Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: OFICIAL de la DNA despre trimiterea în judecată a lui Florian Coldea. Iată cum acționa rețeaua
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Justiție > OFICIAL de la DNA despre trimiterea în judecată a lui Florian Coldea. Iată cum acționa rețeaua
Justiție

OFICIAL de la DNA despre trimiterea în judecată a lui Florian Coldea. Iată cum acționa rețeaua

OFICIAL de la DNA despre trimiterea în judecată a lui Florian Coldea. Iată cum acționa rețeaua coldea12
Florian Coldea, DNA
Victor Rotaru
Victor Rotaru Publicat 3 iulie 2025 943 Vizualizări
SHARE

Fostul șef-adjunct al SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), alături de avocatul Doru Trăilă și fostul general SRI Dumitru Dumbravă, potrivit unui comunicat transmis pe 3 iulie.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți și a unui avocat din cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, câte două infracțiuni de trafic de influență, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată (autorat sau complicitate) și spălarea banilor.

De asemenea, mai fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 – 2020, cei trei inculpați, profitând de sistemul relațional și influența pe care ar fi dobândit-o, ca urmare a exercitării funcțiilor anterior pensionării, respectiv de influența de care se bucura cel de-al treilea inculpat, prin prisma profesiei de avocat, ar fi constituit un grup infracțional organizat, profilat pe săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice profesiei de avocat și spălarea banilor. Activitățile infracționale ar fi fost desfășurate până în anul 2024, potrivit unei scheme infracționale care presupunea, în principal, următoarele:

  • identificarea unor persoane fizice sau juridice ce întâmpinau probleme în diverse domenii, cărora li se promitea rezolvarea, prin influența pe care inculpații pretindeau că o aveau în domeniile respective sau a unor persoane care doreau să își asigure protecția unor persoane influente,
  • înființarea de către inculpații, foști militari, a unor societăți de consultanță, prin intermediul cărora, raportat la notorietatea de care se bucurau asociații/administratorii, pe de o parte, să atragă posibili clienți, iar, pe de altă parte, să creeze o aparență de legalitate a activității desfășurate,
  • cooptarea unor case de avocatură sau a unor avocați care să încheie contracte de asistență juridică cu persoanele interesate să cumpere influență,
  • încheierea de contracte de consultanță pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse de inculpați prin exercitarea influenței sau prin ascunderea activității nelegale de consultanță juridică,
  • cooptarea unor societăți de investigații, prin intermediul cărora să fie monitorizate părțile adverse din litigiile în cadrul cărora se acorda consultanță juridică, apropiații acestora, experți, avocați sau chiar magistrați, pentru ca, în baza colaborării și a consensului neechivoc de a-și alătura eforturile pentru a se constitui într-o grupare, de a se supune unei discipline și a acționa potrivit unui plan bine conturat, să obțină profituri prin mijloace ilicite.

În perioada 2020 – 2024, cei trei inculpați ar fi participat la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice activității de avocat și spălarea banilor, activitatea grupului fiind punctual sprijinită și de cel de-al patrulea inculpat, om de afaceri.

În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați judecători din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului, într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro.

Pretinderea ar fi fost urmată de acceptarea promisiunii sumei de 600.000 de euro, prin semnarea a două contracte de asistență juridică (unul cu martorul și altul cu societatea deținută de acesta) și de încasarea efectivă a sumelor de 438.000 de lei și 20.000 de euro, disimulată sub forma unui onorariu de avocat.

În cursul anului 2023, aceiași trei inculpați ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro, creându-i convingerea că ei acționează ca o echipă care are conexiuni cu foști magistrați și că au posibilitatea să îi determine pe magistrații să pronunțe o hotărâre favorabilă martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. Pretinderea ar fi fost urmată de încasarea sumelor de 773.000 de lei și respectiv 397.864 lei, de care ar fi beneficiat toți inculpații.

Cei doi inculpați, foști militari, și-ar fi constituit societăți de consultanță, prin intermediul cărora ar fi încheiat contracte de consultanță generală, pe de o parte, cu societatea de avocatură a celui de-al treilea inculpat, iar pe de altă parte, între societățile de consultanță respective. Ar fi fost încheiate acte adiționale la contractele de asistență juridică prin care ar fi fost modificate clauzele privind obiectul contractelor și prețul acestora, în scopul includerii serviciilor de consultanță juridică nelegală prestată de inculpatul care nu avea calitate de avocat sau pentru a da o aparență de legalitate sumelor pretinse de inculpați pentru exercitarea pretinsei influențe. Obiectul contractelor de consultanță ar fi fost unul nedeterminat sau determinat precar, pentru a permite transferul unor sume de bani, fără a exista posibilitatea verificării provenienței și a scopului economic al sumelor transferate prin conturi. Au fost încheiate contracte cu societăți de investigații, prin intermediul cărora să poată fi colectate informații apte a fi utilizate în scopul creării unei stări de presiune asupra persoanelor decidente, pentru promovarea intereselor clienților.

În perioada 2019 – 2020, unul dintre inculpați, în baza înțelegerii cu inculpatul având profesia de avocat, iar ulterior, până în anul 2024, în realizarea scopului pentru care a constituit grupul infracțional organizat, deși nu avea calitatea de avocat, cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează profesia de avocat, cu sprijinul celorlalți inculpați, în baza unor contracte de consultanță generală și a unor acte adiționale la contractele de asistență juridică încheiate de societatea de avocatură aparținând unuia dintre inculpați, a unor contracte de consultanță în afaceri și management cu un obiect fictiv, ar fi prestat servicii de consultanță juridică în domeniul penal și în domeniul civil, atât în mod direct, cât și prin intermediul societății de avocatură menționate, pentru clienții a nouă (9) societăți comerciale. În acest scop, inculpatul ar fi emis și ar fi comunicat clienților opinii juridice, ar fi stabilit strategii de apărare pe care le-a discutat cu beneficiarii serviciilor de consultanță juridică și ceilalți doi inculpați, i-ar fi asistat pe clienți la negocieri, ar fi stabilit demersurile judiciare ce urmau a fi efectuate (formularea unor căi de atac, a unor cereri de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar sau de încuviințare a părăsirii teritoriului României).

Pentru a se disimula natura și proveniența sumelor de bani provenite din infracțiunile de trafic de influență și din exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică și pentru a le transforma în venituri licite, s-ar fi procedat la emiterea de facturi pentru prestații nedeterminate și efectuarea de plăți pentru operațiuni comerciale fictive declarate între societățile controlate de către cei trei inculpați.

În rechizitoriu s-a propus ca sumele de bani obținute din săvârșirea infracțiunilor, de către inculpații asociați în cadrul societăților comerciale, respectiv 1.608.864,80 lei, prin trafic de influență, 7.763.259,22 lei, prin exercitarea fără drept a unei profesii (sumă de care au beneficiat ambii inculpați) și o altă sumă de 590.472,08 lei obținută tot prin exercitarea fără drept a unei profesii, să fie supuse confiscării speciale, sens în care s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor și conturilor bancare aparținând inculpaților.

Rechizitoriul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

transmit procurorii DNA

Vezi și:

BREAKING Călin Georgescu a fost trimis în judecată pentru promovarea unor criminali de război

Articolul precedent VIDEO Flagrant delict pe malul Dunării: 17 butoaie de motorină preluate ilegal de pe o navă sub pavilion german flagrant VIDEO Flagrant delict pe malul Dunării: 17 butoaie de motorină preluate ilegal de pe o navă sub pavilion german
Articolul următor DOCUMENT Lista completă a măsurilor economice care vor fi adoptate de Guvern. Câți bani vor aduce la buget surse ilie bolojan va conovca csat ul intr o sedinta despre inarmarea romaniei 958956 DOCUMENT Lista completă a măsurilor economice care vor fi adoptate de Guvern. Câți bani vor aduce la buget
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

Mașină cuprinsă de flăcări pe Autostrada Soarelui, în noaptea de joi spre vineri e89640b7 92bf 4c44 a091 7e9e52863c80
Mașină cuprinsă de flăcări pe Autostrada Soarelui, în noaptea de joi spre vineri
Actualitate Local
Accident între un tractor și o mașină, la intrare în Valea Dacilor: 5 persoane implicate UPDATE smurd noaptea
Accident între un tractor și o mașină, la intrare în Valea Dacilor: 5 persoane implicate UPDATE
Actualitate Local
UPDATE Un copil de 9 ani, căutat de familie / A fost găsit 6477485c 4e86 4ae1 9556 af3c5b151eff
UPDATE Un copil de 9 ani, căutat de familie / A fost găsit
Actualitate Local
VIDEO Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit la Eforie Nord UPDATE WhatsApp Image 2025 07 03 at 18.53.34 1
VIDEO Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit la Eforie Nord UPDATE
Actualitate Local
Accident cu o victimă: un ATV s-a răsturnat în Eforie Sud UPDATE SMURD
Accident cu o victimă: un ATV s-a răsturnat în Eforie Sud UPDATE
Actualitate Local
Un cimitir militar va fi construit în Constanța. Peste 3.000 de locuri vor fi amenajate maxresdefault
Un cimitir militar va fi construit în Constanța. Peste 3.000 de locuri vor fi amenajate
Ediție Local TOP

RECOMANDATE

Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare IMG 5045
EdițieLocalRecomandatRelevante

Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare

3 iulie 2025
FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați! 15de2991 7701 4ab4 91cf ae3245b98845
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați!

2 iulie 2025
FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța Imagine WhatsApp 2025 06 26 la 14.21.03 89d713a9
LocalRecomandatRelevante

FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța

26 iunie 2025
MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului 7d7ae6bc 5664 45b0 844d 70484cea3033 2048x1153 1
ActualitateJustițieLocalRecomandatRelevante

MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului

26 iunie 2025
Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța Image Editor 2025 06 26T041410.362
JustițieLocalRecomandatRelevante

Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța

26 iunie 2025
FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională Design fara titlu 58
EducațieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională

25 iunie 2025
Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului Salvamar
EdițieLocalRecomandatRelevante

Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului

24 iunie 2025
FOTO-VIDEO La final de iunie, Satul de Vacanță din Mamaia îi întâmpină pe turiști cu gropi și lacăte pe uși 9ed24755 6b71 4928 9dfb 885892003ff5
EdițieLocalRecomandatRelevante

FOTO-VIDEO La final de iunie, Satul de Vacanță din Mamaia îi întâmpină pe turiști cu gropi și lacăte pe uși

24 iunie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?