Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de prim for sesizat proiectul care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a dronelor şi altor vehicule aeriene. Inițiativa legislativă stabilește că pot fi doborâte dronele rusești care intră neautorizat pe teritoriul României, lucru care nu putea fi posibil înainte deoarece țara noastră nu se află în război. Senatul urmează să dea votul decizional, iar apoi legea trebuie promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan pentru a putea fi aplicate modificările legislative.
Proiectul, care a fost adoptat în forma inițiată de Ministerul Apărării Naționale, a primit 196 de voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și două abțineri.
Inițiativa a aparținut Ministerului Apărării și vine în contexutl unui vid legislativ privind folosirea capabilităților forțelor armate. Mai exact, în momentul de față Armata Română sau aliați NATO nu pot doborî drone sau rachete care intră în spațiul aerian, în cazul în care nu este o stare excepțională. Deci dacă suntem în stare de pace, iar acest proiect vine pentru a stabili modul de acțiune împotriva vehiclelor care utilizează neautorizat spațiul aerian.
Astfel, prin proiectul de lege, forțele și mijloacele aeriene aparținând statelor aliate sau partenere pot participa la aceste măsuri în conform cu tratatele de apărare colectivă, iar acest vehicul care intră în spațiul aerian național poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană națională sau aliată.
Au fost dezbateri aprinse cu privire la acest proiect, pentru că POT, AUR și SOS România susțin că acest proiect este de fapt un atac la adresa Constituției, deoarece nu poate fi făcut acest transfer de putere către aliați, pentru că NATO nu este instrument de cedarea suveranității. Asta consideră aceste partide.
Pe de altă parte, USR, PNL, PSD susțin că este nevoie despre un astfel de proiect, având în vedere că, în prezent există acest vid legislativ care nu permite doborârea dronelor pe stare de pace.
Prevederile legii „anti-drone”
Prezenta lege stabilește măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în scopul prevenirii și contracarării riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului”, arată inițiativa legislativă adoptată de către deputați.
Pe 28 octombrie 2024, MApN a pus în dezbatere publică acest proiect. Astfel, dronele fără pilot care trec „ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi „luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO, conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale.
Prin urmare, proiectul definește mai multe situații în care o aeronavă (cu sau fără pilot) „utilizează neautorizat” spațiul aerian național, precum: executarea unui zbor neautorizat, abaterea de la o rută stabilită anterior, întrerupe funcționarea dispozitivelor de identificare, execută un zbor în zone restricționate, execută misiuni de fotografiere aeriană fără aprobarea MapN, „dar și dacă aeronava fără pilot la bord execută un zbor și, prin modul de operare, pune în pericol grav și iminent” misiunile MApN sau ale instituțiilor din subordinea Ministerului Transporturilor din respectiva zonă.
Astfel, „împotriva sistemelor de aeronave fără pilot la bord se pot lua una sau mai multe din următoarele măsuri: noncinetice”, care presupun detectarea dronei, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă, control sau de comunicații; „cinetice”, precum „imobilizarea sau distrugerea” aeronavei fără pilot la bord. Ordinul de doborâre al aeronavelor care încalcă spațiul aerian este dat de persoanele cu „drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.
Pe 12 decembrie 2024, Guvernul a adoptat acest proiect de lege care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a dronelor şi alteor vehicule aeriene. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat atunci că, prin inițiativa legislativă, dronele vor beneficia de atenţia şi de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot, din perspectivă civilă, dar şi din perspectivă militară, transmite digi24.ro.