Dosarul „Fantasio”, în care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă recursul în casație.

Potrivit informațiilor oficiale, cauza a fost înregistrată pe 11 iulie 2025 la Secția Penală a ÎCCJ, cu numărul 1515/1/2025, și se află în prezent în procedură de filtru, urmând ca primul termen de judecată să fie stabilit ulterior.
Infracțiunile vizate
Recursul vizează condamnări pentru:
- Abuz în serviciu (art. 297 NCP),
- Conflict de interese (art. 301 NCP),
- Constituirea unui grup infracțional organizat (art. 367 NCP),
- Infracțiuni de evaziune fiscală (Legea nr. 241/2005),
- Latura civilă a cauzei.
Condamnările definitive din 2021
Prin decizia penală nr. 363 din 18 martie 2021, Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv pe Nicușor Constantinescu la opt ani de închisoare și la interzicerea, timp de cinci ani după executarea pedepsei, a unor drepturi, inclusiv de a ocupa funcții publice. Acuzațiile vizau fapte de abuz în serviciu și conflict de interese, în legătură cu alocarea ilegală a peste 8 milioane de euro din bugetul județean către fundații și cluburi sportive, în afara cadrului legal.
Alți inculpați condamnați în același dosar:
- Cristian Bogdan Zgabercea, consilier CJ, a primit 3 ani cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu.
- Carmen Florentina Oproiu, director în cadrul CJ Constanța, tot 3 ani cu suspendare.
- Fundațiile Fantasio și Thalia au fost achitate pentru acuzațiile de evaziune fiscală și grup infracțional.
Printre părțile civile se numără, Consiliul Județean Constanța,ANAF – DGRFP Galați și Tăicuțu Felicia, pentru care instanța a stabilit daune materiale și morale.
Fonduri direcționate către entități controlate
Conform DNA, Constantinescu ar fi direcționat fonduri publice către asociații și fundații în care avea interese directe, inclusiv către o societate la care deținea 25% din părțile sociale. De asemenea, finanțările ar fi fost acordate fără respectarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile. În faza de anchetă, DNA a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, iar asupra unor bunuri ale inculpaților au fost instituite măsuri asigurătorii.
În ianuarie 2023, Curtea de Apel București a redeschis parțial apelul în dosarul fundațiilor, după ce prima decizie fusese pronunțată de Curtea de Apel Galați. La termenul din 21 iunie 2024, Tribunalul Galați a respins cererea de revizuire ca inadmisibilă, iar ulterior, pe 8 august 2024, completul de urgență al Curții de Apel București a respins recursul ca nefondat.
Amintim că Nicușor Constantinescu a scăpat de ultimele sale dosare instrumentate de DNA Constanța, în primă instanță. În dosarul Geotop, magistrații Tribunalului Constanța au decis încetarea procesului penal, iar în dosarul „Herghelia Mangalia și Lacul Corbu”, s-a constatat prescripția faptelor. În ambele dosare fostul președinte CJC este obligat să plătească prejudiciile. Deciziile definitive vor fi decise la Curtea de Apel Cosntanța.