Grigore-Geluș Popa, agent şef principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa – Serviciul Siguranţă Transporturi TF-TN Năvodari, a venit joi, 13 februarie, la Judecătoria Constanța, unde procurorii au cerut arestul preventiv pentru 30 de zile. Popa este acuzat de favorizarea făptuitorului Mitrea Neculai cunoscut drept „Șacalul” și abuz în serviciu. La ieșirea din Judecătorie acesta a plecat liber, cu mașina.
![](https://seapress.ro/wp-content/uploads/2025/02/8fdd03f4-3fd4-40b7-9732-5011e5e6eb53-1024x576.jpg)
![](https://seapress.ro/wp-content/uploads/2025/02/865da6aa-1b2a-41d2-b72a-a7edc4f2e7f6-1024x582.jpeg)
![](https://seapress.ro/wp-content/uploads/2025/02/b085cf97-8e9f-44c3-b734-b848eca73661-1024x576.jpg)
Grigore-Geluș Popa, agent şef principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa – Serviciul Siguranţă Transporturi TF-TN Năvodari, acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi de abuz în serviciu, a fost reținut miercuri, 12 februarie 2025, pentru 24 de ore.
VIDEO
Avocatul polițistului: „Nici nu se cunoșteau”
„Azi a fost în discuție propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. I-a fost respinsă. Este o victorie de etapă. S-a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu dar noi am contestat această măsură și așteptăm să se facă dreptate. Eu cred cu tărie că la Tribunalul Constanța se va respinge propunerea de arestare preventivă. Acuzația este de favorizarea făptuitorului. A avut loc o tamponare, fără victime. Păgubita a venit și a reclamat faptul că și-a găsit mașina lovită, pe camerele de luat vederi se observa numerele de înmatriculare ale unei mașini. Clientul meu, în calitate de polițist, a făcut verificări cu privire la proprietarul acelei mașini. Acesta vânduse mașina iar succesiv aceasta a ajuns la această persoană Mitrea Nicolae. I se impută cu nu i-a întocmit dosar penal pentru conducere fără permis. Nu există niciun fel de indiciu că el ar fi condus. Într-adevăr, el era proprietarul, dar a declarat verbal că a condus iubita sau fratele lui. Clientul meu verifica aceste piste în cadrul unei lucrări diverse. Acea tamponare se soldase doar cu daune materiale și aceasta este marea acuzație. A fost trimis spre arestare preventivă după 7 luni de la presupusa faptă. Nu este o luare de mită sau altceva. Se reține o favorizare a făptuitorului, ei nici nu se cunoșteau. Nu avea cum să favorizeze o persoană pe care nu o cunoștea. Din acele interceptări reiese împrejurarea că al meu client îi spune chiar: „Nu mă lua de fraier. Vino să rezolvăm această chestiune.” Femeia și-a reparat mașina, i-a fost eliberată o autorizație care este la dosar, nu avea de ce să refuze. Urma să identifice cine a lovit mașina. Am contestat decizia de arestare la domiciliu. L-a întrebat dacă îi aduce șorici și el a refuzat. Clientul meu i-a spus că este vegetarian.”
a spus Mircea Gherasim, avocatul polițistului.
VIDEO-avocatul polițistului
Ce spun anchetatorii
Prin ordonanţa din data de 07 februarie 2025 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost pusă în mişcare acţiunea penale faţă de inculpatul POPA GRIGORE- GELUŞ, agent şef principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa – Serviciul Siguranţă Transporturi TF-TN Năvodari, acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi de abuz în serviciu, iar la data de 12 februarie 2025 a fost reţinut pentru 24 de ore.
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că la data de 15 iulie 2024, având calitatea de agent de poliție rutieră în cadrul Poliției Orașului Năvodari, compartimentul rutier, după ce a fost sesizat de către deţinătoarea unui autoturism parcat cu privire la tamponarea vehiculului său în orașul Năvodari, deşi l-a identificat pe autorul tamponării în persoana numitului M.N. (judecat în prezent pentru uciderea a două tinere pe litoral în vara anului 2024) și a constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, l-a ajutat să împiedice tragerea la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În acest scop, inculpatul nu s-a sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea constatată, conform articolului 288 alineatul 1 teza finală din Codul de procedură penală, ba, dimpotrivă, l-a sfătuit pe făptuitorul identificat să găsească o altă persoană care deține permis de conducere și care să declare în mod neadevărat că ea a condus autoturismul implicat în tamponare. Totodată, nu a înregistrat în evidenţele Poliţiei Oraşului Năvodari nici sesizarea despre accidentul rutier și a întârziat soluționarea dosarului administrativ privind tamponarea auto, deşi i-a eliberat autoarei sesizării autorizaţie pentru repararea autoturismului avariat.
În cursul zilei curente procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru următoarele 30 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Constanţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.” se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa