În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivel național, s-au înregistrat aproape 5.000 de situații de urgență la care pompierii militari au răspuns cu promptitudine.
În acest interval de timp, activitatea echipajelor SMURD a inclus 3.840 de misiuni, dintre care 3.818 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și 22 pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere. În urma acestor acțiuni, peste 3.800 de persoane au fost asistate medical.
Concomitent cu misiunile de prim ajutor și descarcerare, colegii noștri au stins cele 469 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării. De asemenea, au fost înregistrate 347 de arderi necontrolate care au mistuit peste 2.000 ha de teren.
În acest sens, reamintim cetățenilor faptul că, în România, arderile de vegetație sunt interzise prin lege. Nerespectarea acestei interdicții se sancționează sever. Pentru persoanele fizice, amenzile variază între 7.500 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 50.000 și 100.000 de lei. Aceste măsuri au fost implementate pentru a descuraja practicile periculoase și pentru a proteja mediul și siguranța publică.
În plus, precizăm că arderile necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, dar și faptul că acestea dăunează habitatului animalelor, punându-le în pericol viața!
Totodată, în acest weekend, salvatorii au intervenit la 651 de cazuri în sprijinul comunităților, misiuni ce au constat, în principal, în salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, incidente din domeniul CBRN, precum și alte situații de urgență care puteau pune în pericol viața și bunurile cetățenilor.
În această perioadă, datorită răspunsului optim furnizat de către colegii noștri, 32 de persoane aflate în situații critice au fost salvate.
În ceea ce privește avertizarea populației și luarea măsurilor de autoprotecție, în ultimele 72 de ore, au fost transmise 83 mesaje RO-ALERT, cele mai multe dintre acestea semnalând prezența animalelor periculoase, în localități din 14 județe.
Rețineți! Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri! Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.”
au transmis reprezentanții IGSU