOP
Doi bărbați, prinși în flagrant după ce au jefuit un pieton în apropiere de Gara Constanța talharie
Doi bărbați, prinși în flagrant după ce au jefuit un pieton în apropiere de Gara Constanța
Ediție Local TOP
Ilie Bolojan, despre mandatul de președinte interimar: Am urmărit doi piloni - apartenența la UE și NATO și relația cu SUA Ilie Bolojan 3
Ilie Bolojan, despre mandatul de președinte interimar: Am urmărit doi piloni – apartenența la UE și NATO și relația cu SUA
Actualitate Politică
Nicușor Dan, amenințat cu moartea pe o rețea socială/ Mesajul a fost scris de un susținător al lui George Simion image 2024 04 9 27042429 41 nicusor dan
Nicușor Dan, amenințat cu moartea pe o rețea socială/ Mesajul a fost scris de un susținător al lui George Simion
Actualitate Local

RECOMANDATE

Cum s-a împărțit județul Constanța la voturile pentru turul II: Constanța urbană cu Nicușor Dan, ruralul cu Simion Design fara titlu 35
LocalPoliticăRecomandatRelevante

Cum s-a împărțit județul Constanța la voturile pentru turul II: Constanța urbană cu Nicușor Dan, ruralul cu Simion

19 mai 2025
McDonald’s deschide primul restaurant în Tulcea / Primarul Ștefan Ilie spune CÂND va fi gata noul fast food Untitled design2
EdițieLocalRecomandatRelevante

McDonald’s deschide primul restaurant în Tulcea / Primarul Ștefan Ilie spune CÂND va fi gata noul fast food

19 mai 2025
Bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul tragic, la ieșirea din Costinești, era din județul Tulcea Design fara titlu 34
LocalRecomandatRelevante

Bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul tragic, la ieșirea din Costinești, era din județul Tulcea

19 mai 2025
FOTO VIDEO Rezultate alegeri prezidențiale, turul 2: Nicușor Dan 53,60%, Simion 46,40% 4a52b6a8 921a 42fe a775 9138407c0681
PoliticăRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Rezultate alegeri prezidențiale, turul 2: Nicușor Dan 53,60%, Simion 46,40%

18 mai 2025
SURSE Teodosie îl suspendă din funcție pe călugărul Isaia după ce i-a permis ani de zile să mintă mii de oameni că face minuni Screenshot 2025 05 17 203918
LocalRecomandatRelevante

SURSE Teodosie îl suspendă din funcție pe călugărul Isaia după ce i-a permis ani de zile să mintă mii de oameni că face minuni

17 mai 2025
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța ar putea avea un nou șef la Secția Urmărire Penală. Iată despre cine este vorba WhatsApp Image 2025 05 17 at 14.06.10
LocalRecomandatRelevante

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța ar putea avea un nou șef la Secția Urmărire Penală. Iată despre cine este vorba

17 mai 2025
FOTO VIDEO Atac sângeros în Eforie Nord! Un bărbat și-a înjunghiat în gât concubina, după care ar fi încercat să se sinucidă Design fara titlu 27
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Atac sângeros în Eforie Nord! Un bărbat și-a înjunghiat în gât concubina, după care ar fi încercat să se sinucidă

16 mai 2025
FOTO VIDEO BOMBĂ în dosarul lui Radu Cristian! Misteriosul denunțător zice că nu a făcut niciodată sesizare b58a7da4 41eb 4326 9ee3 95c9008a75b9
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO BOMBĂ în dosarul lui Radu Cristian! Misteriosul denunțător zice că nu a făcut niciodată sesizare

16 mai 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?