La data de 12 martie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Ialomiţa, împreună cu polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ialomiţa, au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară, pe raza oraşului Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, furt, tâlhărie şi spălarea banilor.


Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unui Ordin European de Anchetă, la solicitarea autorităților judiciare din Regatul Spaniei – Tribunalul nr. 3 Benidorm, care derulează cercetări într-o cauză vizând destructurarea unei grupări de criminalitate organizată constituită din cetățeni români, cu domiciliul în judeţul Ialomiţa.
Din materialul probator administrat în cauză a reieșit că, în perioada 2024 – 2025, suspecții au comis pe teritoriul regatului Spaniei, mai multe infracțiuni de furt şi tâlhărie. Sumele de bani şi bunurile astfel obținute au fost transferate în România şi utilizate la achiziţia unor imobile şi autovehicule de lux, precum şi la asigurarea unui nivel de trai ridicat, în condiţiile în care niciunul dintre suspecţi nu realizează venituri legale.
În urma perchezițiilor efectuate la locuințele suspecților au fost identificate și ridicate bijuterii (cercei, brățări, inele, lanțuri, pandantive), ceasuri de lux, sumele de peste 13.100 lire sterline, 6.200 euro și 29.000 lei, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a 57 de conturi bancare, 7 imobile și 5 autovehicule deţinute de către membrii grupului de criminalitate organizată.
Concomitent cu acțiunea desfășurată în România, Poliţia Naţională Spaniolă a efectuat 4 percheziții domiciliare pe teritoriul regatului Spaniei, în regiunile Madrid şi Murcia, fiind dispuse măsuri preventive cu privire la 21 cetățeni români, membri ai grupului infracțional organizat, toţi cu domiciliul în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combaterii a Criminalității Organizate București, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Călăraşi și Ilfov, luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomiţa.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.