Plecarea familiei de preoți Pricop din Constanța și numirea lor la parohii din Suceava a stârnit un val de controverse, comentarii acide și reacții virulente pe rețelele sociale (mai mult anonime). Informațiile despre presupuse abuzuri, conexiuni politice și scandaluri vechi au fost repuse în circulație, generând un val de nemulțumiri în rândul enoriașilor din Bucovina. La Constanța, în schimb, zvonurile au fost altele. După ce a fost dat jos din funcția de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, sursele noastre spun că Mircea Pricop ar fi vrut să plece cu orice preț din zonă. Acesta, potrivit surselor noastre, ar fi ajuns să „preseze situația” împreuă cu un consilier administrativ, care și acela, la rândul lui a fost înlocuit cu preotul Marius Murariu. SeaPress a cerut o părere IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei, care neagă zvonurile și spune că numirea celor doi preoți s-a făcut în baza unui concurs normal.
Preoții Mircea Cristian Pricop și Petru Ciprian Pricop au slujit ani la rând în Constanța, la Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, iar Mircea Pricop a fost, pentru o perioadă, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. După numirea sa la Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei, a fost transferat la o parohie din Palazu Mare. În perioada mandatului său, s-a remarcat prin comunicatele acide la adresa fostului purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, și prin sprijinul deschis față de inițiativa IPS Teodosie de a înființa Mitropolia Tomisului. La scurt timp după aceste episoade, Pricop a fost schimbat din funcția de purtător de cuvânt și înlocuit cu părintele Doru Emanuel Pantazi, nepotul arhiepiscopului, considerat un preot cu o carieră impecabilă.La scurt timp, întreaga familie Pricop s-a stabilit în Suceava, iar cei doi frați au fost numiți preoți în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Un consilier care i-ar fi ajutat pe frații Pricop să plece, ÎNLOCUIT cu preotul Marius Murariu
Ei bine, zvonurile în Arhiepiscopia Tomisului au circulat. Mai multe surse au precizat pentru publicația noastră că frații Pricop ar fi avut nevoie de o semnătură a IPS Teodosie pentru a pleca. Semnătură… care a existat, dar nu din pixul arhiepiscopului. Ci din pixul preotului Ciprian Stoichin, consilier administrativ.
Coincidență sau nu, în aceeași perioadă, Stoichin a fost schimbat din funcție, după mulți ani în care a ocupat-o.
Mulți s-au întrebat de ce a fost înlocuit preotul Marius Murariu la așa scurt timp și dacă nu cumva a căzut în dizgrația ierarhului, însă… lucrurile au stat altfel.
Acesta a fost înlocuit cu părintele Marius Murariu, care era protopop (protoiereu) la Mangalia. Iată aici VIDEO de la instalare. Murariu a fost schimbat din funcția de protoiereu și pus consilier administrativ, în locul lui Ciprian Stoichin. La data de 10 iulie, a fost instalat un nou protoiereu în locul lui Murariu. Iată VIDEO.
Murariu este un preot cu o reputație solidă și este recomandat ca duhovnic de încredere.


Ce spune IPS Calinic al Sucevei
În fine! În urma zvonurilor și mesajelor primite în mod anonim legat de mutarea fraților Pricop, publicația noastră a cerut un punct de vedere IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a avut doar vorbe de laudă despre frații Pricop, ba chiar a mulțumit IPS Teodosie pentru cei doi preoți.
IPS Calinic Botoșăneanul a răspuns că „viralizarea” are o tentă defăimătoare și că numirea celor doi preoți s-a făcut legal, prin concurs, cu documente autentice. A precizat că încetarea activității lor la Constanța a fost semnată de IPS Teodosie și că ambii sunt doctori în teologie cu activitate relevantă. Consideră reacțiile negative din online nefondate și prea grăbite pentru a evalua obiectiv niște preoți abia numiți, subliniind că alți preoți veniți din Constanța au fost, în schimb, foarte apreciați de credincioșii din Bucovina.
IPS Calinic: îi mulțumesc IPS Teodosie pentru alți doi preoți care au venit din Arhiepiscopia Tomisului, tot cu surle și trâmbițe
Doamne, ajută!
„Viralizarea” are o tentă pronunțat defăimătoare. Numirea celor doi preoți la care faceți referire s-a făcut pe baza unui concurs organizat cu respectarea strictă a procedurilor statutare și regulamentare ale Bisericii Ortodoxe Române. Toate documentele depuse la dosar sunt autentice. Încetarea activității celor doi slujitori la Constanța, începând cu data de 1 iulie 2025, este semnată de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ambii preoți sunt doctori în teologie la Facultatea de Teologie din Sibiu, iar activitatea lor pastorală, liturgică și academică este una relevantă. Așa-zisa „nemulțumire a enoriașilor” (exprimată anonim și doar în mediul on-line), după doar câteva zile de la începerea activității celor doi slujitori la parohiile unde au fost numiți, nu este susținută cu argumente. Cine ar putea evalua activitatea unui preot la câteva zile de la începerea activității?!
Personal, aș vrea să-i mulțumesc Înaltpreasfințitului Teodosie pentru alți doi preoți care au venit din Arhiepiscopia Tomisului, tot cu surle și trâmbițe, și care sunt niște oameni minunați, niște preoți foarte dragi credincioșilor din zona Dornelor.
Pace și bucurie!
a precizat IPS Calinic al Sucevei
În concluzie, indiferent cum și de ce a plecat familia Pricop de la Constanța, pare că și-a găsit liniștea în sânul Sucevei, unde au fost bine-primiți, cu brațele larg deschise, de IPS Calinic.

