Marcel Ciolacu și-a depus oficial demisia din funcția de președinte al PSD. El și-a depus mandatul în ședința Consiliului Politic Național al PSD, care se află în plină desfășurare la Vila Lac.
Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că și-a încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat „cu inima plină de recunoștință și respect” față de toți cei care i-au fost alături în acest proiect.
Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect. A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul național. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
Demisia lui Marcel Ciolacu vine ca urmare a rezultatelor slabe ale PSD în ultimele alegeri. Imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de premier, iar acum demisionează și din funcția de lider al PSD.
În pregătirea Consiliului, liderii PSD au discutat luni, la Vila Lac, într-o întâlnire informală, la care Marcel Ciolacu şi-a anunţat colegii din partid că îşi depune mandatul de preşedinte al formaţiunii. Este pentru a doua oară când Ciolacu face un astfel de anunţ, prima dată fiind după primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, când a ratat calificarea în finala cursei prezidenţiale.
Cine va prelua șefia interimară a PSD
În ceea ce privește organizarea partidului, statutul PSD arată faptul că demisia președintelui Marcel Ciolacu nu antrenează o cădere în bloc a conducerii PSD. Chiar dacă au fost aleși pe aceeași moțiune, principiul în conducerea PSD este că în caz de demisie, următorul în rang va prelua funcția.
Astfel, după demisia lui Marcel Ciolacu, unul dintre prim-vicepreședinții Sorin Grindeanu sau Daniel Băluță vor prelua funcția de președinte interimar. Deocamdată jocurile nu sunt făcute pentru vreunul dintre cei doi, iar în Kiseleff nu a ieșit fum alb în privința viitorului lider.
Liderii din conducerea PSD iau în calcul și un al doilea scenariu, cel al unei demisii în bloc a întregii conduceri și o reformă totală a partidului. Chiar dacă statutul nu i-ar forța să demisioneze, aceștia ar putea să facă un pas în spate pentru a da un semnal politic.
În acest al doilea scenariu, PSD va intra sigur în opoziție, iar noul lider al partidului ar putea fi oricine din conducerea extinsă a PSD. Situația se va tranșa ca la Conclavul de la Vatican: se alege până avem un nou președinte.