Pe rolul Secției Penale a Tribunalului Ialomița a fost înregistrată contestația lui Petrică Bacaim, fostul șef de la Garda de Coastă în dosarul de ucidere din culpă în urma unui accident rutier grav din anul 2022, soldat cu moartea unui bărbat. Dosarul a fost în faza Camerei Preliminare la Judecătoria Fetești, care a stabilit legalitatea rechizitoriului, a probelor și a actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății pentru Petrică Bacaim. Fostul șef de la Frontieră a contestat decizia la Tribunalul Ialomița.

La data de 20 iunie 2022, pompierii din Ialomița au fost solicitați să intervină pe DN2A, în apropiere de Popasul Chirana, din Gura Ialomiței, acolo unde a avut loc un accident grav, soldat cu moartea unei victime.
Vidra Viorel, bărbatul care a decedat, era din Oradea.

În accidentul rutier a fost implicată o mașină a Gărzii de Coastă, condusă de Petrică Bacaim, potrivit surselor noastre.

În urma accidentului, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă la Judecătoria Ialomița. Dosarul a fost în faza Camerei Preliminare până la data de 28 octombrie, atunci când magistrații au dispus începerea judecății. Petrică Bacaim a contestat decizia Judecătoriei, astfel, o decizie finală va veni de la Tribunalul Ialomița, la data de 7 mai 2025.

Dosar DNA: Bacaim, acuzat de procurori că a dat informații nepublice presei
Petrică Bacaim, ofițer șef de poliție în cadrul Gărzii de Coastă, a fost trimis în judecată de DNA Constanța în mai 2023. El este acuzat de procurori pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În primă instanță, Tribunalul Constanța a renunțat la aplicarea pedepsei, însă magistrații i-au recunoscut fapta acestuia. Bacaim a primit o amendă de 4.000 lei pentru cheltuieli judiciare. El a contestat decizia Tribunalului Constanța la Curtea de Apel Constanța, unde a avut loc ultimul termen în dosar la data de 3 aprilie 2025, atunci când magistrații au amânat pronunțarea pentru data de 09 mai 2025. Dosarul a fost instrumentat de fostul șef DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean, în prezent șef al Secției Urmărire Penală de la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București.
Fals intelectual și favorizarea făptuitorului
Bacaim mai este acuzat într-un dosar DNA pentru fals intelectual și favorizarea făptuitorului, alături de Cicu Laurențiu acuzat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații. Primul termen pe fond a avut loc la Tribunalul Constanța, la data de 08 aprilie 2025, atunci când s-a amânat judecata cauzei pentru 3 iunie 2025.
DNA Constanța îl acuză pe Cicu Laurențiu pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar pe Bacaim Petrică de săvârşirea a infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

Procurorii îl acuză pe Cicu Laurențiu Cristian de infracțiunea de fals în înscrisuri și favorizarea infractorului, după ce, la data de 3 mai 2021, acesta l-ar fi informat pe proprietarul navei maritime Alezzi despre iminența unui control efectuat de polițiști la navă ca urmare a unei sesizări privitoare la vânzarea de stupefiante pe yacht. Anchetatorii mai susțin faptul că fostul șef de la Frontieră ar fi fost interesat să-l îndatoreze pe proprietarul yachtului, într-o manieră care să-i permită să beneficieze ulterior de serviciile acestuia.
De asemenea, procurorii mai spun că în intervalul 2 mai 2022 – 2 august 2022, fostul comisar-șef, Petrică Bacaim, ar fi întocmit în fals un document clasificat, în cuprinsul căruia a atestat în mod nereal că la data de 17 iunie 2021 a reinstruit o persoană ca sursă umană de informații, indicându-i pe acesta și pe Cicu Laurențiu ca fiind prieteni. Potrivit DNA Constanța, documentul ar fi fals atât din punct de vedere al conținutului cât și al datei întocmirii. Ulterior, cu prilejul audierii ca martor, la data de 2 august 2022, Petrică Bacaim, mai spun procurorii, a invocat acest document pentru a susține apărările formulate de Cicu Laurențiu, încercând să convingă organele de urmărire penală că fostul șef de Frontieră și persoana respectivă ar fi buni prieteni și că foloasele primite de directorul Gărzii de Coastă ar fi avut ca premisă această relație de prietenie și nu promisiunea de a-l ajuta pe respectivul în rezolvarea unor probleme legate de yachtul Alezzi. Astfel, transmiterea unei informații nepublice ar fi putut fi, cumva, justificată. Prin întocmirea și invocarea acestui înscris, mai spune DNA,Bacaim a încercat să-l ajute pe Cicu să evite tragerea la răspundere penală, potrivit Rejust, dosarul a fost instrumentat de procurorul Vasile Abagiu, șeful DNA Constanța.
Facem precizarea că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.
De asemenea, informațiile obținute de publicația noastră sunt din surse deschise publicului.