Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiţii şi scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către ţara noastră, a anunțat luni ministrul de resort, Sebastian Burduja.
„România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie. La Ministerul Energiei batem record după record în atragerea fondurilor europene pentru proiecte energetice. Am ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiţii şi scheme de sprijin aprobate deja prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către ţara noastră.
Sunt bani europeni pe care nu trebuie să îi dăm înapoi şi care se regăsesc în sute de proiecte ce transformă sistemul energetic, economia şi viaţa de zi cu zi a românilor. Fiecare euro investit din fonduri europene este o şansă în plus să avem facturi mai mici şi să transformăm România într-o putere regională în sectorul energetic”
a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.
România a obţinut aprobarea pentru încă 812 milioane de euro
Acesta a subliniat că săptămâna trecută, la reuniunea Comitetului pentru investiţii al Fondului pentru modernizare de la Luxemburg, România a obţinut aprobarea pentru încă 812 milioane de euro. Cinci dintre cele şase propuneri aprobate au fost înaintate de Ministerul Energiei. Finanţările vor merge către proiecte de extindere a producţiei de energie din surse regenerabile, pentru modernizarea reţelelor de termoficare şi pentru creşterea eficienţei energetice în industrie, inclusiv pentru sprijinirea celor din sectorul agroalimentar în a-şi produce singuri energia.
De asemenea, a mai scris Burduja pe reţeaua de socializare, prin schema Contracte pentru Diferenţă s-au aprobat plăţi de peste 230 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în proiecte fotovoltaice şi eoliene. Alte 150 de milioane de euro merg către noi capacităţi de producţie din surse regenerabile. 40 de milioane de euro sunt destinate proiectelor publice de autoconsum energie verde, iar 140 de milioane de euro sunt alocate reţelelor de termoficare. În plus, 50 de milioane de euro vor susţine eficienţa energetică în instalaţiile industriale. Ministerul Agriculturii a obţinut, la rândul său, 100 de milioane de euro pentru energia verde destinată agriculturii şi industriei alimentare.
„Această performanţă este rezultatul unei strategii clare: investiţii, investiţii, investiţii”
„România este, astăzi, pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte finanţările nerambursabile atrase din Fondul pentru modernizare. Această performanţă este rezultatul unei strategii clare: investiţii, investiţii, investiţii. Este ceea ce mi-am asumat când am preluat primul mandat la Ministerul Energiei, conştient fiind de cât de mult avem de recuperat. Zeci de ani de lipsă de investiţii în sectorul energetic nu pot fi recuperaţi peste noapte, dar, cu siguranţă, o putem face într-un timp mult mai scurt decât ar fi anticipat oricine.
Am demonstrat că România poate. Toate aceste rezultate nu sunt întâmplătoare. Ele reflectă munca neîntreruptă a unei echipe de excepţie, pe care am reuşit să o formăm la ministerul energiei. Sunt profesionişti care se pricep la ceea ce fac, dar pun şi suflet în slujba românilor şi României.(…) Continuăm ceea ce ne-am asumat: să atragem fonduri, să lansăm apeluri de proiecte şi să susţinem investiţii care contează. Energia este o temă de securitate naţională, de competitivitate economică, care influenţează viaţa fiecăruia dintre români şi pe cea a generaţiilor viitoare, cărora trebuie să le lăsăm o ţară sigură, prosperă şi curată”
a punctat ministrul Energiei.