Dorinel Colgiu, directorul companiei Goldterm Mangalia, firmă aflată sub autoritatea Consiliului Local Mangalia, a fost prezent miercuri, 5 februarie, la Tribunalul Constanța. A fost ultimul termen în dosarul în care procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pentru trei acuzații de trafic de influență, dintre care una în formă continuată. S-a cerut schimbarea încadrării juridice de către apărătorii lui Colgiu. S-a aplicat procedura simplificată astfel încât Dorinel Colgiu și-a recunoscut faptele.
Colgiu: Recunosc în totalitate săvârșirea faptelor
Cauza s-a judecat conform procedurii simplificate. În fața instanței, fostul director al companiei Goldterm Mangalia a recunoscut în totalitate faptele săvârșite și că le regretă.
Recunosc în totalitate săvârșirea faptelor reținute în actul de sesizare a instanței așa cum mi-au fost comunicate în rechizitoriu și cum mi-au fost prezentate astăzi în instanță, le cunosc, nu le contest și nu solicit administrarea unor probe. Sunt de acord cu munca în folosul comunității.”
a transmis Colgiu în fața magistraților.
Regret faptele comise”
a mai adăugat Dorinel Colgiu declarației deja date.
Avocații cer schimbarea încadrării juridice: Din trei fapte în formă continuată, au rămas doar două
Avocatul lui Colgiu susține că dosarul este clar și că a existat o colaborare eficientă cu organele de anchetă. El argumentează că toate faptele se încadrează în deciziile CCR și au fost comise împotriva aceleiași valori sociale, având moduri de operare și legături temporale identice.
În primul rând este o chestiune pur teoretică, rar am colaborat cu organele de ancheta mai bine ca în acest dosar. Am fost de acord cu toții în legătură cu tot. E o chestie de drept aici, chiar în conținutul rechizitoriului. În primul rând m-am referit la decizia CCR, ne încadrăm la toate încadrările curții constituționale. Faptele au fost săvârșite împotriva aceleiași valori sociale, există o asemănare a modurilor de operare. Ele sunt identice. Există o legătură temporară. Păi doamna procuror zice ca o fapta a fost în 2023. Domnul procuror spune în rechizitoriu ca din punct de vedere moral… ultima fapta din rechizitoriu este în 2023 și în 2024, a lămurit deja procurorul. Dacă lăsăm la o parte cea din 2023, pe care procurorul spune ca e continuată la cea din 2024, vom vedea ca sunt săvârșite într-o lună, două, trei.
Absolut toate faptele se învârt în jurul aceluiași aviz. Vorbim doar de aviz. Erau niște agenți economici care nu aveau aviz, fie voiau să funcționeze fără aviz… Gavrilă a venit la clientul meu și i-a spus: „Am doi agenți economici care vor să rezolve o probleme.” O contrazic pe doamna procuror, rezoluția infracțională generică este, de fapt, unică. Față de toate aceste noi vă solicităm să admiteți cererea și să rețineți o singură infracțiune în formă continuată. Să fie transformate din trei, în două infracțiuni de formă continuată”
a spus avocatul lui Colgiu.
Instanța a admis schimbarea încadrării din trei fapte în formă continuată, în două
Judecătorul a constatat că inculpatul și-a însușit situația de fapt prezentată în instanță și a subliniat necesitatea unei rezoluții infracționale clare. A remarcat că schimbarea încadrării juridice implică persoane distincte, precum Marius Dumitru și Nicu Dan. În ceea ce privește solicitarea principală de schimbare a încadrării, a subliniat că este vorba despre aceeași persoană, Moraru Florin, chiar dacă faptele s-au petrecut în momente diferite (iunie 2023 și 2024), fiind vorba de formă continuată.
A depus la dosar documente despre viața lui și a familiei: “ Ctitor de biserici”
La dosar au fost depuse mai multe documente între care se numără o caracterizare a lui Dorinel Colgiu și atitudinea sa față de familie, faptul că soția sa este medic de familie. De asemenea, potrivit avocaților lui Colgiu, acesta a contribuit la biserică în calitate de ctitor. A mai fost depusă la dosar o scrisoare medicală pentru tatăl său, o adeverință de la asociația Sfântul Dionisie și una de la Poliția Locală, dar și un răspuns de la DNA cu privire la faptul că a recunoscut în faza urmării penale, ca a contribuit la aflarea adevărului și ca regretă faptele.
Avocații au cerut pedeapsa cu suspendare
Avocații lui Dorinel Colgiu cer în fața instanței o pedeapsă cu suspendare pentru directorul Goldterm Mangalia, spunând că perioada de arest în care a fost Colgiu a reprezentat o lecție de viață pentru el.
Atitudinea pe care domnul Colgiu a avut-o pe perioada de judecată, poate fi orientată către minimul special prevăzut de lege. Să se dispună suspendarea executării pedepsei, munca în folosul comunității. Sancțiunea trebuie să fie îndreptată asupra persoanei vinovate. Pedeapsa nu trebuie să afecteze celelalte valori sociale ale unei persoane. Am adus în fața dumneavoastră familia din care face parte, realizările copiilor. Perioada de arest ( domiciliu și preventiv ) a reprezentat o lecție de viață pentru acesta. Și un element care nu îl va mai lăsa pe acesta să intre în conflict cu legea niciodată. A văzut în mod direct efectele negative pe care atitudinea lui, comportamentul lui le-au avut asupra familiei și a copiilor. Acesta a putut să vadă, poate e mai greu când ai copiii mai mari, pentru ca ei înțeleg și te pot judeca chiar ei. Acțiunea se vede mai ușor în ochii unui adult decât în ochii unui copil. Celelalte interdicții și garanții incluzive de dispoziția 92, cu munca în folosul comunității, sunt suficiente. Sumele de bani sunt confiscate și vor fi recuperate de către stat.”
a transmis unul dintre avocații lui Colgiu.
Dorinel Colgiu are deja o ofertă de angajare: „Va primi 6.000 de lei pe lună”
În continuare, avocații lui Colgiu aduc în atenția instanței că de la un anume „Gavrilă” provine rezuluția infracțională și că Dorinel Colgiu este doar un intermediar:
Inițiativa provine de la aceste persoane. Aceste persoane au luat legătura cu Gavrilă. Aveți o solicitare de la DNA pe Tribunalul Constanța pentru acest Gavrilă. El nu este un intermediar. De la el provine rezoluția infracțională. Gavrilă când cere de la agenții comerciali o sumă de bani, mai cere și pentru el. Al nostru client este un intermediar, dar este un intermediar absolut, tuturor acestor persoane li se rezolvă problemele. Aceste persoane funcționează fără avize. El le oferea avize nelegale. Acest Gavrilă a făcut acord de recunoaștere cu DNA. Până la urmă a fost prins. Prima declarație sinceră a fost a clientului meu. Are mama bolnavă de o boală incurabilă. Tatăl i-a decedat. Trebuie să crească și doi copii. Urmează să observați faptul ca deja urmează să se integreze în societate. Există o ofertă de angajare de la care va primi 6.000 de lei pe luna, societatea cunoaște situația lui. Este oferta pusă la dosar.”
a mai adăugat avocatul lui Colgiu.
Printre altele, DNA solicită și confiscarea extinsă de 270.740 de lei, dar și restituirea de 2.000 de euro către Moraru Florin. Aceste restituiri trebuie să aibă loc din sumele care sunt sub sechestru. Se solicită menținerea măsurii sechestrului asigurător. Avocații lui Colgiu sunt de acord cu menținerea măsurii arestului la domiciliu.
Colgiu: Nu credeam că mai pot primi lecții la vârsta a treia
Domnule președinte, regret nespus de mult faptele comise. Vă asigur ca am conștientizat pe deplin faptele săvârșite și greșelile pe care le-am făcut. Cu sinceritate vă spun că pentru mine a fost o lecție dură a vieții. Nu credeam ca o să mai pot primi lecții la vârsta a treia. … Este o experiență crudă pentru mine din care am avut ceva de învățat. Cele mai importante valori ale societății sunt familia, educația copiilor. Suntem o familie cu studii universitare. Sunt de acord cu munca în folosul comunității. Sunt de acord cu domnii avocat. De acord cu confiscarea.”
a transmis Dorinel Colgiu.
Instanța a rămas în pronunțare!
VIDEO
Context
În perioada 2023 – 2024, inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins și primit în mai multe tranșe, suma de 15.000 de euro (echivalentul a 75.000 lei) de la un om de afaceri, cu punct de lucru în zona limitrofă plajelor Saturn – Venus, având ca obiect de activitate desfășurarea de acte de comerț pe plajă, la bar și închiriere de șezlonguri, pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și a-i determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în mod corespunzător în sensul de a permite societății comerciale respective să își desfășoare activitatea comercială în sezonul estival 2023 în lipsa autorizației „Aviz program de funcționare” emisă de Primăria Municipiului Mangalia și fără a fi supusă unor controale din partea Poliției Locale Mangalia și astfel să nu fie sancționată contravențional.
Ulterior, în perioada iunie – iulie 2024, inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 15.000 de euro pentru a-și trafica influența în același mod prezentat anterior.
În perioada mai – iunie 2024 inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins și primit în două tranșe printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 50.000 lei pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și a-i facilita acestuia eliberarea unei autorizații de funcționare, fără ca societatea să plătească suma de 80.000 lei ce reprezenta o taxă anuală pentru magazinele ce depășesc o suprafață de vânzare de peste 250 mp potrivit unei hotărâri a Consiliului Local.
Ulterior, la data de 01 iulie 2024, persoana respectivă care administra o societate comercială ce are ca obiect comercializarea de materiale de bricolaj, ar fi primit autorizația de funcționare pentru o taxă anuală de 239 lei stabilită pentru magazinele cu o suprafață de vânzare mai mică de 250 mp.
La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie 2024, inculpatul Colgiu Dorinel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 15.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și că-i va determina pe aceștia să permită ca societatea omului de afaceri să-și desfășoare activitatea în continuare, fără autorizație de funcționare.
În contextul menționat mai sus, la data de 09 iulie 2024, inculpatul ar fi primit suma de 60.000 lei din banii pretinși inițial, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpatului Colgiu Dorinel.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
au transmis anchetatorii la acea vreme.