Cândva un simbol al eleganței orientale aduse în casele românilor de la sat, celebra carpetă cu „Răpirea din Serai”, a ajuns să fie un lucru istoric, de valoare, iar prețurile nu sunt deloc mici. O localnică din satul Viișoara, județul Constanța, a postat recent pe rețelele de socializare o astfel de carpetă veche, cerând pe ea nu mai puțin de 2500 de lei.



O piesă decorativă care a dominat sufrageriile românilor în perioada comunistă a ajuns să coste chiar și până la 5000 lei. Carpeta „Răpirea din Serai” poate fi găsită și la 1000 de lei, la 2000 sau chiar și la 5000.
Pe un grup ce aparțile localității Viișoara, din județul Constanța, este afișată de o localnică la prețul de 2500 lei.

Originea imaginii
Timp de mulți ani, s-a crezut că imaginea de pe carpetă este inspirată de opera lui Wolfgang Amadeus Mozart, „Die Entführung aus dem Serail” (1782), o comedie muzicală în care o tânără europeană este răpită de un pașă turc. Totuși, mai mulți istorici au început să pună la îndoială această legătură. Motivul este simplu: opera lui Mozart nu are o reprezentare vizuală clară și recognoscibilă, care să fi fost transformată în imaginea iconică a carpetei.
Picturile orientaliste – o sursă mai plauzibilă
Mai recent, se sugerează că imaginea de pe carpete ar fi fost inspirată, de fapt, din pictura orientalizantă a secolului XIX, un curent artistic popular în Franța și Marea Britanie. Artiști ca Émile Vernet-Lecomte, Jean-Léon Gérôme sau Delacroix realizau scene de harem, sultani și femei în rochii vaporoase.
Astăzi, carpetele cu „Răpirea din Serai” sunt privite cu un ochi nostalgic, dar și ironic. Pentru unii, sunt amintiri din copilărie, însă pentru alții, sunt simboluri ale „kitschului” din zona de Est a Europei. Totuși, odată cu redescoperirea esteticii anilor ’70-’80, aceste piese încep să fie revalorizate ca obiecte vintage, uneori vândute la prețuri de sute sau chiar mii de lei.
