Procurorul Nicolae Valerian Cuzi, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, a fost adus marți, 15 iulie 2025, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă contestația formulată împotriva măsurii arestării preventive dispuse de Curtea de Apel București la solicitarea Parchetului General.
Update
Potrivit surselor noastre, magistrații au respins cererea procurorului Cuzi.
Respinge, ca nefondată, contestația formulată de inculpatul Cuzi Nicolae Valerian împotriva încheierii F/DL din data de 04.07.2025 pronunțată de Curtea de Apel București-Secția a II-a Penală, în dosarul nr. 4373/2/2025 (2422/2025). Obligă constatatorul inculpat la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în ședința camerei de consiliu, astăzi, 15 iulie 2025.

La data de 4 iulie Curtea de Apel București a prelungit măsura arestului preventiv pentru Nicolae Valerian Cuzi, acuzat acuzat de distrugerea sau sustragerea de înscrisuri, favorizarea făptuitorului și fals intelectual. În concret, potrivit anchetatorilor, Cuzi ar fi distrus declarația inițială a unui preot acuzat că a violat o minoră de 15 ani, înlocuind documentul cu acte falsificate, ceea ce a condus ulterior la clasarea dosarului.
Decizia ÎCCJ va fi definitivă.
VIDEO
Context
Acesta a fost reținut, iar apoi arestat, fiind acuzat de sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, favorizarea făptuitorului și fals intelectual, într-un dosar cu acuzații extrem de grave: protejarea unui preot acuzat de viol asupra unei minore de 15 ani.
Potrivit Parchetului General, Cuzi ar fi distrus declarația inițială a preotului Aurelian-Emil Oprișan, paroh în localitatea Foltești și profesor de religie, în care acesta recunoștea că a întreținut relații sexuale cu eleva. În locul declarației originale, procurorul ar fi introdus în dosar documente falsificate, ceea ce a condus ulterior la clasarea cauzei penale.
„În scopul împiedicării sau îngreunării tragerii la răspundere penală a autorului infracțiunii, inculpatul a înlocuit documentele autentice cu altele întocmite ulterior, atestând în mod necorespunzător aspecte contrare celor declarate inițial de suspect”au transmis reprezentanții Parchetului General.
Precizăm că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea, printr-o sentință definitivă. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.