Proiecte în valoare de peste șase miliarde de euro nu vor mai putea fi finanțate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență – spune ministrul Proiectelor Europene, după o discuție cu oficialii de la Bruxelles.
Școli, spitale și tronsoane de autostrăzi rămân doar pe hârtie. Încercând să salveze ce se mai poate, autoritățile vor trimite, până la sfârșitul lunii, o nouă variantă a PNRR.
Venită pentru două zile în România, coordonatoarea planurilor de redresare din UE, Celine Gauer, a ținut să le aducă aminte miniștrilor noștri că mai avem doar un an la dispoziție pentru a face reformele și investițiile promise.
„Termenul limită, îl știți, tocmai v-ați referit la el, 2026 a fost dintotdeauna și va fi întotdeauna 2026, deci asta înseamnă că toate investițiile și reformele care sunt incluse în Plan trebuie să fie implementate și finalizate până în august 2026.”
Celine Gauer, director general Comisia Europeană
Planul despre care vorbește reprezentanta Comisiei Europene înseamnă PNRR-ul prin care România și-a propus peste 500 de reforme și investiții, care să fie făcute din septembrie 2021 și până în august 2026.
Însă până acum am reușit să realizăm doar 14% dintre ele și să încasăm o treime din banii puși la dispoziție de Bruxelles, dintr-un total de 28,5 miliarde de euro.
„Suntem într-o situație în care cam 6,3 miliarde euro proiecte sunt, din perspectiva analizelor tehnice și nu numai, proiecte care nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026.”
Dragoș Pîslaru, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene
Vor rămâne fără bani de finanțare mai multe școli, spitale cu lucrări neîncepute, bucăți de șosea modernă pe autostrăzile A7 și A8, linii de cale ferată și rețele de canalizare. Nici reforma pensiilor speciale nu a fost făcută până acum.
UE cere dovezi că România și-a îndeplinit obligațiile
Pe de altă parte, oficialii noștri dau asigurări că nu vom pierde banii din granturile oferite de Comisia Europeană – adică 13 miliarde de euro. Recunosc însă că au o problemă de credibilitate la Bruxelles.
Oficialii europeni le cer acum să vină cu dovezi, acte, certificări care să arate ce lucrări au fost făcute, pe ce suprafețe sau ce construcții sunt în picioare dintre cele promise.
Până la finele acestei luni, România va trimite o nouă variantă a PNRR, adică un plan realist, cu ce reforme și investiții pot fi cu adevărat terminate la timp.