Guvernul are obligaţia să susţină proiectele privind împăduririle şi reîmpăduririle, având în vedere că anual cheltuie miliarde de euro pentru Sănătate, întrucât oamenii se îmbolnăvesc şi din cauza poluării, a declarat, luni, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a semnat, luni, Memorandumul pentru crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, eveniment organizat în contextul marcării Zilei Mediului în zona Pădurii Baloteşti.
E, evident, o inţiativă civică pe care am susţinut-o şi astăzi cred că e ultima semnătură, semnătura mea. Mă bucur mult că nu a făcut obiectul unei dispute politice, astfel încât toate partidele politice au semnat această iniţiativă. (…) Nu inventăm apa caldă, toate marile capitale din Europa au o centură, care e un tampon, o mască de oxigen a oraşului. E evident că poluarea ucide, dacă şi corupţia ucide, pe corupţi îi mai vedem la televizor, îi mai vedem liberi pe stradă, îi mai ştim, poluarea, în schimb, este un ucigaş invizibil”
a afirmat Ciolacu
El i-a felicitat pe Alex Glăvan, Florin Stoican şi Daniel Sârdan pentru iniţiativa Platforma civică Împreună Pentru Centura Verde.
Prim-ministrul a evidenţiat şi preocuparea tinerelor generaţii pentru un mediu cât mai curat.
De 1 Iunie, când m-am văzut cu copiii la Parlament, pe lângă când va creşte alocaţia, dar acolo cred că părinţii îi puneau, toţi copiii erau interesaţi de poluare. Nişte copii de 7,11,12 ani. Deci, e evident că societatea se schimbă, că priorităţile tinerilor sunt cu totul altele. Şi, atunci, avem această obligaţie şi, până la urmă, este o necesitate, pentru că Guvernul României cheltuie miliarde de euro pentru Sănătate, pentru că oamenii se îmbolnăvesc şi din cauza poluării”
a transmis Marcel Ciolacu
El a subliniat importanţa implementării proiectelor de mediu finanţate prin PNRR, inclusiv cele legate de împăduriri.
De aceea şi în zona industrială trebuie reciclarea, de închis acel cerc, trebuie cât mai mult fondurile direcţionate către acest lucru, nu se exclud fondurile pentru reîmpăduriri. Ştim foarte bine că nu toţi banii din PNRR sunt împrumturi şi sunt granturi şi, astfel, dacă nu-i folosim, îi vom pierde. Şi am avut o discuţie cu domnul ministru al Mediului, am identificat şi la ADS terenuri de alte categorii, nu cele arabile, astfel încât să cheltuim toţi cei aproape 500 de milioane. Parte din ei, după ce trece legea, vom putea, legal, să-i folosim pentru acest proiect. Repet, mie-mi place foarte mult că proiectul nu e plecat de la o autoritate guvernamentală, e plecat dintr-o iniţiativă cetăţenească. Aşa că se face această completare între societatea civilă, Guvernul României şi Parlament, Parlamentul va vota legea”
a explicat premierul.
Întrebat despre suprafeţele de teren care ar urma să fie împădurite, el a precizat că este vorba despre 300.000 de hectare aflate în analiza ADS.
Potrivit acestuia, totodată, 75% din ţintele pe care România şi le-a asumat pentru aderarea la OCDE privesc problematica de mediu.
75% din cerinţe pentru a adera la OCDE, adică să intri în clubul select al statelor dezvoltate, nu ţin de finanţe sau ANAF, ţin de mediu, ca să înţelegem, o dată pentru totdeauna, abordarea care este în acest moment”
, a transmis Ciolacu
La rândul său, Alex Glăvan a punctat că demersul este unul apolitic, iar Centura Verde Bucureşti-Ilfov este şi un proiect de sănătate publică.
„Parafăm prin această semnătură proiectul nostru prin care să conservăm pădurile din jurul Bucureştiului, care acum a trecut de Senat, aproape cu unanimitate, a fost un sigur vot împotrivă şi se află în Camera Deputaţilor, sperăm să fie adoptat până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Spun asta, având în vedere ajutorul domnului prim-ministru, ajutorul celorlalte partide, pentru că, după cum toţi bine ştiţi, Platforma Civică Împreună Pentru Centura Verde este un demers apolitic, care şi-a propus să aducă toţi factorii relevanţi, autorităţi şi politicieni laolaltă, pentru că poluarea nu are culoare politică şi ne afectează pe toţi la fel de mult. Asta se întâmplă astăzi prin această semnare, cumva, avem ultima semnătură, semnătura relevantă ca să protejăm aceste păduri”
a transmis Glăvan.
El a explicat că pilonul II al proiectului va fi reprezentat de noi împăduriri şi reîmpăduriri, iar pilonul III se referă la deschiderea pădurii către oameni.
Atunci când vrem să mergem undeva în natură, din păcate, noi, în Bucureşti, tindem să mergem pe Valea Prahovei sau la mare sau chiar să plecăm în ţară, dar foarte puţini dintre noi suntem conştienţi de faptul că în jurul Bucureştiului este o oază de natură absolut fantastică”
a menţionat Alex Glăvan
Conținut AGERPRES.