Administratorul unui restaurant din Cernavodă a mers în instanță pentru a solicita înlocuirea amenzii de 3.000 de lei cu un avertisment. Patronul a fost amendat de către polițiștii din cadrul IPJ Constanța, după ce un angajat al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) a mers în control la respectivul restaurant și a sesizat faptul că unitatea nu are autorizație pentru a pune muzică.
Totul a început pe 25 ianuarie 2024, în jurul orei 11:00, atunci când la societatea SC LOKABISTROLOUNGE SRL situată în Cernavodă, s-a prezentat un angajat din cadrul UPFR care, fără acordul unei persoane autorizate, a început să filmeze în salon și bar, apoi a întocmit un proces verbal în care a scris că „la data verificării, utilizatorul difuzează fonograme fără a deține autorizația UPFR”. Ulterior, pe 15 februarie 2024, în jurul orelor 12:00, la punctul de lucru s-au prezentat doi lucrători din cadrul IPJ Constanța, care au identificat în local un ospătar căruia i-au adus la cunoștință că vin în urma sesizării depuse de către un organism de gestiune colectivă, cu privire la autorizarea de difuzare a muzicii.
Aceștia au procedat efectiv la un control privind încasările din ziua respectivă, comparând situația din casa de marcat cu încasările făcute, stabilindu-se că nu există neconcordanțe și separat au întocmit un proces verbal de sancționare contravențională a SC LOKABISTROLOUNGE SRL deoarece nu deține autorizația-licența neexclusivă de utilizare a muzicii (fonograme) în scop ambiental.
Societatea a fost sancționată că a difuzat muzică de pe YouToube
Asociat unic și administrator al SC LOKABISTROLOUNGE SRL este Flavius M., care a declarat că imediat după începerea activității la punctul de lucru, a depus cerere pentru a obține autorizațiile necesare. Din partea UPFR a obținut Autorizația-licență neexclusivă de utilizare a muzicii (fonogramelor) în scop ambiental care a avut valabilitatea până la data de 30 aprilie 2023, pentru salon și bar cu suprafața totală de 80 mp. După această perioadă, întrucât a constatat că cheltuielile lunare erau mai mari decât încasările, a hotărât să meargă cu autorizațiile până la final și să achite remunerațiile stabilite. După expirarea licenței a primit nenumărate telefoane, mesaje și vizite din partea reprezentantului UPFR care i-a spus că vor emite în continuare facturi, chiar și în avans cu 6 luni, lucru cu care nu a fost de acord.

Administratorul a solicitat reprezentantului UPFR să-i pună la dispoziție în calitatea sa de utilizator repertoriul pentru care se cere respectiva remunerație, urmând ca în cazul în care folosea ceva din repertoriul lor, să plătească. Mai mult decât atât, în cazurile de gestiune colectivă facultativă, organismul de gestiune colectivă trebuie să prezinte și mandatul special pe care-l are încheiat cu titularii de drepturi din repertoriul său (societatea administratorului fiind sancționată că a difuzat muzică de pe YouTube). Administratorul a mai precizat că muzica difuzată era pe canalul YouTube, „muzică ușoară din SUA – legendele anilor 80”, solicitând să i se explice cum face dovada UPFR că dirijează banii încasați din cotizațiile anuale către cei îndreptățiți să îi primească din SUA.
Cu toate acestea, magistrații din cadrul Judecătoriei Medgidia au decis să respingă plângerea contravențională formulată de către Flavius M, administratorul firmei SC LOKABISTROLOUNGE SRL, ca neîntemeiată, potrivit rejust.ro.