Miniștrii de externe din țările membre ale NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a Alianței Nord-Atlantice, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina.
Înaintea discuțiilor de vineri, secretarul general al NATO Mark Rutte a declarat că ”angajamentul constant al Statelor Unite față de Alianță rămâne piatra de temelie a securității noastre”.
La discuțiile de la Bruxelles va lua parte și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas. La sosirea la sediul Alianței Nord-Atlantice, ea a declarat că țările europene ar trebui să fie mai puternice și a calificat drept important angajamentul SUA față de NATO reafirmat joi prin vocea secretarului de stat american Marco Rubio.
Potrivit reprezentantei UE, Rubio a dat asigurări că SUA nu vor face concesii care ar fi contrare intereselor Europei și ale Ucrainei.
În prima zi a reuniunii ministeriale a NATO, Statele Unite și-au reafirmat poziția conform căreia țările membre ar trebui să se angajeze că vor aloca pentru apărare cel puțin 5% din produsul intern brut (PIB), mai mult decât dublul țintei de 2% din PIB stabilite la summitul din Țara Galilor din septembrie 2014.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a pronunțat pentru sporirea bugetului pentru apărare ”considerabil peste 3%” din PIB, o decizie care ar urma să fie luată la summitul de la Haga, de la finalul lunii iunie.
Mai multe state aliate au promis că își vor spori substanțial cheltuielile pentru apărare, însă pentru multe țări mai mari, printre care Germania, ținta de 5% din PIB pentru apărare este considerată nerealistă.
De altfel, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a declarat vineri, la sosirea la sediul NATO, că țările aliate sunt pe drumul către sporirea cheltuielilor pentru apărare la cel puțin 3% din PIB.
Miniștrii de externe ai statelor NATO vor discuta și despre nevoia de continuare a sprijinului pentru Ucraina.
Șeful diplomației britanice David Lammy a afirmat, înaintea discuțiilor de vineri, că președintele rus Vladimir Putin ar putea accepta propunerea de încetare a focului în Ucraina, prezentată de Washington, opinând că Alianța Nord-Atlantică iese mai puternică din această reuniune.
La sosirea vineri dimineață la sediul NATO, ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot a spus că Rusia datorează Statelor Unite un răspuns rapid la propunerea americană de încetare a focului în Ucraina.
În opinia șefei diplomației canadiene Melanie Joly, ar trebui să fie stabilit un termen limită până la care Rusia își poate prezenta poziția față de propunerea americană de încetare a focului în Ucraina.
Potrivit omologului său eston Margus Tsahkna, ar trebui să existe linii roșii în termeni de calendar în legătură cu încetarea focului în Ucraina. ‘
Președintele rus, Vladimir Putin, cere mai mult și nu doar referitor la Ucraina. El pune pe masă noi condiții; cred că trebuie să existe un fel de linii roșii referitoare la calendar”, a spus el înaintea discuțiilor de vineri cu omologii din celelalte 31 de state membre NATO, transmite agerpres.ro.