Într-o clădire spectaculoasă de pe Bulevardul Elisabeta nr. 21, cu deschidere spre Faleza Cazinoului, cu vedere la mare, își are locuința Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie. Este vorba despre Casa Pilescu, un monument istoric construit în anul 1903, care adăpostește în prezent reședința oficială a ierarhului. Imobilul impresionează atât prin arhitectura de inspirație neoclasică, rococo și Art Nouveau, cât și prin poziționarea sa într-o zonă simbolică a orașului.

Probabil că multe persoane se întreabă unde locuiește, mai exact, un arhiepiscop atât de controversat ca Teodosie. Mulți își imaginează că doarme în Arhiepiscopia Tomisului. Într-adevăr, cu mult timp în urmă, când fostul Arhiepiscop al Tomisului, Lucian, locuia încă în casa arhierească pe care v-o expunem acum, IPS Teodosie a ales să doarmă într-o cameră din instituție. Însă, în prezent, Arhiepiscopul Teodosie locuiește în casa arhierească, știută ca și Casa Pilescu, monument istorice.

Dormitorul arhiepiscopal
La etajul întâi al acestei clădiri cu statut de patrimoniu se află apartamentul în care locuiește Teodosie. Spațiul este compartimentat într-un dormitor plin cu icoane, un living cu icoane, dar și cu tablouri cu el însuși, o oglindă, dar și o baie. De aici, se poate vedea marea în toată splendoarea ei.
Deși este vorba despre o locuință funcțională, interiorul păstrează o notă de rafinament specifică unei reședințe de rang înalt, fiind vorba de un monument istoric. Curățenia este la zi, întreținută de o maică ce este alături de Teodosie de peste 20 de ani, care nu se oprește niciodată din muncă. Fie că e vorba de mâncare, spălat, curat, călugărița respectivă muncește la foc continuu, fără oprire, toată ziua.


Casa Pilescu are o istorie bogată: a fost construită de medicul Nicolae Pilescu, care a trăit în perioada în care Constanța cunoștea o dezvoltare accelerată. În trecut, clădirea a găzduit sediul Băncii Cerealiștilor, iar în prezent servește drept spațiu de locuit pentru unul dintre cei mai cunoscuți și controversați ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Zona de intrare și biroul ierarhului
Accesul în curtea reședinței arhiepiscopale se face prin interfon, într-un sistem de securitate bine pus la punct, care include camere de supraveghere și interfon video.

La intrarea principală, în partea stângă, se află biroul Arhiepiscopului Teodosie, locul în care Înaltpreasfințitul primește vizitatori pentru spovedanie, interviuri sau discuții personale.


Holul principal, amplu, duce spre bucătărie și sala de mese, dar funcționează și ca spațiu de așteptare. De acolo ai și acces la etajul 1, pe scări, imediat pe dreapta, cum intri.

Aici sunt amplasate canapele și fotolii, unde vizitatorii își așteaptă rândul pentru a fi primiți în birou.

Spațiul în care ierarhului ia masa
În camera în care arhiepiscopul ia masa, de regulă la prânz și seara, în compania unor preoți și apropiați, se află un televizor, care rulează aproape permanent postul România TV.




Bucătăria
Alături, se află bucătăria, unde gătește maica responsabilă de gospodărie, ocazional ajutată de femei de încredere din anturajul ierarhului. Mâncarea de post este nelipsită, Arhiepiscopul renunțând de mai multă vreme la carne, la recomandarea unor medici de încredere.
Late update: La intrarea în bucătărie, de pe holul principal, deasupra ușii, arhiepiscopul are un portret al Sofiei Vicoveanca, potrivit surselor noastre sigure.

Cine mai locuiește în casă
Imobilul include mai multe apartamente. Într-unul dintre ele locuiește maica ce se ocupă de casă, în altul, doi călugări, tată și fiu, iar câteva dintre camere sunt puse, uneori, la dispoziția unor studenți de la Teologie cu situații materiale modeste, care nu își permit chirie. În trecut, când reședința era și mai aglomerată, un cântăreț teolog, care în prezent cântă la București, a fost cazat chiar în livingul de la intrarea în apartamentul Arhiepiscopului, dormind pe o canapea portocalie.
Chiar la fereastra dormitorului din apartamentul ierarhului, este o icoană mare, în afară, cu Sfântul Apostol Andrei.



Locuința Arhiepiscopului Teodosie din acest monument istoric nu este accesibilă publicului larg, însă exteriorul clădirii rămâne unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură veche din Constanța.
Galerie foto



















VIDEO 1
VIDEO 2
VIDEO 3
VIDEO 4
Autori: Natalia Paun/ imagini interior: Sea Press / imagini exterior: Victor Rotaru / SeaPress.ro