Norvegia va recunoaşte un stat palestinian independent în speranţa că acest lucru va contribui la instaurarea păcii cu Israelul, a declarat miercuri premierul Jonas Gahr Stoere. Irlanda şi Spania au anunţat, de asemenea, recunoaşterea unui stat palestinian, relatează Reuters şi AFP.
UPDATE Norvegia, Irlanda şi Spania vor recunoaşte existenţa unui stat palestinian începând cu 28 mai.
„Astăzi, Irlanda, Norvegia şi Spania anunţă că recunoaştem statul Palestina”
a declarat premierul irlandez Simon Harris, salutând o „zi istorică şi importantă pentru Irlanda şi pentru Palestina”
În martie, el şi şefii de guvern din Irlanda, Slovenia şi Malta au emis o declaraţie comună în care şi-au anunţat disponibilitatea de a recunoaşte statul palestinian, reaminteşte AFP.
Marţi seară, Ministerul israelian de Externe a publicat pe X un mesaj video adresat Dublinului, în care avertiza: „Recunoaşterea unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului” şi ale Hamas.
Tot miercuri, în faţa deputaţilor, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunţat că guvernul de coaliţie condus de socialişti va recunoaşte statul Palestina la 28 mai, relatează The Guardian.
El a spus că guvernul său respinge ceea ce a numit „masacrul din Gaza şi din restul teritoriilor palestiniene” şi şi-a reiterat cererile de încetare a focului şi de punere în aplicare a soluţiei celor două state.
Sanchez consideră că a venit timpul pentru acţiuni concrete. „Premierul Netanyahu încă închide ochii şi bombardează spitale, şcoli, case”, a acuzat Sánchez. „Încă se foloseşte de foame, frig şi teroare pentru a pedepsi mai mult de un milion de băieţi şi fete nevinovaţi – iar lucrurile au mers atât de departe, încât procurorii de la Curtea Penală Internaţională au cerut săptămâna aceasta arestarea sa pentru crime de război”, a reamintit premierul spaniol.
Sanchez a declarat că nu are niciun dubiu că Netanyahu nu are „niciun plan de pace pentru Palestina”, adăugând că acesta provoacă atât de multă durere, distrugere şi amărăciune în Gaza şi în restul Palestinei, încât soluţia celor două state este acum în mare pericol.
„Acele ţări care apără drepturile omului şi dreptul internaţional bazat pe reguli sunt obligate să acţioneze – în Ucraina şi în Palestina – fără standarde duble”, a declarat Sánchez. El a adăugat: „Suntem obligaţi să facem tot ce putem: să trimitem ajutor umanitar, aşa cum facem; să ajutăm refugiaţii şi persoanele strămutate, aşa cum facem. Dar trebuie, de asemenea, să folosim toate resursele politice pe care le avem la dispoziţie pentru a spune clar şi răspicat că nu vom permite ca posibilitatea soluţiei celor două state să fie distrusă prin forţă, deoarece este singura soluţie justă şi durabilă la acest conflict teribil. Şi de aceea doresc să vă informez că, după ce am discutat decizia cu cele două partide care alcătuiesc acest guvern de coaliţie progresistă – şi în conformitate cu sentimentele majorităţii poporului spaniol – cabinetul spaniol va aproba marţi, 28 mai, recunoaşterea statului palestinian”
a anunţat Pedro Sanchez.
ISRAELUL ÎŞI RECHEAMĂ AMBASADORII DIN IRLANDA ŞI NORVEGIA
Pentru Israel, planurile de recunoaştere a unui stat palestinian fără o soluţie negociată reprezintă o „recompensă” pentru Hamas – mişcarea islamistă palestiniană susţinută de Iran – pentru atacul său asupra teritoriului israelian din Fâşia Gaza, la 7 octombrie.
Războiul a fost declanşat de acest atac, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene. Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.
Israelul a jurat să distrugă Hamas şi, ca represalii, a lansat o ofensivă devastatoare în Fâşia Gaza, soldată cu moartea a cel puţin 35.647 de persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din teritoriul palestinian condus de mişcarea palestiniană.
Miercuri, Israelul şi-a rechemat ambasadorii în Irlanda şi Norvegia „pentru consultări”.
Israelul a „dat instrucţiuni pentru rechemarea imediată” a ambasadorilor Israelului în Irlanda şi Norvegia, a anunţat pe X ministrul israelian de externe, Israel Katz.
„Am dat instrucţiuni pentru rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în Irlanda şi Norvegia pentru consultări, având în vedere deciziile acestor ţări de a recunoaşte un stat palestinian. Trimit un mesaj clar şi neechivoc Irlandei şi Norvegiei: Israelul nu va rămâne tăcut în faţa celor care îi subminează suveranitatea şi îi pun în pericol securitatea. După ce organizaţia teroristă Hamas a comis cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust încoace, după ce a comis crime sexuale odioase la care a asistat întreaga lume, aceste ţări au ales să recompenseze Hamas şi Iranul prin recunoaşterea unui stat palestinian”
a scris Katz
„Acest pas distorsionat al acestor ţări este o nedreptate faţă de memoria victimelor de la 7/10, o lovitură dată eforturilor de întoarcere a celor 128 de ostatici şi o încurajare a jihadiştilor din Hamas şi Iran, care subminează şansele de pace şi pune la îndoială dreptul Israelului la autoapărare”, a punctat şeful diplomaţiei israeliene.
„Israelul nu va rămâne tăcut – vor exista şi alte consecinţe grave. Dacă Spania îşi va duce până la capăt intenţia de a recunoaşte un stat palestinian, o măsură similară va fi luată împotriva sa”, a adăugat Katz.
„Nebunia irlandezo-norvegiană nu ne descurajează; suntem hotărâţi să ne atingem obiectivele: restabilirea securităţii cetăţenilor noştri, dezmembrarea Hamas şi aducerea ostaticilor acasă. Nu există cauze mai drepte decât acestea”
conchide ministrul de externe al Israelului.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Slovenia şi Malta, membre ale Uniunii Europene, au indicat, de asemenea, în ultimele săptămâni, că intenţionează să facă această recunoaştere, susţinând că o soluţie cu două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune.
Aceste acţiuni au loc în contextul în care forţele israeliene au condus în luna mai atacuri asupra periferiilor nordică şi sudică ale Fâşiei Gaza, provocând un nou exod a sute de mii de persoane, şi au restricţionat drastic fluxul de ajutoare, crescând riscul de foamete.
„În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, trebuie să menţinem în viaţă singurul lucru care poate oferi un cămin sigur atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni: două state care pot trăi în pace unul cu celălalt”
a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere într-o conferinţă de presă
Înainte de acest anunţ, 143 din cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite recunoşteau un stat palestinian.
România a recunoscut Palestina încă din 1988.
Ţările europene au abordat problema în mod diferit. Unele, precum Suedia, au recunoscut un stat palestinian încă din urmă cu un deceniu, în timp ce Franţa nu intenţionează să facă acest lucru decât dacă poate fi un instrument eficient pentru a face progrese în direcţia păcii.
Norvegia, care nu este membră a UE, declara până acum că va recunoaşte Palestina ca ţară doar dacă un astfel de demers ar putea avea un impact pozitiv asupra procesului de pace, în conformitate cu ceea ce au declarat şi Statele Unite în această privinţă.
Conținut News.ro