Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe vineri, la ora 00:00, şi se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00. Timp de 30 de zile, cei 11 candidaţi înscrişi în competiția pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai.
În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
- afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;
- materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
- publicitate în presa scrisă;
- materiale de propagandă electorală online;
- broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.
Toate materialele publicitare politice (materialele de propagandă electorală) trebuie evidenţiate conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru preşedintele României din anul 2025, mai scrie Agerpres.
În campanie, primarii le asigură candidaţilor panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral.
Prin panou electoral se înţelege suprafaţa plană continuă sau ansamblul de suprafeţe plane dispuse într-un areal sau perimetru compact, având destinaţia de asigurare a afişajului electoral, astfel cum este stabilită prin dispoziţie a primarului.
Materialele electorale care reproduc culorile drapelului României sau al altui stat, interzise
Sunt interzise materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) care combină culorile într-o succesiune ce reproduce drapelul României sau al altui stat, indiferent de mediul de publicare a acestora, cu excepţia situaţiei în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului electoral.
Sunt interzise utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În preziua votării şi în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) de orice tip din clădirea sediului secţiei de votare din ţară şi de pe respectiva clădire se dispune de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi se duce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar, de îndată.
Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către Curtea Constituţională şi se va încheia la data de 17 mai, ora 7:00.
Ordinea celor 11 candidați pe buletinele de vot
Pe 22 martie, Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Astfel, potrivit BEC, ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidaţi este următoarea:
- poziţia 1 – George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
- poziţia 2 – George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte)
- poziţia 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)
- poziţia 4 – Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
- poziţia 5 – Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)
- poziţia 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
- poziţia 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- poziţia 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
- poziţia 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- poziţia 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
- poziţia 11 – Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent).
Cinci candidaţi – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheş, Silviu Predoiu şi Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală şi la scrutinul prezidenţial de anul trecut, iar şefa USR a reușit să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituţională, transmite digi24.ro.