Averea celor mai bogați miliardari din lume se diminuează pe măsură ce războiul comercial al președintelui american sperie investitorii. În contextul în care piețele bursiere globale au fost afectate de anunțul lui Donald Trump privind introducerea unor taxe vamale radicale, unii dintre aliații de afaceri ai președintelui american au început să contabilizeze pierderile.
Cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut un total de 536 de miliarde de dolari în primele două zile de tranzacționare la bursă, după anunțul lui Trump privind „ziua eliberării”, miercurea trecută. A fost cea mai mare pierdere de avere în două zile înregistrată vreodată de indicele miliardarilor de la Bloomberg.
În acest context, un grup de magnați care l-au susținut pe Trump sau au participat la inaugurarea sa în ianuarie și-au văzut averea micșorată, coentează The Guardian.
Elon Musk
Cel mai bogat om din lume și directorul executiv al Tesla – care și-a văzut deja averea scăzând vertiginos după ce a devenit o figură controversată în administrația Trump – a fost cel mai afectat.
Tesla se confrunta deja cu o potențială reacție din partea cumpărătorilor din cauza comportamentului controversat al directorului său general, iar acțiunile sale s-au prăbușit, 31 de miliarde de dolari fiind șterși din averea netă a lui Musk între clopotul de deschidere de joi și închiderea pieței de vineri. Recenta scădere a acțiunilor Tesla a făcut ca afacerea sa privată cu rachete și sateliți, SpaceX, să devină cel mai valoros activ al său.
Până în acest an, averea estimată a lui Musk a scăzut cu 130 de miliarde de dolari, deși el rămâne în continuare cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 302 miliarde de dolari. Acțiunile Tesla au scăzut cu aproape 5% pe Wall Street luni după-amiază, adăugându-se la aceste pierderi.
Mark Zuckerberg
Fondatorul Facebook și proprietarul Instagram și WhatsApp a avut următoarea cea mai mare pierdere, de peste 27 de miliarde de dolari.
A treia cea mai bogată persoană din lume, cu o valoare netă estimată la 179 de miliarde de dolari, a fost afectată de prăbușirea valorii Meta. Acțiunile acesteia au scăzut cu aproape 14% în două zile, deoarece războiul tarifelor a afectat în mod deosebit companiile din domeniul tehnologiei. Luni, acțiunile sale au crescut ușor, cu aproape 1%.
Multe dintre cele mai mari companii din lume se bazează pe piețele din Asia, cărora Trump le-a impus cele mai mari tarife, pentru producție, cipuri de calculator și servicii IT.
Zuckerberg, care a realizat o remarcabilă „piruetă” cu câteva săptămâni înainte ca Trump să intre în funcție, a văzut cum mai mult de 28 de miliarde de dolari au fost șterși din averea sa personală până în acest an.
Jeff Bezos
Fondatorul Amazon și proprietarul Washington Post a avut următoarea cea mai mare pierdere de două zile, de 23,5 miliarde de dolari.
Valoarea de piață a Amazon, unul dintre principalii vânzători de bunuri importate din întreaga lume, a scăzut considerabil.
Vânzătorii din China dețin o cotă de piață de peste 50% din piața de terți a Amazon, în timp ce activitatea sa de servicii cloud se bazează, de asemenea, pe tehnologie produsă în principal de producători din țări asiatice, precum Taiwan.
Bezos, a doua cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă estimată la 193 de miliarde de dolari, a văzut cum 45 de miliarde de dolari i-au fost șterși din avere până în acest an. Acțiunile Amazon au crescut marginal – cu 0,4% – luni.
În februarie, fondul de 10 miliarde de dolari al lui Bezos pentru climă și biodiversitate a oprit finanțarea uneia dintre cele mai importante organizații de certificare climatică din lume, într-o mișcare considerată de unii drept o „plecăciune” în fața lui Trump și a opoziției acestuia față de acțiunile climatice.
Bernard Arnault
Proprietarul imperiului produselor de lux LVMH a pierdut 6 miliarde de dolari joi și mai mult de 5 miliarde de dolari vineri, deoarece tarifele impuse de Trump au afectat centrele de producție din Asia, care stau la baza industriei globale a confecțiilor. Acțiunile au scăzut și mai mult luni, cu peste 4%.
Averea netă a celei mai bogate persoane din Europa și a patra cea mai bogată persoană din lume, potrivit Bloomberg, a scăzut la 158 de miliarde de dolari – cu 18,6 miliarde de dolari mai puțin până acum în acest an.
Arnault este prieten cu Trump încă de la începutul anilor 1980, când s-au întâlnit la un dineu caritabil, iar SUA este cea mai mare piață a imperiului său de afaceri, egală ca mărime cu toate vânzările europene.
Arnault, cunoscut și sub numele de „lupul din cașmir”, a avut locuri de frunte la cea de-a doua inaugurare a lui Trump, împreună cu soția, fiul și fiica sa.
„Tocmai m-am întors din SUA și am fost martorul vântului de optimism din această țară”, a declarat el la întoarcere. „Întoarcerea în Franța este un pic ca un duș rece”.
De atunci, a fost impus un tarif de 20% pentru UE, în timp ce țările cheie pentru producția de îmbrăcăminte din Asia au tarife de până la 54%.
… și Warren Buffett
Nu toți miliardarii și-au văzut averea netă scăzând, în ciuda căderii de două zile.
Președintele prudent și cel mai mare acționar al companiei de investiții Berkshire Hathaway, cunoscut drept „înțeleptul din Omaha”, și-a văzut averea crescând la 155 de miliarde de dolari în acest an.
A șasea cea mai bogată persoană din lume, ale cărei întâlniri anuale ale acționarilor au fost numite „Woodstock pentru capitaliști”, a fost afectată cu 2,57 miliarde de dolari în cele două zile de prăbușire, dar până acum, în acest an, averea sa netă a crescut cu 12,7 miliarde de dolari.
Vineri, Trump a distribuit un videoclip pe site-ul său de socializare, Truth Social, care susținea în mod eronat că Buffett a lăudat politicile sale economice recente.
Berkshire Hathaway a emis ulterior o declarație în care a afirmat că informațiile apărute pe rețelele de socializare care îi atribuiau comentarii lui Buffett erau false. Acțiunile sale au scăzut luni cu puțin peste 2% la începutul după-amiezii, transmite digi24.ro.