În lipsa unor argumente concrete, adversarii politici și susținătorii acestora au apelat masiv la răspândirea de informații false pe rețelele de socializare. În ultimele săptămâni ale campaniei electorale, au circulat intens mai multe dezinformări care îl vizează direct pe primarul general al Capitalei și totodată candidatul independent la alegerile prezidnețiale, Nicușor Dan. Unele dintre aceste falsuri au fost amplificate sau lansate din zona de influență a partidului AUR și a simpatizanților săi.
Una dintre cele mai răspândite manipulări a fost publicarea unei fotografii cu o diplomă de Bacalaureat care i-ar aparține lui Nicușor Dan. Imaginea, distribuită masiv pe grupuri și pagini de Facebook apropiate AUR, prezintă greșeli de ortografie („Liceeul”, cu doi „e”), note trase din pălărie și un design demn de un banc prost. Conform acestei diplome fake, Nicușor Dan ar fi luat 5 la Limba română. Da, acel Nicușor Dan care a fost olimpic internațional la matematică și a intrat la Facultatea de Matematică la Paris, dar nu a reușit, iată, să ia o notă bună la Limba română. O invenție nu prea strălucită, dar care, pentru unii, chiar a prins.

Realitatea? Diploma reală prezentată în direct, la Digi24, l-a arătat pe primarul Capitalei cu un palmares de tocilari de lux: Română: 9,50, Matematică: 10, Fizică : 10, Probă practică: 10, iar Media: 9,87.

Afișe false cu mesaj LGBT
În Borșa, județul Maramureș, au apărut mai multe afișe atribuite în mod fals lui Nicușor Dan, pe care apărea mesajul „Votați legalizarea căsătoriei LGBT”. Bannerele au fost lipite peste afișele de pe panourile electorale fără asumare, în afara oricărui cadru legal, și sunt făcute special pentru a induce în eroare electoratul conservator.

Clotilde Armand, europarlamentar USR, a fost cea care a semnalat public incidentul, sugerând că în spatele acțiunii s-ar afla simpatizanți ai AUR.
„Acțiuni demne de Rusia lui Putin. Asta fac susținătorii lui Simion cu inducerea în eroare și cu mesajele false despre Nicușor Dan. Însă eu o privesc și altfel: le este frică. Le este foarte frică de ziua de Duminică”
a scris Armand pe Facebook, atașând fotografii cu afișele respective.
Atunci când este vorba despre copii se întrece orice limită
Probabil cea mai viralizată informație falsă: „Nicușor Dan nu și-a botezat copiii”. Fără vreo dovadă, fără vreo declarație anterioară care să susțină această ipoteză, acuzația a fost rostogolită online de zeci de mii de ori. Dan a clarificat public: copiii sunt botezați. Iar întrebarea care rămâne nu e despre religie, ci despre moralitate: cum am ajuns să judecăm viața privată a unui om pe baza unor zvonuri fără fundament?

Într-o dezbatere recentă la Antena 3, întrebat ce l-a deranjat cel mai mult în campanie, edilul a spus:
„M-a deranjat dezinformarea, lucrurile pe care eu le știu adevărate, apropiații mei… precum diploma de Bacalaureat și teorii vehiculate de sute de mii de oameni fără (verificare-n.r.)… Și asta m-a deranjat foarte tare (acuzația că nu și-a botezat copiii-n.r.) Adevărul e că mi-am botezat copiii (…) Cum e posibil ca sute de mii de oameni, fără nicio dovadă, să creadă contrariul? Cum spunea bunica, cum pot să vorbească cu păcat?”
a spus Nicușor Dan, cu lacrimi în ochi.
Ei bine, dacă singura problemă reală a primarului e că și-a botezat copiii, dar n-a pus poze pe Facebook cu preotul și lumânarea, atunci chiar este o problemă cu lumea în care trăim!
Nicușor Dan poartă kipa: Sigur este evreu??!
Și pentru că nicio campanie de dezinformare nu e completă fără speculații despre religia de care aparține fiecare, un alt fake news larg răspândit este că Nicușor Dan ar fi evreu. Totul a pornit de la o fotografie în care acesta apare purtând o kipa, acoperământ tradițional în iudaism.


Imaginea nu este un selfie de la sinagogă, ci un cadru oficial din 29 ianuarie 2024, atunci când Dan a participat, în calitate de primar, la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului și ale Pogromului legionar din București. Alături de el, la eveniment, au fost prezenți și Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Cătălon Predoiu, Alfred Simonis, Sebastian Burduja, Adrian Câciu, Raluca Turcanu, Simona Bucura Oprescu, Cătălin Drulă, Raed Arafat, Angel Tîlvăr, preoți și inclusiv Preasfințitul Timotei Prahoveanul-Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Dar, cumva, doar capul lui Nicușor Dan a fost interesant pentru fabricile de fake news.
Primarul Bucureștiului a blocat construcția unui spital oncologic pentru copii?
La prima vedere, pare de neiertat: Primarul Capitalei „ar fi blocat” construcția unui spital oncologic privat pentru copii. Așa sună acuzația, prezentată tăios de contracandidați și viralizată pe rețelele sociale. Dar realitatea este, cum se întâmplă adesea, mult mai complexă.
Concret, solicitarea de autorizare viza un nou corp de clădire, în continuarea unor unități deja existente. Problema ridicată de administrația locală? Locația. Spațiul propus era într-o zonă extrem de aglomerată, într-o zonă înghesuită, între două alte clădiri, la distanțe milimetrice.

Nicușor Dan a explicat public de ce a ezitat să semneze autorizația: riscurile urbanistice și de siguranță. În caz de incendiu, flăcările s-ar putea propaga rapid între clădiri apropiate, iar evacuarea ar deveni imposibilă. Într-un scenariu tragic, consecințele ar fi devastatoare.
„Le-am transmis, încă de când au solicitat, că nu este locația potrivită și sper să găsească una rezonabilă pentru construirea noului corp”
a spus primarul.
Cazul a ajuns în instanță. În iunie 2024, Primăria Capitalei a pierdut procesul definitiv. Instanța a decis că autorizația trebuie emisă. Dar redactarea motivării a întârziat. A venit abia în martie-aprilie 2025, și doar după ce a avut textul complet și argumentat în față, Nicușor Dan a semnat autorizația, conform legii.
Ironia? Exact în acel moment, în plină campanie electorală, fostul candidat Crin Antonescu l-a acuzat public pe Dan că nu are empatie față de copiii bolnavi de cancer și că refuză să aplice o hotărâre judecătorească. O afirmație gravă, dar lipsită de contextul juridic și tehnic esențial. S-a mizat în schimb pe emoție, revoltă și indignare colectivă.

Cine răspunde dacă se întâmplă o tragedie?
În caz de incendiu sau catastrofă răspunderea revine celui care semnează autorizația. Nu instanței, nu dezvoltatorului. Primarul este tras la răspundere penală dacă aprobă o construcție într-o zonă improprie și se pierde o viață sau în cazuri mai rele, mai multe vieți…
Iar cine știe istoria recentă a tragediilor din România știe că, în astfel de cazuri, nu există loc de presiune electorală când se deschid dosarele penale. A cere unui primar să semneze fără rezerve, doar pentru a da bine la televizor, înseamnă să ceri să riște nu doar funcția, ci și libertatea.
Concluzie
Concluzie? În lipsa unor soluții reale sau a unor programe concrete, o parte a scenei politice mizează pe fabricarea dușmanului, cu orice preț. Când argumentele lipsesc, se recurge la emoție. Când cifrele nu ajută, se inventează. Când adversarul e greu de învins prin dezbatere, e mai ușor să-l torni în noroi digital. Dar în spatele acestor manipulări nu sunt doar voturi, ci oameni. Iar când ajungi să folosești copiii bolnavi de cancer ca muniție electorală, poate e timpul să întrebi nu cât mai avem până la alegeri, ci cât mai avem până la decență?
Bravoo! Ati demontat minciunile mizerabile are pro rusilor… Nu vrem sa ne intoarcem in vremurile de acum 50 de ani.. Vrem o Romanie care are UE alaturi nu Rusia!! Votez ND!!