Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, luni, că măsurile pentru reducerea deficitului bugetar sunt provizorii.
„Pe măsurile fiscale. Vreau să transmit românilor că e o situație provizorie, că România are potențial economic. Dacă nu facem greșeli, în 2026 putem intra în OCDE”
a transmis Nicușor Dan.
„Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem, oameni serioși: vom face reformele ca piața să se redreseze”
a adăugat președintele.
Legat de pensiile speciale ale magistraților, președintele a explicat faptul că sistemul actual i-a încurajat pe magistrați să iasă din activitate.
„De ce nu s-a început cu măsuri de corecție a privilegiilor înainte de măsurile care să afecteze p toată lumea: răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare. Singurul lucru care era credibil pentru ei era că vor crește veniturile”
a declarat Nicușor Dan atunci când a explicat de ce primele măsuri au vizat populația și nu optimizarea activității statului.
„O chestiune importantă pentru că vom vorbi în setul al doilea de măsuri despre pensiile magistraților: A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariu….A doua greșeală a fost că în ultimii ani față de situația evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcut ca zona de magistrați și procurori foarte mulți să iasă la pensie, tocmai pentru că nu era previzibil, calitatea actului de justiție a scăzut în România.”
a adăugat Dan.
„Pe chestiunea TVA, angajamentul guvernului în momentul în care a fost învestit a fost că TVA nu va crește. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA era nevoie de un set de măsuri cu Comisia, cu agențiile de rating și această măsură putea să nu fie luată”.
Președintele a mai adăugat că există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede dacă vor ieși la pensie mai târziu. Toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare acum „nu trebuie să se grăbească să iasă din sistem”.
Situația donațiilor din campaniile electorale
Președintele a vorbit și despre situația donațiilor din precampanie și campania electorală pentru alegerile locale din 2024 și cele prezidențiale din 2025. El a dezvăluit că a primit peste 5.000 de euro de la Măriuca și Florin Talpeș, Dan Ostahie, Aurel Iancu, Ana Maria Mihai, alături de o altă persoană care a rămas anonimă, dar care este cunoscută de autorități.
„În precampania prezidențială din 2025: donațiile au fost de 9 milioane 550.000 de lei, cheltuielile au fost de 7 milioane de lei, rezultă o diferență de 2,5 milioane de lei donații totale mai puțin decât cheltuielile pe care noi le-am făcut în precampanie. (…) A fost o întrebare în spațiul public cine au fost cei care au donat pentru campanie. Cinci persoane au donat sume mari. Măriuca și Florin Talpeș, 810.000 lei, Aurel Iancu: 500.00 de lei, Anamaria Mihai: 250.000 de lei”
În ceea ce privește numirea unui nou director la SRI, Nicușor Dan a explicat că acest lucru se va întâmpla într-un timp relativ scurt și că depinde de sesiunile parlamentare.
„Este un guvern care are susținere parlamentară și atâta timp această coaliție va funcționa, măsurile vor merge înainte”, a declarat Nicușor Dan atunci când a fost întrebat despre încrederea de care se bucură guvernul pentru luarea măsurilor de redresare bugetară.