Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au pe ordinea de zi a ședinței de miercuri propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, care a fost depusă de grupul Partidul Oamenilor Tineri (POT). Este a doua cerere depusă în Parlament, prima fiind respinsă la vot. Doi aleși care au plecat din S.O.S România, Alexandrin Moiseev şi Ştefan Alexandru Băişanu, şi-au retras semnăturile de pe solicitarea de suspendare.
Pe ordinea de zi a şedinţei Birourilor permanente reunite, de la ora 13.30, se află propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, depusă de POT şi care cuprinde semnături POT, AUR şi S.O.S România.
În plus, conducerea celor două Camere va analiza şi informările din partea deputaţilor Alexandrin Moiseev şi Ştefan Alexandru Băişanu, care şi-au anunţat luni retragerea din grupul parlamentar S.O.S România, privind retragerea semnăturilor de pe propunerea de suspendare a lui Iohannis.
POT a anunţat, luni, că a depus din nou semnaturile POT, AUR şi SOS concomitent, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, pentru suspendarea lui Klaus Iohannis.
Președintele AUR George Simion a declarat că este încalcat „plafonul nesimțirii” dacă Klaus Iohannis, „plăvanul de la Cotroceni” este lăsat în funcție.
Există un singur plafon care este încălcat, este plafonul nesimțirii! Plafonul nesimțirii de a-l lăsa pe plăvanul de la Cotroceni în continuare în funcție! Vom avea Birourile permanente reunite în cele ce urmează. S-au depus concomitent, în aceeași secundă, cererile de suspendare la cele două Birouri permanente. Să vedem cum vă veți mai eschiva atunci. Pentru că țintele asumate pentru bugetul de stat de anul trecut au fost depășite grav, ați comasat alegeri, ați fraudat bani publici, ați susținut cuplul de infractori Ciorbă, cu care vă plimbați prin avioane private! Nu este aici domnul Grindeanu, nu?”, a afirmat George Simion, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților.
El a adăugat că AUR a venit cu un buget alternativ, l-a prezentat publicului, „cu o țintă realistă de deficit bugetar de 6,2%, care să permită indexarea salariilor și a pensiilor, pentru că v-ați bătut joc de pensionari în 2024, îi țineați în fața ecranelor și le spuneați cum vor crește pensiile în septembrie și ianuarie”.
Suntem în luna februarie și nu au crescut. V-ați bătut joc de ei. Dacă vreți să faceți ceva lăsați oamenii care lucrează la stat să își facă treaba, indexați-le salariile, pentru că au crescut prețurile la alimente, facturi, la toate! Noi avem o propunere realistă de a scoate țara din criză, dar voi vă jucați de-a plafoanele pe care nu le veți respecta. Renunțați la plafonul nesimțire și la plăvanul de la Cotroceni”, a mai spus Simion, de la tribuna Parlamentului.
Ce urmează
Birourile permanente reunite stabilesc un plen reunit în care va fi citită cererea de suspendare, iar președintele Klaus Iohannis poate fi prezent pentru a se apăra.
După aceea, cererea de suspendare va fi trimisă Curții Constituționale, care va da un aviz, adică va spune dacă solicitările sunt sau nu valide. Avizul este unul consultativ, ceea ce înseamnă că Parlamentul poate merge mai departe cu solicitarea de suspendare, indiferent de verdictul Curții.
După emiterea avizului, este organizată cea mai importantă ședință, un nou plen reunit, în care este așteptat președintele pentru a se apăra, este citită cererea și îi sunt aduse acuzațiile, iar la final este dat votul.
Pentru suspendarea din funcție sunt necesare 234 de voturi, adică majoritatea senatorilor și deputaților.
Ulterior, dacă va trece de acest vot, în funcția de președinte interimar va veni șeful Senatului.
În final, va fi organizat un referendum în termen de 30 de zile, unde poporul român va răspunde dacă este sau nu de acord ca președintele să fie înlăturat din funcție. Dacă și răspunsul românilor va fi „DA”, din punct de vedere constituțional trebuie organizate alegeri prezidențiale în termen de 90 de zile, transmite digi24.ro.